Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

maandag 3 november 2014, 22.34 uur – paulus
Categorie: Algemeen, Utrecht

Risico koolmonoxidevergiftiging kan sterk beperkt

EO’s Dit is de Dag besteedde vanavond aandacht aan de oorzaken van koolmonoxidevergiftiging: het gebruik van verouderde open verbrandingstoestellen, slecht onderhoud en ondeskundige aanleg van nieuwe installaties. Culminerend in de vraag: waarom stelt het Rijk eigenlijk geen eisen aan de vakbekwaamheid van installateurs, periodiek onderhoud en keuring?


zonder periodieke keuring en onderhoud zijn open geisers een tijdbom

Logische vraag, althans voor mij. Als lid van de Tweede Kamer zette ik mij jarenlang in voor de invoering van een APK woninginstallaties: een periodieke keuring van alle installaties voor gas, elektriciteit, water en ventilatie in een woning, inclusief de doe-het-zelf of door beun-de-haas aangelegde uitbreidingen op de oorspronkelijke installaties. Lees hier het dossier APK met mijn ervaringen als kamerlid.

Tot mijn spijt is het mij nooit gelukt een Kamermeerderheid te overtuigen van de maatschappelijke meerwaarde van een APK, hoewel die bij een slimme invoering slechts enkele euro’s per maand kost, waar tegenover besparingen staan op verzekeringskosten (minder branden/explosies) en energiekosten (veilige stookinstallaties hebben een optimalere verbranding en zijn daardoor zuiniger dan vervuilde, slecht afgestelde installaties). Tegenstanders van de APK vinden dat de eigenaar van een woning zelf de afweging moet maken of hij wel of niet behoefte heeft aan zo’n veiligheidskeuring. Ze gaan daarbij voorbij aan het gegeven dat de grootste risico’s zich voordoen aan de onderkant van de koopsector en de particuliere huursector. Precies die categorieën woningen die ook slecht scoren op andere veiligheidsaspecten als brandveiligheid.

Dit is de Dag heeft overigens een nieuw aspect met betrekking tot inferieure woninginstallaties aan het licht gebracht: gebreken aan relatief nieuwe installaties door tekort schietend vakmanschap. Dat los je met een APK niet op, wel met de opleverkeuring (inclusief relevante metingen) voor nieuwe installaties.

Ook als wethouder in Utrecht wil ik graag een bijdrage leveren om de veiligheidsrisico’s van woninginstallaties te beperken. Binnenkort start Utrecht met een pilot voor een APK, die we willen richten op twee risicocategorieën: de kamerverhuurpanden en de vooroorlogse wijken met veel particulier bezit. Hopelijk leidt dat ook tot voortschrijdend inzicht bij de wetgever.

3 reacties »

 1. Goede zaak, heel belangrijk.

  Twee dagen later gingen in Utrecht alweer vijf personen door het oog van de naald.

  http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3783684/2014/11/05/Vijf-personen-onwel-door-koolmonoxide-uit-cv-ketel.dhtml

  Overigens betrof het daar een woning van woningbouwcorporatie Portaal.

  http://www.ad.nl/ad/nl/1039/Utrecht/article/detail/3785090/2014/11/07/Nieuwe-ketel-in-koolmonoxide-woning.dhtml

  Reactie door Daniël — november 14, 2014 @ 12:44 pm

 2. Voor installateurs is er al een tijdje een -door overheid gemaakte en daarom gratis beschikbare- scan om de (helaas, ben ik met Paulus eens) vrijblijvendheid van het toetsen van installaties te vergemakkelijken.
  Kijk maar bij http://bit.ly/1eeywSo of zoek op installatie performance scan (om het zoeken moeilijk te maken :-) )

  Reactie door Ernst — juni 29, 2015 @ 4:33 pm

 3. oakley sunglasses metal frame…

  Weblog Paulus Jansen » Risico koolmonoxidevergiftiging kan sterk beperkt…

  Trackback door oakley sunglasses metal frame — maart 30, 2017 @ 3:59 am

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl