Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

zaterdag 1 februari 2014, 22.13 uur – paulus
Categorie: energie & klimaat, in de media

Energiespecial Kassa

VARA’s Kassa zond vanavond een energie-special uit, over onder meer: de kosten van stadsverwarming; opbouw van de energierekening; de verhoging van vastrecht; overstappen van energieleverancier. Ik leverde een bijdrage aan het onderdeel over vastrecht, naar aanleiding van mijn herhaaldelijke schriftelijke vragen aan minister Kamp.

Medewerkers van de Autoriteit Consument en Markt, EnergieNederland (=branchevereniging energiebedrijven) en een prijsvergelijker mochten aan tafel reageren op reportages en vragen van luisteraars.

De uitzending gaf een mooi inkijkje in de geneugten van het overstappen naar een andere energieleverancier. Overstappers worden gelokt met een eenmalige premie en instaptarieven, die na een jaar vervallen. Daarna wordt je uiteraard weer uitgeklopt. Omdat de zittenblijvers steeds meer het gevoel krijgen dat ze getild worden is er nu het nieuwe lokkertje dat je juist een premie krijgt als je blijft zitten bij dezelfde leverancier. Dan moet je wel opnieuw aanmelden bij dezelfde leverancier, anders betaal je pas écht de hoofdprijs.

Kan u het nog volgen? Mijn conclusie is dat het overstapcircus alleen iets oplevert als je ieder jaar opnieuw de kerstdagen reserveert voor het doorspitten van aanbiedingen. Vertrouw niet teveel op vergelijkingssites, want die leven in veel gevallen van provisies en de aanbiedingen van dezelfde leverancier kunnen per vergelijkingssite verschillen. O ja, en dan dit: wat kost deze krankzinnige onzin aan advertentiekosten en andere marketinguitgaven, die vroeger door dat suffe nutsbedrijf nooit gemaakt werden? En wie betaalt dat denkt u?

7 reacties »

 1. Beste Paulus
  Ik ben het helemaal met je eens, het gebrek aan overzicht en kennis van consumenten wordt gebruikt om marketingspelletjes te spelen. Het oerwoud van aanbiedingen en leveringsvoorwaarden is zelfs voor betrokken consumenten moeilijk te volgen.
  De oplossing zullen we moeten zoeken in enerzijds meer steun voor consumenten, Kassa speelt daar een goede rol in. Anderzijds zullen we als burgers er ook voor kunnen kiezen om het zelf te gaan regelen. Er wordt in het land op diverse plaatsen gesproken, ook bij ons in de Betuwe, over een coöperatieve energiemaatschappij van burgers. Je kunt dan zonder marketingkosten de juiste dienstverlening aanbieden, en de winst vloeit terug in de gemeenschap.

  Reactie door Gerlach Velthoven — februari 2, 2014 @ 9:52 am

 2. Ik ben er toevallig even ingedoken omdat ik natuurlijk veel vragen krijg over bijvoorbeeld het “zeker dalen” aanbod van Esent door bewoners die het concept van de NulOpDeMeter woning uitgelegd krijgen. Als je alles naast elkaar zet dan levert geen enkele aanbod een financieel voordeel op. Blijvend switchen is de enige optie maar daar proberen ze dus vanaf te komen door die maffe meerjaren aanbiedingen waar het hogere vastrecht het variabele voordeel weer teniet doet. Als je het doet doe het dan bij de “groene” waar je tenminste een apparaat bijgeleverd krijgt waardoor je minder energie gaat verbruiken…bijvoorbeeld de Toon van Eneco.

  Reactie door Jan Willlem — februari 2, 2014 @ 12:33 pm

 3. Kassa was absoluut onvoldoende kritisch. Wat het vastrecht betreft, jawel de insteek van Paulus kan ik onderschrijven. Maar het gezwets van de 3 gesprek partners ging ik van over mijn nek . De privatisering heeft nadrukkelijk juist hen en hun bureaus aan stevig betaald werk geholpen, maar kon op voorhand niet opleveren wat de neo-liberalen ons steeds weer beloven, dalen van de prijzen. elektriciteit en gas zijn in een samenleving als de onze gelijk water, primaire levensvoorwaarden en is elk individu daarvan afhankelijk. Maar door de privatisering en de kennelijke noodzaak om te switchen is een duidelijk bewust ingebouwde prikkel om de leveranciers in de concurrentie houding te houden. Maar hoe nu met de minder assertieve mensen, vaak dor opvoeding en opleiding daarin benadeelt en de oudere mede Lander die al dit gedoe uiterst vermoeiend vindt, of de oudere gastarbeider, die nog steeds denigrerend allochtoon wordt genoemd en die dit allemaal niet begrijpt. Al deze mensen, juist de niet weerbare zwakkeren, zijn zo veroordeelt tot de hoogste energie tarieven. De frisse jeugd die kennelijk vooral de doelgroep van Kassa is, maar ja de oorspronkelijke naam van de VARA, dekt de lading al heel lang niet meer, maar zelfs de laag opgeleide jongeren zullen dit allemaal niet mee maken want je wordt confuus van de noodzakelijk te verwerken informatie. En je wordt door die bedrijven ook nog eens belazerd. Neem Energie direct, levert groene stroom, maar is een volle dochter van Essent, dus de opbrengsten helpen mee aan de het financieren van de onwenselijke kolencentrale bij Eemshaven. De privatisering zou onmiddellijk ongedaan gemaakt moeten worden, maar in een kapitalistische maatschappij is zoiets niet omkeerbaar. frappant is wel dat de grote spelers allemaal in handen zijn van buitenlandse overheden en dus als private onderneming gewoon nog instrument van een buitenland zijn.

  Roelf

  Reactie door R. van Bergen — februari 2, 2014 @ 2:31 pm

 4. Kassa’s energie-special, dit ter ere van het feit dat er tien jaar recht op vrije keuze van energieleverancier bestaat. Voor mij, als bewoner van een woning op een recreatiepark een wel heel wrang jubileum. Dit omdat wij (naar schatting 200.000 a 300.000) gezinnen in Nederland dus nog steeds geen vrije keuze kunnen maken. Wij zijn afhankelijk van de particuliere eigenaren die de vrije hand hebben in de prijs die ze doorberekenen. Dit omdat de laatste honderd meter van het netwerk in hun handen is. Persoonlijk betaal ik een prijs van 33,785 cent per KWh terwijl de vrije marktprijs 17,19 cent is! Op basis van een gemiddeld verbruik van 3.200 KWh een jaarlijks verschil van € 531,= . Ondanks toezeggingen aan de politieke partijen werkt Recron bepaald niet mee en malen de molens van de ACM malen zeer traag. Voor de politiek (ook de SP!) is de groep van belanghebbenden waarschijnlijk te klein, want werkelijk niemand lijkt zich echt in te willen zetten voor dit onrecht. Welke politicus staat nu eens op om de belangen van deze mensen te behartigen en ook hen het recht op vrije keuze te gunnen. Na tien jaar lijkt me dat toch wel tijd worden, of blijft de park beheerder zijn rechten, als een middeleeuwse tollenaar behouden ?

  Reactie door John — februari 3, 2014 @ 9:54 am

 5. Mag een energieleverancier BTW over energiebelasting rekenen? Dat houdt in dat iedereen belasting over belasting betaald een tegekke situatie en dat over zo’n hoog bedrag nl 488 euro in 2013. In 2012 was dat 392 euro dus al een verhoging van 96 euro , terwijl ons verbruik verminderd .Wie bepaald de hoogte van de energiebelasting?

  Reactie door Vroegh — februari 3, 2014 @ 11:39 am

 6. Ik zie de vergelijkingssite van de vergelijkingssites tegemoet.
  Wie maakt het circus compleet…..?

  Reactie door Ruud van der Kroft — februari 4, 2014 @ 4:56 pm

 7. De Kassa uitzending was een complete ramp, waarbij o.a. nota bene de voorman van de belangen lobby Energie Nederland complete nonsens aan het uitkramen was over “vermeden kosten voor het niet hebben van een ketel” (lees: VASTRECHTEN, die trouwens ook nog eens fel bestreden worden m.b.t. alle aannames). Terwijl de discussie ging over de GJ prijs, die daar NIETS mee van doen heeft.

  Hij kwam er gewoon mee weg, NIEMAND die zijn onzin pareerde, inclusief de Autoriteit Consument en Markt die een paar stoelen verderop zat…

  En zo heb ik nog wel meer puntjes.

  De houding van de ACM dame was ronduit rampzalig. Die stelde doodleuk dat bij 79% stijging van de vastrechtwoeker voor een “warmtewisselaar” je de monopolist er maar op aan moest spreken dat ‘ie met een “verklaring” moest komen waarom die Ten Hemel Schreiende Woeker over de gebonden klanten uitgestort zou “mogen” worden.

  Ze had staande die zwaar tekort komende uitzending Moord En Brand moeten schreeuwen in Algemeen Beschaafd Nederlands, over die nieuwste “ongereguleerde”, buiten de Warmtewet vallende, en DUS maximaal misbruikte woekerpost.

  Nu “mag” Henk en Ingrid dus de stadswarmte woekeraar gaan lastig vallen met “vragen” over die woeker, en houdt ACM zich afzijdig.

  Met zo’n “vriend” heb je geen vijanden meer nodig bij de Warmtewoekerwet.

  Zum Kotzen, dus. Deze uitzending heeft geen “Verlichting” gebracht, maar luidt de nieuwe Middeleeuwen in, in ons poldermoeras.

  Reactie door Peter J. Segaar / Polder PV — februari 6, 2014 @ 12:58 am

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl