Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

woensdag 12 februari 2014, 13.01 uur – paulus
Categorie: energie & klimaat, milieu, wetgeving

wet bijmengen biobrandstof aangepast. waakzaamheid gewenst.

Vandaag kan de Kamer schriftelijke inbreng leveren op een wijziging van de wet milieubeheer in verband met de bijmengverplichting van biobrandstoffen (33834). Daar wordt een papieren werkelijkheid gecreëerd die niets uitstaande heeft met de realiteit. Alle reden voor grote waakzaamheid!

Lees hier mijn inbreng: I&M 20140212 SI 33834

1 reactie »

 1. Er zijn nog veel krachtiger argumenten om erg voorzichtig te zijn met biobrandstof.
  Er bestaan namelijk redelijke kwantitatieve schattingen over de hoeveelheid biobrandstof, die in 2050 (en in de aanloop daar naar toe) beschikbaar is als de landbouw eerst voldoende voedsel geproduceerd heeft. Instituten als het IPCC, het IEA, de Shell komen, met een forse onzekerheidsmarge, allemaal in 2050 rond de 200 EJ uit.
  Dat lijkt veel, maar na aftrek van Land Use Change verliezen, omzettingsverliezen en dergelijke is het ongeveer genoeg om de huidige exponentiele groei van het vliegen bij te benen, als ook daar aan de klimaat-eis moet worden voldoen dat de emissies in 2050 de helft zijn van die in 2005. Voor de rest van de wereld is er dan alleen nog het afval van de omzetting over om op te stoken in centrales. De vrachtauto’s hebben niks meer, de chemische industrie heeft niks meer, de boten hebben niks meer, enz.
  Dit alles kort door de bocht geformuleerd.

  Wat je nu ziet is dat elke doelgroep onbeheerst in de biomassapot graait, net doende alsof die pot oneindig groot is. Dit kan niet anders dan fout gaan. De EU zou nu al naar een soort rantsoenering van de besteding van biomassa moeten toewerken. De “ladder”, waar de SP mee werkt, is daarvoor een redelijk vertrekpunt.

  Bernard Gerard

  Reactie door bernard gerard — februari 13, 2014 @ 2:41 am

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl