Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

donderdag 30 januari 2014, 17.58 uur – paulus
Categorie: Kamervragen, op pad

Stofvrij werken op de bouwplaats

De bouw is een sector waar personeel (en omwonenden) aan relatief grote risico’s worden blootgesteld. Deels acute risico’s (vallen, iets op je kop krijgen), maar ook veel chronische risico’s. Stofbelasting staat daarbij in de top-3. Ik bezocht vanmiddag een bouwplaats van gevelrenovatiebedrijf De Groene Gevelwerker in Voorhout. Eigenaar Mark Veenstra wil de stofbelasting van personeel en bewoners terugdringen, en toont dit aan met een innovatief meetsysteem.


mechanisch hakwerk om gevelvoegen open te hakken veroorzaakt veel fijnstof; alleen een krachtige (hier: 7,5kW) industriële stofzuiger met filters die regelmatig vervangen worden is in staat om de omgeving stofvrij te houden en de bouwvakker te beschermen.

Veenstra is al twintig jaar actief in de gevelrenovatie, en altijd bezig geweest met beperking van het fijnstof. Op grond van de ARBO-regels moeten apparaten die veel stof produceren voorzien zijn van een afzuiging. Dat is echter geen garantie voor stofvrij werken. In de praktijk worden vaak te lichte stofzuigers met te lange slangen gebruikt. Die lopen snel vol waardoor de afzuigcapaciteit onvoldoende is. Hetzelfde gebeurt als je teveel apparaten op één stofzuiger aansluit.

Er zijn overigens ook nog steeds bedrijven die zonder enige vorm van afzuiging staan te boren, hakken of frezen op de bouwplaats. Dat is mogelijk omdat de Arbeidsinspectie daar bepaald niet de deur platloopt. Volgens Mark Veenstra doet de Arbeidsinspectie ook alleen maar visuele inspecties, ze meten niets.

Bij de bouwplaats in Voorhout gebruikt De Groene Gevelwerker een innovatief continu-meetsysteem voor PM10 fijnstof, dat staat opgesteld in de directe nabijheid van de bouwvakkers die mechanisch hakwerk uitvoeren. De meetdata worden realtime doorgestuurd naar een datacenter, waar ze voor de opdrachtgever en Arbeidsinspectie ter inzage staan. Ook de locatie van het meetpunt wordt via GPS afgebeeld op een kaart. De mobiele meetinstallatie kost ongeveer €6.000.

Tijdens ons bezoek wordt het verschil gedemonstreerd tussen de situatie met en zonder afzuiging. Met afzuiging blijven de piekwaarden ruim onder 40 microgram/m3, zonder afzuiging lopen de concentraties op tot het gevaarlijke niveau van bijna 1000 microgram/m3. Handig is de optie van het meetsysteem om bij overschrijding van veiligheidsnorm een sms te versturen naar een contactpersoon, bijvoorbeeld de opzichter van het werk.

Ik heb veel waardering voor het initiatief van Veenstra. Het zou goed zijn als de Arbeidsinspectie zijn handhavingsstrategie voor fijnstof op bouwplaatsen nog wat aanscherpt, waardoor investeren in ARBO-voorzieningen als sterke stofzuigers gaat lonen. Ook een steekproefgewijze meting van stofconcentraties op verdachte bouwplaatsen kan helpen om het nalevingsgedrag te verbeteren. Samen met mijn collega Paul Ulenbelt zal ik daar schriftelijke vragen over stellen aan minister Asscher.

UPDATE 1-2, 17:30u
Lees hier de schriftelijke vragen aan minister Asscher: MIL 20140201 SV fijnstof bouwplaats DEF

5 reacties »

 1. Kijk zo zou het verplicht moeten zijn.

  Voorjaar 2013, de woningstichting kondigt aan dat we wellicht enige overlast zullen ondervinden de voegen zullen worden uitgebikt en opnieuw ingevoegd en daarna zullen de gevels worden geïmpregneerd. De eerste dag was het al duidelijk, fijn stof in huis hoewel alle ramen en ventilatie openingen gesloten waren. Mijn vrouw heeft aardig ver gevorderde COPD en een Buurman had al een deel van zijn longen uit moeten laten opereren. Nee helaas niets aan te doen. GGD Friesland gebeld, ze hadden hierin geen taak als het iets van acute noodzaak was of iets dergelijks dan konden ze “wellicht” een onderzoek doen. Afgelopen herfst is mijn buurman overleden aan longkanker, of dat stof de zaak heeft versneld is natuurlijk niet te zeggen, zelfs niet of dat invloed heeft gehad. Maar dit soort zaken zet je wel aan het denken. Zou mijn barman nog wat langer hebben kunnen leven als de aannemer deze methode had toegepast? Ook blijf je je extra zorgen maken over je partner na zo’n voorval, hoewel de longarts bij het laatste onderzoek geen opvallende verslechtering kon constateren. Hopelijk wordt deze methoden zo snel mogelijk verplicht, want ook de andere overlast is geen pretje.

  Roelf

  Reactie door R. van Bergen — februari 1, 2014 @ 4:45 pm

 2. Verplicht? Nou, NEE.

  De bouw kent sectorale regels, door wg’ ers en wn’ ers samen bepaald.

  Je moet stof dusdanig beperken dat je onder de veilige drempelwaarde (de grenswaarde) blijft.

  Bouwend Nederland is altijd blij met innovaties en koplopers, maar de koplopers bepalen niet hoe invulling wordt gegeven aan de sectorale regels.

  Vriendelijke groet,
  Andrew Wiersma

  Reactie door Andrew Wiersma — februari 2, 2014 @ 6:01 pm

 3. Geachte heer Jansen,

  Bouwend Nederland heeft een brief gestuurd naar minister Asscher voornamelijk inzake uw vraag 1 en 2.

  Tevens komt die brief terug in de procedurevergadering 18 februari as. vaste kamercommissie SZW.

  Vriendelijke groet,
  Andrew Wiersma

  Reactie door Andrew Wiersma — februari 14, 2014 @ 10:56 am

 4. Goedendag,

  Interessant artikel! De controle’s van het SZW zijn flink aangescherpt.
  Omdat wij hebben gemerkt dat er veel onduidelijkheid is over de regelgeving hebben wij een gratis hand-out samengesteld. U kunt deze aanvragen op onze website.

  http://stofvrijegereedschappen.nl

  M.v.g
  Jan Rijsberman

  Reactie door Jan — maart 31, 2014 @ 11:19 am

 5. Ik denk dat je de vinger op de zere plek legt. Ben het hemleaal met je eens. Dit is dus precies waar veel mensen in de praktijk tegenaan lopen.Wat er volgens mij aan de hand is:- De afgelopen 20 jaar is er mondjesmaat duurzaam gebouwd. Maar vooral vanuit een ambitie en door een groep hobbyisten of idealisten. Achteraf is er nauwelijks systematisch onderzoek met de onderbouwing of monitoring van de prestaties gedaan.- We zitten nu in een overgangsfase. Studies die aantonen dat het goedkoper kan bezien vanuit de levenscyclus komen beschikbaar. Het gaat dan om concepten vanaf de tekentafel. Maar de vragen worden nu in ieder geval gesteld en het gaat om een grotere groep, van hobbyisten naar mainstream, van idealisten naar realisten. Want overal begint wel het besef door te dringen dat je je huizen of kantoren op de traditionele manier gebouwd niet meer aan de markt kunt slijten. Of dat een tijdelijke of een structurele constatering is moet de tijd nog uitwijzen.- Tenslotte, je hebt je zoektocht beperkt tot Nederlandse voorbeelden. Zou je conclusie ook blijven staan als je internationaal naar voorbeelden zoekt? Ik vermoed overigens van wel, zeker als je maar een paar uurtjes tot je beschikking hebt of krijgt.Rudy van Stratum

  Reactie door Roberta — december 6, 2014 @ 4:13 am

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl