Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

dinsdag 18 februari 2014, 9.43 uur – paulus
Categorie: Algemeen

Kamerleden in debat op Fiets en Wandelbeurs

(persbericht Fiets- en wandelbeurs, 17 februari 2014)

Nederland heeft een enorm potentieel aan wandel- en fietsmogelijkheden, dat nog lang niet optimaal benut wordt. De Tweede Kamerleden Paulus Jansen (SP), Duco Hoogland (PvdA) en Sander de Rouwe (CDA) willen daar iets aan doen. Op 4 maart a.s. presenteren zij tijdens een vakcongres hun initiatiefnota ‘Een stap vooruit’, waarin veertig voorstellen staan om onder andere de kwaliteit van fiets- en wandelroutes te verbeteren, betere combinaties te maken met het openbaar vervoer en Nederland internationaal op de kaart te zetten als fiets- en wandelland.

(persbericht Fiets- en wandelbeurs, 17 februari 2014)
medewerkers van Wandelnet op de vrijwilligersdag in oktober 2013.

Toch komen de drie Kamerleden al op zaterdag 1 maart naar de Fiets en Wandelbeurs om de bezoekers een aantal krenten uit de pap te presenteren uit de kersverse nota. De drie parlementariërs gaan op de beurs eveneens in debat met belangstellenden, zodat fietsers en wandelaars ook zélf kunnen aangeven wat zij belangrijk vinden.
Economisch belang
Nederland kent prachtige wandelpaden en fietsroutes. Het Pieterpad is een begrip en iedere recreatieve fietser kent inmiddels de fietsknooppunten. Jaarlijks worden 48 miljoen wandelingen en 35 miljoen recreatieve fietstochten gemaakt. Het aantal buitenlandse toeristen dat ook op de fiets stapt, steeg in drie jaar van 22% naar 29%. Ontwikkeling van fiets- en wandeltoerisme kost relatief weinig en spaart het leefmilieu. Ook op economisch gebied is fietsen en wandelen van groot belang. Zo besteden wandelaars jaarlijks ruim 1,8 miljard euro, aldus de Nationale Wandelmonitor van Wandelnet.

Helaas kent het recreatief fietsen en wandelen een aantal knelpunten. Er wordt vaak slordig omgegaan met de fiets- en wandelinfrastructuur. Oprukkende VINEX-wijken, industrieterreinen, grootschalige veehouderij, glastuinbouw, wegenbouw en sluiting van spoorwegovergangen verstoren die infrastructuur, zo constateerden de Kamerleden. Daarnaast is er het probleem van versnipperde bevoegdheden. In de veertig voorstellen van SP, PvdA en CDA staan concrete aanbevelingen.

De presentatie en de discussie vinden plaats op zaterdag 1 maart van 13.00 tot 14.00 uur in de Expo Zaal van de Amsterdam RAI en is toegankelijk voor de bezoekers van de Fiets en Wandelbeurs.

4 reacties »

 1. Leuk he9, zal eens bij haar kijken. Heb net een nueiwe fiets, maar ik wil de beschermers er niet afhalen. Misschien kan ik ze er overheen plaatsen. Wil iig zulke beschermers eens haken.MM

  Reactie door Anita — december 5, 2014 @ 10:05 pm

 2. Leuk he9, zal eens bij haar kijken. Heb net een neiwue fiets, maar ik wil de beschermers er niet afhalen. Misschien kan ik ze er overheen plaatsen. Wil iig zulke beschermers eens haken.MM

  Reactie door Rezpector — maart 8, 2015 @ 6:17 am

 3. Prachtig,al die jonge kinderen in Marokko die op hun shotclojes koranverzen in het Arabisch uit hun hoofd leren.Wat is ook alweer het percentage analfabeten in Marokko? Was het 40 of 45 procent?

  Reactie door Yusuf — april 12, 2015 @ 4:04 am

 4. You got to push it-this essential info that is!

  Reactie door http://cheapcarinsurancebyzip.info/auto_insurance_for_uninsured_motorist.html — juli 7, 2015 @ 8:50 am

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl