Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

dinsdag 11 februari 2014, 14.42 uur – paulus
Categorie: wonen

Stop de huurexplosie

Namens 700 huurorganisaties overhandigde zojuist de voorzitter van het Initiatief betaalbaar wonen Amsterdam Noord een petitie aan de vaste commissie Wonen en Rijksdienst van de Tweede Kamer. De huurdersorganisaties roepen op tot herinvoering van inflatievolgend huurbeleid en een beleid dat de omvang en betaalbaarheid van de sociale woningvoorraad niet aantast, maar juist beschermt.

Komende donderdag debatteert de kamer van 13-15u met minister Blok over het huurbeleid voor 2014. Dat blijft wat Blok betreft hetzelfde -dus net zo asociaal- als in 2013. Hij weet zich daarbij gesteund door de handtekeningen van VVD, PvdA, D66, Christenunie en SGP onder het woonakkoord. De petitie maakt pijnlijk duidelijk hoe destructief het beleid van Paars met de Bijbel uitpakt voor huurders met modale en lage inkomens.

8 reacties »

 1. Mag ik een vraag stellen aan de Heer Paulus

  Ik zie het misschien te simpel
  Daar komt ie dan
  Ik woon al 30 jaar in dezelfde huurwoning en heb een huurcontract van Portaal prima toch
  Nu bedenkt er een paar jaar geleden iemand om de huur te koppelen aan inkomens en bedenkt daar percentages bij
  Portaal mag de huur verhogen met deze percentages maar dat hoeft niet Portaal is daar vrij in Er zijn namelijk ook corporaties die zeggen geen belasting kantoor te willen zijn voor ene Blok en de huur naar inkomen niet te zullen uitvoeren
  Ik heb dus helemaal niets te maken met de regels van de Heer Blok want ik huur niet bij hem maar bij Portaal
  Ik heb bij Portaal dus al 30 jaar een huurcontract waar niets in staat over huur naar inkomen en mijn in ziens zie ik dus niet in waarom ik deze toeslag zou moeten betalen
  Denk ik erg verkeert in deze

  Hartelijke groet
  Gerrit

  Reactie door Gerrit — februari 12, 2014 @ 2:30 pm

 2. Ja beste Gerrit je denkt verkeerd.
  Zolang je nog niet de maximale huur betaald
  volgens het puntenstelsel kan je elk jaar een
  extra verhoging krijgen.
  En portaal is nu net de woningbouwvereniging die gaat voor de maximale huren.
  Want in de wijsheid van dit kabinet hebben huurders extra ruimte in hub kasboekje of worden wel gecompenseerd met de huurtoeslag.
  Dat dit de lading niet helemaal dekt is een ander verhaal om dat de huurtoeslag een maximale huur kent wordt er niet bij verteld.
  En mocht je boven de toeslaggrens komen die
  zeer laag is ik dacht 28000 euro voor en echtpaar dan draai je zelf op voor alle verhogingen.
  Wat er verder van de sociale huurders overblijft is niet meer dan huisjesmelkers over
  de grote linie die het een zorg zal zijn hoe de huurder zijn huur van betaald als er maar betaald wordt.

  Reactie door blanken — februari 12, 2014 @ 7:25 pm

 3. Hoi Paulus. Vanmorgen mooi nie uws in het Journaal. Het inflatiepercentage is in januari gedaald tot 1,4%. Is dit wellicht toch nog een mogelijkheid om de huurverhogingen aan te pakken en te zeggen dat de huurverhoging die nu gebaseerd is op 2,5% feitelijk pure diefstal is van de mensen die het financieel het beroerdst zitten? De komende huurverhoging zou met 1,1% verlaagd kunnen worden. Dan zou die voor de minima komen op 2,9%, voor de tussengroep op 3,1% en voor de ‘rijke stinkerds’ op 5,1%. Ik zet dit tussen aanhalingstekens, want huurders van sociale huurwoningen zitten altijd onder 2 keer modaal qua inkomen. Als je dan weet dat de hypotheekrenteaftrek met een half procentjes gekort wordt en de 20% rijkste huiseigenaren dit ook nog eens zeer rijkelijk gecompenseerd krijgen via de belastingen, dan is de huurverhoging niets meer en niets minder dan het veroorzaken van een enorme dakloosheid.

  Voeg dit asociale beleid aan het al even aso beleid van Klijnsma en we krijgen te maken met zwervende mensen met een tent of minicaravan achter een fiets, omdat hele gezinnen uit elkaar gerukt gaan worden en de een moet werken in Groningen en de ander in Den Haag of Utrecht o.i.d. en dat deze mensen daardoor hun huis moeten opgeven.

  Dit doorgezet houdt in dat het aantal daklozen drastisch gaat groeien en er dus ook hier tentdorpen komen. Maar daar zullen Opstelten en Teeven wel een stokje voor steken. We zullen werkkampen gaan krijgen. Wie nu nog stemt op de PvdA, of gotbetert op een andere partij dan de SP, of desnoods de PvdD is hier mede schuldig aan.

  Laat niet lijdzaam de ellende over u heenkomen. Ga protesteren tegen alle krankzinnige maatregelen van dit afbraak kabinet. En zeker ook tegen de asociale huurverhogingen. Denk aan het gedicht van Karel Glastra van Loon dat u vindt op de hoofdpagina van de SP, helemaal onderaan.

  … Blijf niet aan de kant staan
  laat je woede hand in hand gaan met her GOEDE dat je doet….

  Niet letterlijk, maar lees zelf maar.

  Reactie door Lydia — februari 13, 2014 @ 2:04 pm

 4. Volgend jaar is er misschien deflatie. Ga ervanuit dat dan de huren gewoon omlaag gaan:):)

  Reactie door Cor — februari 13, 2014 @ 4:51 pm

 5. @Gerrit,
  Natuurlijk kan Portaal zeggen: “we verhogen de huur slechts met de inflatie.” Dat betekent dat ze de €700 per huurder per jaar die ze aan verhuurderheffing moeten betalen ergens anders vandaan moeten halen. Voor een stuk kan dat door zuiniger bedrijfsvoering, maar het grootste deel zal dan moeten komen uit: minder geld voor onderhoud, minder geld voor renovatie, minder geld voor isolatie, minder geld voor betaalbare nieuwe huurwoningen. Dat is toch een beetje de keus tussen de kogel of de strop.

  Reactie door paulus — februari 13, 2014 @ 5:29 pm

 6. @Lydia, in de wet is de huurverhoging gebaseerd op de inflatie over het voorafgaande jaar. Dus van die lage inflatie gaan de huurders volgend jaar pas iets merken.

  Reactie door paulus — februari 13, 2014 @ 5:31 pm

 7. Click en la siguiente página de internet…

  Weblog Paulus Jansen » Stop de huurexplosie…

  Trackback door Click en la siguiente página de internet — juni 8, 2014 @ 2:42 pm

 8. click for more…

  Weblog Paulus Jansen » Stop de huurexplosie…

  Trackback door click for more — december 29, 2014 @ 9:32 am

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl