Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

zaterdag 22 maart 2014, 14.34 uur – paulus
Categorie: op pad

Liberalisering Telecomsector succes? Winterswijk weet wel beter!

De voorstanders van de uitverkoop van de publieke sector hebben de laatste tijd wat tegenwind. Een onderzoekscommissie van de Eerste Kamer was uiterst kritisch over de privatiseringen van de laatste decennia. VVD en D66 verdedigen zich met het “succesverhaal” van de opsplitsing en verkoop van de PTT en de liberalisering van de telecomsector. Daar valt heel veel op af te dingen. Dat zie je bijvoorbeeld in krimpregio’s als NO Groningen en de Achterhoek.


in stedelijke regio’s (hier: Amersfoort) is de aanleg van glasvezelnetwerken lucratief, maar het buitengebied laten de commerciële partijen links liggen.

Gisteren was ik op werkbezoek in Winterswijk. Het oostelijke deel van de Achterhoek heeft een dramatisch slechte data-telecominfrastructuur, ondanks de vele providers die actief zijn op de Nederlandse markt. Maar die pikken allemaal de krenten uit de pap in de dichtbevolkte regio’s. Tegelijk laten ze grote delen van het platteland links liggen. Dus ontberen de bewoners en bedrijven in Winterswijk snel internet.

Is snel internet een luxe? Integendeel. Voor steeds meer bedrijven is het juist een levensvoorwaarde, net als een goede bereikbaarheid en de beschikbaarheid van goed geschoold personeel. Toerisme is een belangrijke inkomstenbron in de regio, maar driekwart van de toeristen eist tegenwoordig een breedband-bereikbaarheid, of ze nou op de camping staan, of in een vakantiehuisje of hotel verblijven.

Een ander probleem is de belabberde mobiele bereikbaarheid in het buitengebied. Vorige week is een bosarbeider na een ongeluk overleden. Wellicht was zijn leven nog te redden geweest als 112 bereikbaar was geweest, maar helaas. Bij onze tocht door het gebied kwamen we dan ook heel wat borden en spandoeken tegen die eisen dat er een eind gemaakt wordt aan deze onhoudbare situatie.

Bij de ontvangst van de kamerdelegatie in dorpshuis De Eendracht in Meddo analyseert VVD-(!) wethouder Gert-Jan te Gronde dat de ellendig slechte bediening van het buitengebied iets te maken heeft met het besluit van de rijksoverheid dat breedband geen openbare nutsvoorziening is. Dat is de spijker op de kop. Het is zelfs nog erger: bij de invoering van de nieuwe Telecomwet zijn zowel de netwerken voor telefonie, TV en internet overgedaan aan de markt. Een aansluitplicht, zoals wel bestaat bij het elektriciteitsnet en drinkwaternet, vonden VVD en andere partijen (behalve de SP) niet nodig.

Inmiddels willen de samenwerkende verenigingen van kleine kernen in Winterswijk via een coöperatie breedband buitengebied Winterswijk zelf een breedband netwerk aanleggen. Dat kost €11 miljoen voor ongeveer 3.200 aansluitingen. Dat lijkt me met jaarlijkse kapitaallasten van €125 goed te doen.

Toch ben ik ervan overtuigd dat de nationalisatie van de data/telecomnetwerken de beste oplossing is voor het verzekeren van de universele dienstverlening in héél Nederland, tegen lagere kosten dan nu. Wie gelooft er dat vier concurrerende, incomplete netwerken goedkoper en beter zijn dan één sterk, landsdekkend netwerk, geëxploiteerd zonder winstoogmerk en zonder excessief reclamebudget?

10 reacties »

 1. women health…

  Weblog Paulus Jansen » Liberalisering Telecomsector succes? Winterswijk weet wel beter!…

  Trackback door women health — augustus 26, 2014 @ 1:36 am

 2. Fnp.So…

  Weblog Paulus Jansen » Liberalisering Telecomsector succes? Winterswijk weet wel beter!…

  Trackback door Fnp.So — oktober 29, 2014 @ 7:20 am

 3. Nike shoes outlet…

  show himself. Players in the self-introductio Sandals Shoes n, began Sandals Shoes to Discount Nike Air Max show Air Max Shoes its nike Discount Nike Air Max free 3.0 v3 own low carbon nike outlet store life Nike Free Run low Nike KD Trey 5 carbon and …

  Trackback door yeu www.haplotree.org pzr — oktober 13, 2015 @ 5:15 pm

 4. new retro air jordan…

  calzature sportive highlight the calzature sportive cultural orientation, collection of domestic an nike air max black d foreign outstanding creative force, efforts to create a distinctive feature of the Asian sports cultural nike air max black festiva…

  Trackback door all nike free run pink 83775 czb — oktober 14, 2015 @ 3:06 pm

 5. cheap nike jordans…

  hundreds of nike heels meters away the Textile City creative in nike heels side the building, nike clearance 2014 many nike clearance 2014 nike shoes online designers, from calligraphy, bridges, orchids cheap nike uk and other elements of the Shaoxing …

  Trackback door zna cheap nikes 88160 ehw — oktober 14, 2015 @ 3:21 pm

 6. air jordan shoes…

  and nike air max 90 America some nike air max 90 highly in nike uk outlet store dustrialized city, left a nike uk outlet store large number of industrialized nike air huarache white process is eliminated and deserted old factories and nike air max 90 p…

  Trackback door zqk Mqp — oktober 15, 2015 @ 10:15 am

 7. Nike air max…

  enterprise in quality supervision and the burden of. Direct Cheap Nike Shoes State Administration of product quality supervision division deputy director Liu Chunyan said finally, children and infants clothing is the ordinary people’s life is closely …

  Trackback door 52558 — oktober 17, 2015 @ 11:19 am

 8. syma rc helicopter with gyro…

  Weblog Paulus Jansen » Liberalisering Telecomsector succes? Winterswijk weet wel beter!…

  Trackback door syma rc helicopter with gyro — augustus 26, 2017 @ 5:59 pm

 9. Custom Coffee Table…

  See the best available desk that are available and currently on sale you can get now!…

  Trackback door Custom Coffee Table — oktober 6, 2017 @ 1:32 am

 10. Stuhrling watch…

  Weblog Paulus Jansen » Liberalisering Telecomsector succes? Winterswijk weet wel beter!…

  Trackback door Stuhrling watch — oktober 12, 2017 @ 4:28 am

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl