Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

donderdag 27 februari 2014, 9.17 uur – paulus
Categorie: energie & klimaat, wonen

Citaat van de dag

“Bij passief bespaar je 80 to 90 procent op gasverbruik. Wat er niet uitgaat, hoeft er ook niet in.”

(Maurits van Oranje in Cobouw, 25 februari 2014)

Prins Maurits is met zijn bedrijf The Source betrokken bij het renovatieconcept Built4U, dat grootschalig sociale huurwoningen wil verbouwen tot passiefhuizen. Anders dan bij het concept De Stroomversnelling stelt Built4U de Trias Energetica centraal: eerst energie besparen, met name door goede isolatie en benutting passieve zonne-energie, en daarna pas de resterende energiebehoefte duurzaam opwekken.

Valt volgens mij geen speld tussen te krijgen. Ik ben overigens, net als bij De Stroomversnelling, benieuwd naar de prijs-prestatie van de eerste proefprojecten van Built4U. Op hun internetsite zie ik geen voorbeelden van gerenoveerde sociale huurwoningen, maar wel van peperdure nieuwbouw. Da’s toch nog een verbeterpuntje voor Maurits c.s.

1 reactie »

  1. Er is 20 jaar tijd verspild, wellicht veroorzaakt omdat de energiebedrijven geprivatiseerd zijn. De overheidsbedrijven namen op veel plekken het voortouw om in die volgorde die de prins nu weer opvoert het gebruik van fossiele energie zo snel mogelijk omlaag te brengen. Bij de opgelegde privatisering, vooral door de provinciale VVD en CDA en ook een partijtje als de FNP toegejuicht, want zo werd , tijdelijk, de provincie kas gespekt, verlegde daar de focus naar “geld verdienen ‘voor de aandeel houders. Opeens waren projecten van meer isolatie, warmtekracht koppeling ook in het klein, Fiat totem< en kleine gasturbines voor warmte kracht koppeling in bijvoorbeeld zieken huizen. Het na schakelen van utiliteit bouw op ijsbanen en ga zo maar door, uit beeld verdwenen. 20 jaar is de tijd verdaan om een spook dat privatisering heet na te jagen op grond van kortstondig gewin. Uiteindelijk zal blijken dat der alleen maar door de gemeenschap verlies is gelden. Leuk dat onze Prins het nu weer op pakt, maar helaas er zijn 20 jaren verloren gegaan en de gelden schade kan nooit meer goed gemaakt worden als r geen drastische maatregelen worden genomen door de privatisering rigoureus terug te draaien, want daar kan het kapitaal dat echt nodig is gegenereerd worden en vloeit dat niet inde zakken van particuliere aandeel houders of naar overheden van andere landen zoals Frankrijk, Zweden ( die hebben trouwens goed last van NUON) en Nord- Reinland Westfalen.

    Roelf

    Reactie door R. van Bergen — februari 27, 2014 @ 2:02 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl