Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

woensdag 12 februari 2014, 15.16 uur – paulus
Categorie: Kamervragen, milieu

Mosquito II

Tien jaar terug was er veel te doen over plannen van gemeenten en verhuurders om Mosquito’s te plaatsen bij hangplekken van jongeren. Dat waren apparaten die een irritante hoge toon produceren, die -de meeste- jongeren wél horen, maar -de meeste- ouderen niet. De praktische en principiële bezwaren tegen dit ultrasone herrieschoppertje zwollen zodanig aan, dat de Mosquito vergunningplichtig werkt en vrijwel nergens in NL is toegestaan. Maar nu is er een ultrasone kattenverjager!


10 kHz op 140dB. Je zal er naast wonen…

Het menselijk oor is niet voor iedere geluidfrequentie even gevoelig. Bovendien zijn er grote verschillen tussen de ene mens en de andere. In zijn algemeenheid kunnen kinderen een groter geluidspectrum horen dan ouderen: je wordt vanaf je geboorte steeds dover. Maar de ervaring leert dat een toon van 10 kHz op 140dB door best veel mensen als hoogst irritant ervaren wordt.

Wat mij betreft moeten dit soort producten dan ook van de markt geweerd worden. En als dat niet kan zou er een verbod moeten komen voor de toepassing, met een stevige sanctie. Schijtende katten in je tuin kunnen irritant zijn, maar een Ultrasonic Animal Chaser bij je buren een ramp.

lees hier mijn schriftelijke vragen aan staatssecretaris Mansveld: MIL 20140212 SV ultrasone kattenverjagers

13 reacties »

 1. Hoe gaan we dit jaar om met de komende huurverhogingen?

  Vriendelijke groet
  Toke van de Rovaart Veenendaal

  Reactie door van de Rovaart — februari 12, 2014 @ 6:49 pm

 2. Je suggereert dat Mosquito’s vergunningsplichtig zijn, maar hiervoor is toch geen centrale regelgeving (hoogstens lokaal middels APV)? Vergis ik me?

  Reactie door Jeroen — februari 15, 2014 @ 12:04 pm

 3. Meldpunt Hoge Tonen: Wij hebben vele klachten mogen ontvangen. Medische klachten zijn: oorsuizen (tinnitus), oorpijn, hoofdpijn maar ook misselijkheid. Vooral kinderen zijn hiervan de dupe.

  De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit meet het geluid vanaf één meter van de bron terwijl kinderen veel dichterbij het geluid kunnen komen. Bij de NVWA zijn tiental klachten bekend en zij vergelijken het met mensen die ook last zouden hebben van GSM straling. Ik vind dat een foute redenatie. Want hoeveel mensen weten dat je bij de NVWA een klacht kunt indienen? En verder zijn de fabrikanten van deze kattenverjagers geheim, dit terwijl de NVWA zegt dat de fabrikant verantwoordelijk is voor de veiligheid van het product.

  Een kattenverjager bestrijkt wel 1500m2 oppervlakte om te bestrijden tegen katten!?

  De Rhine Group heeft zelfs n.a.v. onze publicatie een tegen actie ingezet door het vermelden op hun website dat een kattenverjager een ander product is dan de Mosquito. Echter een kattenverjager geeft dezelfde toonhoogtes af! Maar net welk merk/type je hebt uiteraard.

  Surf naar http://www.pieptonen.nl voor meer informatie. Ook kun je hierop lezen wat je kunt doen om deze geluidsoverlast te laten stoppen dus het zwijgen op te leggen op deze herrie.

  Reactie door Dijk — februari 16, 2014 @ 6:10 pm

 4. Beste Paulus,
  het is ongelooflijk dat in een samenleving die in de bijsluiter van een magnetron verplicht te vermelden dat je je huisdier er niet in moet stoppen dit soort apparaten door iedereen ingezet mogen worden. Wanneer je probeert iemand erop aan te spreken wijst de ene instantie naar de andere; typisch Nederland overigens. Wanneer er maar geld vloeit de juiste kant op mag alles.
  Ik vind dat er een hinderwetvergunning zou moeten aangevraagd zou worden. Dit geluid hoort niet in een woonwijk.
  Ik denk overigens dat de huurverhogingen, voor zover ze de sociaal zwakkeren zouden gaan treffen, ook wel op de agenda van de SP staan.

  Reactie door Kiki van Beelen — februari 27, 2014 @ 7:53 pm

 5. waarom pakt men de oorzak toch niet aan…katten in andermans tuin!

  Reactie door mevr. v Soest — maart 7, 2014 @ 11:22 pm

 6. sorry, oorzaak!

  Reactie door mevr. v Soest — maart 7, 2014 @ 11:23 pm

 7. Los idd de oorzaak op, niet het gevolg!
  Hou je kat in je eigen tuin!

  Reactie door Anoniem — maart 13, 2014 @ 1:52 pm

 8. Het afgebeelde toestel is deskundig en zorgvuldig getest: 80 dB bij een frequentie van 20kHz. De fabrikant heeft met 130 dB een brood aap in de wereld geholpen (en is niet de enige fabrikant denk ik).
  Ik ben geen voorstander van het gebruik van dit soort toestellen. Er zijn er ook die wel bij 13 kHz een hoop hinder kunnen veroorzaken.

  De kans dat het afgebeelde toestel voor de mens hinder veroorzaakt is zeer klein. De kans sop schade is nihil.

  Reactie door Michiel — april 5, 2014 @ 12:20 pm

 9. een heel verhaal…

  Ik ben een man van 39 jaar, ik heb min of meer oorklachten sinds mijn jeugd.
  Ca. 3 weken geleden heb ik de hele dag meegeholpen in de tuin van mijn pa. Heel toevallig heb ik die morgen mijn oren uit laten spuiten bij de huisarts. Toen we bezig waren in zijn tuin vertelde zijn bejaarde buurvrouw dat ze net een kattenverjager had aangeschaft en geplaatst in de achtertuin. Ik kon deze niet horen want ik heb al gehoorverlies in de hoge tonen-spectrum aan het rechteroor. (misschien heb ik geluk daarmee). Ik heb gelezen dat vorral kinderen, jeugd en hooggevoelige last kunnen krijgen van de kattenverjager.
  Dat ik een beetje doof ben in het hoge tonenspectrum weet ik al sinds de millitaire keuring, daardoor ben ik ook afgekeurd voor dienst, op mijn gehoor. Vele mensen werden toen al afgekeurd. iedereen met kleine euveltjes werden al afgekeurd. Dit was ook in de tijd voordat verplichte dienst in het leger werd afgeschaft.
  De morgen nadat ik in de tuin heb gewerkt van pa en mijn oren heb laten uistspuiten werd ik wakker met een zachte ruis/pieptoon in mijn linkeroor. Ook hoorde he kraken, en deed eht soms pijn. Dit gaf me enorme angst. Overdag hoor ik het gelukkig niet zo. Ik heb oa. via internet oa. N.V.V.S. (Nationale Vereninging Voor Slechthorenden) tips opgedaan over maskering van de tinnitus, slapen met een mp3-speler met natuurgeluiden. Heb de enge verhalen over oorsuizen zoveel mogelijk vermeden. Tijdelijk ben ik nu aan de Lorepezam, s’morgens 1 en 1 voor het slapen gaan.
  Ik wordt ook doorverwezen naar de GGZ en heb binnenkort een afspraak bij de KNO-arts, mocht daar niets baten (ik geef mezelf geen valse hoop) dan willen ik eventueel naar een audiologisch centrum om er mee te leren omgaan.
  Ik dacht in eerste instantie dat de de klachten door het oorspuiten van het linkeroor kwam, maar ik dacht toen ook al een beetje aan de kattenverjager als oorzaak. Ik twijfel nu aan de oorzaak van de klachten maar ging er vanuit dat het door het uitspuiten van de niet gedruppelde linkeroor kwam, ik wilde eigenlijk alleen mijn rechteroor laten uitspuiten. Eigen schuld van mij, had ik maar moeten opletten, dit heb ik ook gezegd aan mijn huisarts.
  Ik was al, hoe moeilijk het ook is, bezig een plekje te geven in mijn leven.

  Pas toen ik gisteren bij mijn vader langskwam moest ik weer denken aan de kattenverjager van zijn buurvrouw.
  ’s Avonds heb ik gegoogled op de term kattenverjager, toen schrok ik weer, ik las dat zoveel mensen er last van hebben, en dat het miscchien de tinnitus kan veregeren! Dat was echt balen.
  Weet nu even niet wat ik moet doen, kan ik nog op bezoek bij mijn pa zonder gehoorbeschereming, moet ik zijn buurvrouw vragen als ze aub dat ding weg kan halen? Ik heb daar zo geen antwoord op.
  En uiteraard zullen wel meer mensen zo’n ding in de tuin hebben.
  Mijn grootste angst nu, is dat het mijn tinnitus kan verergeren.
  Het liefst zou ik willen dat er een aanpassing/alternatief komt op kattenverjagers, totdat we zeker weten dat het veilig product is. Ik hoop niet dat het zo’n asbestverhaal wordt, dat het pas verboden wordt na jarenlange rechtszaken en slachtoffers. Ik hoop dat oa. zorgverzekeraars, letselschadeadvocaten in actie komen tegen kattenverjagers.

  ps. beetje vreemd dat alleen linkse partijen en PVVD in de bres springen dit kan toch iedereen overkomen?

  Reactie door Anoniem — juli 16, 2014 @ 3:43 pm

 10. Louis Vuitton Men’s Business Bags outlet UK are the business bags that specially designed for men. They successfully combines fashion and good qualities. They help you protect your file or other precious goods from being damage, there will be a stylish appearance. That have been the ultimate goal of Louis Vuitton Men’s Business Bags sale.
  louis vuitton outlet uk http://alexboon.co.uk/wp-feed.php

  Reactie door louis vuitton outlet uk — september 13, 2014 @ 2:50 am

 11. miami it support…

  Weblog Paulus Jansen » Mosquito II…

  Trackback door miami it support — april 22, 2015 @ 9:35 pm

 12. hallo, in plaats van je druk te maken over deze katteverjagers zou je de mensen die een kat hebben moeten aanspreken en vragen of verplichten deze in huis te houden. zij willen graag een kat in huis, laat ze deze dan ook in huis houden. en het liefst ook verplicht castereren. ik vind het mooie en meestal plezierige beesten maar niet in mijn huis of tuin. dus als je kiest een kat te nemen houd deze in huis. dan is het probleem opgelost, want dan zijn die apparaten niet meer nodig.

  Reactie door Frank — juli 26, 2017 @ 3:18 pm

 13. ecommerce html template free download…

  Weblog Paulus Jansen…

  Trackback door vegas pro 100 free download — oktober 18, 2017 @ 4:19 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl