Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

dinsdag 11 februari 2014, 18.47 uur – paulus
Categorie: Kamervragen, energie & klimaat

Europese commissie: milieu- en gezondheidskosten hoogspanningslijnen mogen in nettarief

Minister Kamp sloeg vorig jaar de plank mis toen hij stelde dat de kosten voor de uitkoop van bewoners onder hoogspanningsleidingen en/of het ondergronds brengen van hoogspanningsleidingen niet volledig gesocialiseerd mogen worden in de nettarieven, omdat dat strijdig zou zijn met een Europese richtlijn over efficiënt netbeheer. Een Bredase bewonersorganisatie deed navraag bij de Europese commissie. Die stelde dat lidstaten hier zelf over gaan.

Kamp deed zijn uitspraak bij een kamerdebat in 2013. In dat kamerdebat werd een financiële regeling voor de uitkoop en/of het ondergronds brengen van hoogspanningsleidingen vastgesteld. Een aantal fracties, waaronder de SP, wilden een groter deel van de te maken kosten in de nettarieven stoppen. Volgens Kamp mocht dat niet.

Ik heb naar aanleiding van de uitleg van de Europese commissie schriftelijke vragen gesteld aan Kamp. Ik wil met name weten of deze aanleiding ziet om zijn oorspronkelijke kostenverdeling over Rijk, gemeenten en afnemers (via het nettarief) aan te passen.

Lees hier mijn schriftelijke vragen: EN 20140211 SV doelmatigheidskosten TenneT

4 reacties »

 1. Zoals zo vaak krijgt Europa weer de Piet. Gelukkig komen steeds meer burgers daar tegenin en zoeken precies uit hoe het werkelijk zit. Geweldig initiatief!

  Reactie door Dirk Schaap — februari 11, 2014 @ 8:46 pm

 2. Mijns inziens zijn hoogspanningsleidingen volstrekt ongevaarlijk. Op de hoogspanningsafdeling van de Eindhovense TU was de uitspraak dat er zelden zoveel geld zo makkelijk is uitgegeven aan een niet bestaand milieuprobleem. Als mijn huis dichtbij een hoogspanningsleiding lag, zou ik er geen seconde van wakker liggen, zolang ik het ding bij breuk maar niet op mijn kop krijg. Het is bijgeloof dat zichzelf via Internet zodanig rond gezongen heeft, dat iedereen nu het bijgeloof voor de waarheid houdt.

  Als het besluit van Tennet alleen op objectieve volksgezondheidsgronden genomen is, is het een ondoelmatig besluit.
  Als het besluit genomen is om een beter beheersregime van de strook tot stand te brengen (bomen snoeien en zo), kan men zich iets bij het besluit voorstellen, maar dan is de vraag of het niet minder heftig gekund had.

  Bernard Gerard
  natuurkundeleraar in ruste

  Reactie door bernard gerard — februari 13, 2014 @ 2:19 am

 3. volstrekt ongevaarlijk ??Verhoogde kans op kinderleukemie,alzheimer,bij brand in de buurt van de lijnen kan er niet direct geblust worden moeten de lijnen eerst afgeschakeld worden tegen die tijd staan er alleen nog muren overeind en dan maar hopen dat dat iedereen tijdig het huis heeft kunnen verlaten.

  Reactie door microteslaatje — februari 13, 2014 @ 11:59 pm

 4. pictogrammen brandblussers…

  Weblog Paulus Jansen » Europese commissie: milieu- en gezondheidskosten hoogspanningslijnen mogen in nettarief…

  Trackback door pictogrammen brandblussers — januari 23, 2015 @ 7:24 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl