Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

maandag 10 februari 2014, 12.26 uur – paulus
Categorie: Kamervragen, wonen

En weer eet Ymere een corporatie op

Het is de grootste corporatie van Nederland. Met een oogje op de Bloemendalerpolder. Dus “fuseert” megacorporatie Ymere uit 020 met de middelgrote corporatie De Woningbouw uit Weesp. Logisch toch?

Nou nee. De SP maakte een jaar of tien terug al aannemelijk dat de schaalvergroting in corporatieland leidt tot: minder zeggenschap van huurders en gemeenten, hogere salarissen voor directeuren en meer bureaucratie & overhead. Inmiddels hebben vele onderzoeken bevestigd dat een schaal van tussen de 3.000 en 10.000 woningen uit het oogpunt van maatschappelijke kosten-baten het beste uitpakt. De Woningbouw heeft 4.000 woningen, Ymere is 20 keer zo groot. De solvabiliteit van Ymere lag eind 2012 op 15% (bron: Ymere/corporatie in perspectief 2013), dan zit je bij financieel toezichthouder Centraal Fonds voor de Volkshuivesting in de gevarenzone. De Woningbouw stond er op dat moment nog beroerder voor met een solvabiliteit van 12,9%. Wordt hier een too-big-too-fail-constructie gecreëerd?

Door toestemming te geven voor deze fusie/overname toont de minister bovendien aan dat hij lak heeft aan de motie Depla cs uit 2006, die uitsprak dat bij fusies boven 10.000 woningen voortaan nee-tenzij het uitgangspunt is. Ook laat de minister zich weinig gelegen liggen aan het regeerakkoord, waarin op verzoek van de PvdA voor de corporatiesector een “small is beautifull” passage is opgenomen. Windowdressing?

Lees hier de schriftelijke vragen die ik inmiddels samen met Weespenaar Eric Smaling heb ingediend: VH 20140210 SV overname DeWoningbouw door Ymere DEF

1 reactie »

 1. Nu ik woon in Weesp,
  Alle woningen hier van de betreffende woningbouw worden zoveel mogelijk op de max.
  huur gezet.
  Een van de eerste voordelen van de voorgenomen
  fusie was de traditie van jaarlijks een kersstol of een fles wijn in december overboord
  te kieperen.
  Reden, bezuinigingen, de huidige interim directeur vertrekt zodra de fusie rond is en zal voor de 165000 euro verderop wederom zijn zakken proberen te vullen.
  En wat de huurders er verder aan hebben?, de eigen onderhouddienst is opgeheven.
  De medewerkers zijn niet meer zichtbaar en bereikbaar enkel en alleen na een afspraak en
  voor de rest is het zakken vullen.

  Reactie door blanken — februari 10, 2014 @ 6:44 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl