Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

donderdag 13 februari 2014, 15.01 uur – paulus
Categorie: wonen

debat huurverhoging 2014

Een uiterst magere vertegenwoordiging van de Tweede Kamer – VVD, PvdA, SP en 50Plus – debatteerde zojuist met minister Blok over de inkomensafhankelijke huurverhoging voor 2014. Het illustreert dat het woningmarktbeleid na het aswoensdagakkoord van Paars met de Bijbel in beton gegoten is. En de huurder met een bescheiden portemonnee staat in de kou.


huurdersorganisaties bieden een petitie aan in de Tweede Kamer; helaas gaat de inhoud van hun pleidooi bij Paars met de Bijbel (VVD, PvdA, D66, CU, SGP) het ene oor in, het andere oor uit.

Afgelopen dinsdag kwam er nog een vertegenwoordiging van 700 huurdersorganisaties een petitie aanbieden in de Tweede Kamer. Zij pleitten voor inflatievolgend huurbeleid en het paal en perk stellen aan de verkoop of liberalisatie van vrijkomende sociale huurwoningen. De realiteit is dat de zittende huurders nu jaarlijks minstens 2x de inflatie voor de kiezen krijgen, terwijl woningzoekenden in de sociale sector -als ze sowieso iets kunnen vinden- €100 tot €200 per maand meer gaan betalen dan de oude huurder.

En dan is er de gluurverhoging: het verstrekken van inkomensgegevens aan verhuurders door de Belastingdienst. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) concludeerde al in oktober dat er van minstens 350.000 huishoudens ten onrechte inkomensgegevens verstrekt zijn. Volgens het CBP houdt Blok zich niet aan de wet (zie ook: minister Blok heeft lak aan de wet). Daarop kwam de minister met een aantal aanpassingen. Zo zal de Belastingdienst vanaf dit jaar de huurder een afschrift sturen, als er inkomensgegevens naar de huisbaas gaan. Dat was een amendement van mijn hand, dat Blok vorig jaar nog ontraadde.

Hoewel de minister dus impliciet toegaf dat zijn wet in 2013 voor chaos zorgde weigerde hij aan te geven welk kwaliteitsniveau hij voor 2014 nastreeft. Ik heb daarom een motiedebat aangevraagd, waarin ik een kameruitspraak vraag over het maximaal aantal foute verstrekkingen dat we acceptabel vinden. Als dat overschreden wordt gaat de rode kaart niet naar de Belastingdienst, maar naar de minister van wonen en rijksdienst.

Lees hier mijn inbreng bij het debat: VH 20140213 AO huurbeleid

3 reacties »

 1. Hoewel u niet vaak met goed nieuws komt heer Jansen ben ik toch blij dat u ons goed op de hoogte houd van een en ander.
  Daarvoor hartelijk dank !

  Reactie door Peter Grootheest — februari 13, 2014 @ 6:28 pm

 2. Ten koste van de zwaksten beschermt deze PvvdA-regering de zakkenvullers.

  Reactie door Ruud van der Kroft — februari 14, 2014 @ 5:14 pm

 3. Het woonakkoord was bedoeld om mensen, die met een te hoog salaris in een te goedkope huurwoning wonen, te laten doorstromen naar een duurdere huurwoning of koopwoning.
  Waarom moeten mensen met een lager inkomen dan modaal dan toch 4% huurverhoging betalen, zij kunnen niet doorstromen en de huren worden voor hen bijna onbetaalbaar. Dit is niet sociaal meer.

  Reactie door F.Poortstra — februari 25, 2014 @ 4:53 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl