Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

maandag 24 maart 2014, 14.56 uur – paulus
Categorie: Kamervragen, wonen

eigen woningbezitters met laag inkomen

Op de dag van de gemeenteraadsverkiezingen -19 maart stuurde minister Blok een brief naar de kamer die meer inzicht geeft in de woonlasten en inkomensbron van de 350.000 eigenwoningbezitters met een laag inkomen (tot €18.300). Blok stuurde de brief naar aanleiding van mijn verzoek bij het algemeen overleg huurbeleid in oktober 2013. Volgens de minister is er weinig reden om bezorgd te zijn over de situatie van deze groep. Ik denk dat de minister de situatie flatteert.

Op zich zal Blok best gelijk hebben dat een deel, wellicht zelfs een flink deel, van de 350.000 eigen woningbezitters met een zeer laag inkomen geen problematische situatie heeft. In de groep zitten een flink aantal gepensioneerden (35%) die hun huis vaak al afbetaald hebben, of mensen met een eigen bedrijf die even een dip hebben in hun inkomen door de economische crisis. Maar anderzijds heeft 8% van deze groep (28.000 huishoudens) een uitkering en is 17% (60.000 huishoudens) in loondienst.

Een ander argument van Blok dat het zo’n vaart niet loopt is dat de koopquote voor de groep net onder de 20% ligt. 26% van de huishoudens heeft zelfs minder dan €100 kooplasten/maand. Dat illustreert volgens mij dat bijna 100.000 eigenaar-bewoners uit deze groep geen geld hebben om hun huis fatsoenlijk te onderhouden. Dat kost voor een huis van een ton immers al snel €100 per maand. Uit het overzicht van de minister blijkt ook dat 9% van de mensen met een inkomen onder €18.300 een kooplast tussen €600-900/maand heeft en 13% zelfs een last boven €900. Hoe je dat van zo’n inkomen moet betalen is mij een mysterie. Er zullen wel wat mensen zijn die nog wat vermogen achter de hand hebben dat ze nu aan het opeten zijn. Maar dat zijn er geen 85.000.

Volgens mij is er geen enkele reden om zo’n luchtige conclusies te trekken als Stef Blok doet, en álle reden om nauwkeuriger te verkennen hoe deze huishoudens regionaal gespreid zijn, hoeveel ze uittrekken voor onderhoud en hoe goed/slecht de kwaliteit van hun bezit is. Wordt vervolgd.

Lees hier de brief van minister Blok: VH 20140319 BRF eigen woningbezitters met laag inkomen

8 reacties »

 1. In mijn wijk. Sociale woningen waarvan een groot deel verkocht is aan mensen met een laag inkomen en van jonge leeftijd. Staan van deze woningen er aardig wat te koop. Bij verkoop blijkt dat de koper aanmerkelijk minder op tafel kan leggen dan de prijs die de huidige eigenaar vrijwaart van een lang lopende schuld. Veel eigenaren moeten verkopen omdat er geen arbeid meer voor hen is. Deze verkopers met een laag inkomen moeten, noodgedwongen, hun huis verkopen en blijven dan ook nog eens zitten met een hoge rest schuld. Met dus een laag inkomen, geen eigen huis wel een restschuld die maandelijks een aanslag pleegt op het al lage inkomen van deze mensen. Deze mensen subsidiëren zo de nieuwe koper. En dan roept Blok en de makelaarswereld triomfantelijk: “De woningmarkt trekt aan”. Fatsoenlijk zou zijn als deze , misleide, mensen hun schuld door de veroorzakers van deze ellende, de banken, kwijtgescholden zouden krijgen. Zo is er voor, deze vooral jonge, mensen nu al geen fatsoenlijke toekomst meer. En de PvdA doet hier vrolijk aan mee, over kiezers misleiding gesproken. De woordvoerder wonen komt ook nog eens uit mijn gemeente.

  Roelf

  Reactie door R. van Bergen — maart 25, 2014 @ 11:18 am

 2. VVD, Verstand Van Dwalingen.
  Ze zitten er in hun neo-liberale denkwijze zo vaak naast dat ze totaal de weg kwijt zijn. Mooi weer spelen met buitenlandse regeringsleiders toont niet dat zijzelf tot die categorie behoren.

  Reactie door Jos Derckx — maart 25, 2014 @ 1:38 pm

 3. Stef Blok zal zich geen moment zorgen maken over mensen met zo’n laag inkomen, daar heb je andere mensen uit andere partijen voor nodig.
  De VVD bekommert zich slechts om hen die geen steuntje in de rug nodig hebben of met gevulde zakken de belasting ontwijken.

  Reactie door Ruud van der Kroft — maart 25, 2014 @ 4:15 pm

 4. @2 Jos Derckx

  “2.VVD, Verstand Van Dwalingen” Leuke vondst maar volgens mij niet passend. Ik ben van mening dat de VVD een kwaadaardig doel nastreeft en er helemaal geen sprake is van dwalingen. De zelf ingenomen omhoog gevallen egoïsten hebben als doel dat de mensen geestelijk weer tot slavernij worden gebracht zodat ze kneedbaar ingezet kunnen worden om de arbeid te verrichten die die omhoog gevallen egoïsten dan weer, omdat zij het voor het zeggen hebben, kunnen omzetten in een maximale inkomsten bron terwijl er niet meer dan kruimels overblijven voor de dan, dankbare is het doel, mensen die de arbeid verrichten. Ik las deze week dat de top “krijgers” ( want verdienen kunnen ze dat nooit) nu al 51 maal krijgen wat een gemiddeld inkomen “verdiend” .

  Overigens maakt D66 in deze nauwelijks verschil en vandaag de dag de PvdA en GL ook al niet.

  Roelf

  Reactie door R. van Bergen — maart 27, 2014 @ 11:22 am

 5. Diseño Web Y Posicionamiento En Buscadores…

  Weblog Paulus Jansen » eigen woningbezitters met laag inkomen…

  Trackback door Diseño Web Y Posicionamiento En Buscadores — september 22, 2014 @ 6:33 am

 6. marketing online posicionamiento seo…

  Weblog Paulus Jansen » eigen woningbezitters met laag inkomen…

  Trackback door marketing online posicionamiento seo — oktober 2, 2014 @ 3:38 am

 7. Hallo,Ik heb dit al vaker gehoort dat je een stkatpraket moet downloaden,, en daar dus ook voor moet betalen 25 euro. en erna niks krijgt voor het werk te doen..Hoe weet ik dat dit te vertrouwen is? Ik wil graag thuiswerken, maar al zovaak in een val gelopen.. dat ik het niet zomaar vertrouw.Bij voorbaat bedankt.Groetjes nina

  Reactie door Yamur — december 5, 2014 @ 5:44 pm

 8. I think you’ve just captured the answer perfectly

  Reactie door cheap levitra — februari 22, 2015 @ 8:04 am

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl