Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

dinsdag 15 april 2014, 13.09 uur – paulus
Categorie: energie & klimaat, wetgeving

Baten slimme meter gedaald. Maar Kamp wil tempo maken.

De “kleinschalige” uitrol van de slimme meter -nou ja: een half miljoen stuks- heeft tot nu toe in de verste verte niet de voorspelde effecten op de energiebesparing opgeleverd. Ook wordt de schakelfunctie van de meter geschrapt, wat de beoogde efficiencyvoordelen (op afstand aan- en afsluiten) grotendeels te niet doet. Toch wil minister Kamp haast maken en nu starten met de grootschalige uitrol. Dat is volgens mij niet erg logisch.

Donderdag kan de Kamer schriftelijke inbreng leveren op het grootschalige-uitrol-voorstel van Kamp.
Lees hier mijn inbreng namens de SP-fractie: EN 20140414 INB 29023 slimme meter

8 reacties »

 1. Zoals ook bij vergelijkbare onderdelen van zijn beleid weet Kamp niet waar hij het over heeft waar het om gaat en wat er mee moet, maar dat gebrek aan kennis van zaken zit hem niet in de weg om door te drukken wat hem door een of andere onduidelijke lobby is ingefluisterd.

  Reactie door Ruud van der Kroft — april 15, 2014 @ 3:41 pm

 2. Het kabinet geeft eufemistisch aan dat bij evaluatie van de postcoderoosregeling wordt voorgesteld dat, als alle slimme meters zijn uitgerold de “kortingsregeling” (lees de nieuwe duurzaamheidsbelastingsregeling), met salderen zal kunnen “samenvloeien”.

  “In de toekomst komt men dan voor en achter de meter voor de tegemoetkoming van 7,5 cent in aanmerking.”

  Een tegemoetkoming van 7,5 cent? Zonnepanelen kunnen nu volledig salderen – het is dus nieuwe duurzaamheidsbelasting heffing van 11,85 cent energiebelasting. Dat was niet de afspraak in het SER overleg !

  Als de Minister dit doorvoert ontstaat duurzaamheidsbelasting over eigen opgewekte zonneenergie. Daarmee heeft de minister het SER overleg voorgelogen.

  Met andere woorden, het postcoderoosmodel moet gezien worden als de introductie van duurzaamheidsbelasting in plaats van het stimuleren van duurzame energie.

  Maar, dit kán alleen doorgevoerd worden met de sluwe meter. Ziedaar de urgentie van de minister. Het is een belastingmaatregel, en dient niet het duurzaamheidsbelang, in tegendeel !

  Daarom, enkele voordelen van slim bemeteren daargelaten, faciliteert de “sluwe meter” de introductie van duurzaamheidsbelasting en leidt dat tot nog verdere achterstand NL op duurzaamheidsgebied.

  Reactie door Christiaan Brester — april 16, 2014 @ 9:41 am

 3. Stel dat deze meter verplicht wordt, je kunt hem nog steeds weigeren, dan lever je niet meer terug maar aan je buren en deel je de kosten. Of zou dit illegaal worden en gezien worden als diefstal of als zwart werken? Grappig zon fossiele repressieve overheid. Mag je eigenlijk fietsen met een dynamo en daar een accu op aanslyiten? Illegaal? Mag je sochtends je tanden poetsen? Mag je? Heeft denk ik zn langste tijd gehad deze lulligheid kent geen tijd.
  Lets come together right now!
  Groene groet,
  Sander

  Reactie door Sander — april 17, 2014 @ 7:30 pm

 4. Dat is nog niet alles wat er speelt. De netwerkbedrijven (Enexis, Liander e.a.) zijn enkele jaren met het PIR bezig (Productie Installatie Register). Om ‘duurzame energie inzichtelijk te krijgen’. Echter, ondanks protest wordt ik alsnog geregistreerd met onjuiste informatie en dit druist ook in tegen enkele principes:
  1: de netwerkbeheerder betreedt met deze informatie de hoofdaansluiting en ik voel me in privacy geraakt. Men weet nu welke infra ik ACHTER de hoofdaansluiting heb, waar ze zelf geen meter mee te maken hebben. Want waarom vraagt het netwerkbedrijf ook niet bij grootverbruikers of ze hun jacuzzi-merk en type willen registreren ‘ om stabiliteit in netwerkbeheer te waarborgen”?
  2: Conform de Elektriciteitswet heb ik mijn teruglevering al in 2006 aangemeld. Echter kennelijk is de splitsing tussen elektriciteitsbedrijf en enetwerkbedrijf (anno 2008) zo slecht georganiseerd dat dit kennelijk niet meer bekend is
  3: aangezien in Nederland geen flash-data standaard geleverd worden zal ik nooit en te nimmer juiste data uberhaupt kunnen aanreiken.
  Ergo: netwerkbedrijven behoren binnen hun eigen domein te blijven en hooguit per aansluiting de hoofdzekeringswaarde te registreren en fase-details (1 of 3 fase).

  Wat is het standpunt van uw partij in deze? Zijn er meer geluiden bij u bekend?

  Reactie door N Thijssen — april 18, 2014 @ 4:22 pm

 5. http://Www.Promotionvoucher.Co.Uk...

  Weblog Paulus Jansen » Baten slimme meter gedaald. Maar Kamp wil tempo maken….

  Trackback door Www.Promotionvoucher.Co.Uk — december 7, 2015 @ 5:05 pm

 6. mon chay…

  Weblog Paulus Jansen » Baten slimme meter gedaald. Maar Kamp wil tempo maken….

  Trackback door mon chay — juni 18, 2016 @ 7:58 pm

 7. a…

  Weblog Paulus Jansen » Baten slimme meter gedaald. Maar Kamp wil tempo maken….

  Trackback door a — september 18, 2016 @ 8:29 pm

 8. Thank you for the information. It helped alot!

  Reactie door ICT bedrijven Amsterdam — juli 22, 2017 @ 8:25 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl