Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

dinsdag 21 januari 2014, 22.05 uur – paulus
Categorie: Algemeen

Het eigenwoningforfait

De overheid is een meester in verhullend taalgebruik. Zo wordt het in één keer optrekken van de huur bij mutaties door beleidsmakers huurharmonisatie genoemd. Klinkt een stuk beter dan megahuurverhoging. En wie weet er wat eigenwoningforfait betekent? In simpeltaal: een koopwoningbelasting. En die belasting gaat omhoog ten gevolge van de huurverhoging. Hallo: snapt u het nog??


wordt na het eigenwoningforfait binnenkort het olifantenforfait ingevoerd?

Vorige week debatteerde de Kamer op verzoek van ondergetekende en Pieter Omtzigt (CDA) met minister Blok en staatssecretaris Weekers over de verhoging van het eigenwoningforfait van 0,6% naar 0,7%. Dat is een klein percentage, maar groot geld. Het levert de schatkist structureel €200 miljoen/jaar extra op. Volgens de regering is de verhoging “een automatisme”, waar de Kamer in 2001 het groene licht voor gegeven heeft. Volgens mij is het een geniepig gevolg van de verhuurderheffing en de daaraan gekoppelde inkomensafhankelijke huurverhoging.

Kees Berghuis, chef parlementaire redactie RTL stelde naar aanleiding van de verhoging voor om een olifantenforfait in te voeren. Die zou dan iedereen moeten betalen die géén olifant heeft, omdat hij daarmee hardstikke veel dierenvoer en andere kostenposten uitspaart. Prachtig. De serieuze kant van de zaak is dat het kabinet dit budgetairre effect had moeten melden bij de behandeling van het wetsvoorstel inkomensafhankelijke huurverhoging. Dan hadden we op dat moment kunnen besluiten om de verhuurderheffing met €200 miljoen te verlagen.

Lees hier mijn inbreng bij het debat: VH 20140116 AO eigenwoningforfait

Volgende week vindt in aansluiting op het algemeen overleg nog een motiedebat plaats, waar ik een motie zal indienen om af te dwingen dat endogene (=indirecte) financiële effecten van wetsvoorstellen voortaan vooraf bij de Tweede Kamer gemeld dienen te worden.

2 reacties »

 1. Ik heb er geen moeite mede dat de huiseigenaar
  ook iets meer moet betalen.
  En waar praten we over eigenlijk per huiseigenaar?
  Een huurder betaalt meer verhoging dan een eigenaar met die kleine mutatie.
  Het enige argument wat hout snijd is dat het
  wel eerder gemeld had kunnen worden.
  Evengoed straks zijn we met de inkomensaffhankelijke verhoging ook de l.l door
  dat de afgelopen huurverhoging inflatie verhogend werkte en daardoor de verhoging ook nog eens extra hoog uitvalt.
  Maar nu voor de gemeenteraadsverkiezingen beginnen de heren zich al te distantieren van
  hun eigen besluiten.
  Dat worden weer rode rozen, het eerlijke verhaal, eerlijk delen, en opkomen voor huurder en koper om de woonlasten in toom te houden.

  Reactie door blanken — januari 22, 2014 @ 12:34 pm

 2. Zolang huurders een groter deel van hun inkomen aan wonen besteden dan de gemiddelde koopwoningeigenaar snap ik niet waarom de huurverhoging tot boven inflatie moet worden opgejaagd, laat staan dat het forfait daarmee geharmoniseerd moet worden.
  Kan ome Stef het me uitleggen of zit ie alweer te Blokken op een volgende valkuil voor huurders.

  Reactie door Ruud van der Kroft — januari 28, 2014 @ 12:22 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl