Reacties op: modernisering zuiveringsheffing: hoe houden we de afhakers binnenboord? http://paulusjansen.sp.nl/weblog/2014/01/09/modernisering-zuiveringsheffing-hoe-houden-we-de-afhakers-binnenboord/ Paulus Jansen Tue, 07 Nov 2017 18:59:38 +0000 http://wordpress.org/?v=2.9.2 hourly 1 Door: toon Voets http://paulusjansen.sp.nl/weblog/2014/01/09/modernisering-zuiveringsheffing-hoe-houden-we-de-afhakers-binnenboord/comment-page-1/#comment-268219 toon Voets Fri, 31 Jan 2014 11:19:33 +0000 http://paulusjansen.sp.nl/weblog/?p=35272#comment-268219 Beste Paulus, graag wil ik nog twee aspecten toevoegen aan de reactie van Peter: - Waterschappen hebben een ontvangplicht. Een geheel of gedeeltelijk gezuiverde lozing mag het waterschap niet weigeren. dat betekent dat al de pompen gewoon op het maximale volume moeten draaien. - bedrijven kunnen eenvoudiger zuiveren, omdat ze precies weten wat er in hun afvalwater zit. Maar hun berekening om al of niet zelf te zuiveren, wordt bepaald door de heffing op hun afvalwater. Veel stoffen, vooral veel chemische stoffen, zitten niet in de heffing en die hoeven ze er dus ook niet uit te halen. De milieuwinst is dus lang niet altijd groot. dit kun je alleen bereiken als er veel strengere eisen op zelfzuivering worden opgelegd. Toon Voets, Water Natuurlijk Beste Paulus,

graag wil ik nog twee aspecten toevoegen aan de reactie van Peter:
- Waterschappen hebben een ontvangplicht. Een geheel of gedeeltelijk gezuiverde lozing mag het waterschap niet weigeren. dat betekent dat al de pompen gewoon op het maximale volume moeten draaien.
- bedrijven kunnen eenvoudiger zuiveren, omdat ze precies weten wat er in hun afvalwater zit. Maar hun berekening om al of niet zelf te zuiveren, wordt bepaald door de heffing op hun afvalwater. Veel stoffen, vooral veel chemische stoffen, zitten niet in de heffing en die hoeven ze er dus ook niet uit te halen. De milieuwinst is dus lang niet altijd groot. dit kun je alleen bereiken als er veel strengere eisen op zelfzuivering worden opgelegd.

Toon Voets, Water Natuurlijk

]]>
Door: Peter P.M. Ruijs http://paulusjansen.sp.nl/weblog/2014/01/09/modernisering-zuiveringsheffing-hoe-houden-we-de-afhakers-binnenboord/comment-page-1/#comment-266123 Peter P.M. Ruijs Thu, 23 Jan 2014 15:50:35 +0000 http://paulusjansen.sp.nl/weblog/?p=35272#comment-266123 Paulus Jansen snijdt hier een groot probleem aan, met name ook financieel voor de ingelanden en andere overblijvenden binnen de waterschappen. Zij zullen op de een of andere wijze de gehele kosten van de zuiverings-installaties moeten dragen. Het is namelijk de vraag of er voldoende nieuwe klanten zijn om de capaciteit volledig te kunnen opvullen. Erger is nog, dat het door bedrijven voorgezuiverde water meestal alsnog op het riool wordt geloosd waardoor er geen volumecapaciteit vrijkomt. Het is momenteel nl. (nog) niet toegestaan dit voorgezuiverde afvalwater op het oppervlaktewater te lozen. Het waterschap zit alsnog met dit voorgezuiverde water, maar met minder inkomsten, omdat het aantal af te rekenen vervuilingseenheden en dus ook de belasting-opbrengst afneemt. De discussie wordt ook wel dik en dun afvalwater genoemd. Het is veel makkelijker een grote hoeveelheid afvalstoffen weg te zuiveren uit dik water met veel afvalstoffen, dan uit dun water waar voor hetzelfde resultaat veel meer water moet worden gezuiverd. En op de hoeveelheid weggezuiverde afvalstoffen wordt het waterschap door de hogere overheden beoordeeld. Deze discussie speelt zich af binnen de Algemene WaterschapsPartij. We vragen ons af of er niet ook betaald moet worden voor volumecapaciteit naast voor het aantal vervuilingseenheden. Paulus Jansen snijdt hier een groot probleem aan, met name ook financieel voor de ingelanden en andere overblijvenden binnen de waterschappen. Zij zullen op de een of andere wijze de gehele kosten van de zuiverings-installaties moeten dragen. Het is namelijk de vraag of er voldoende nieuwe klanten zijn om de capaciteit volledig te kunnen opvullen. Erger is nog, dat het door bedrijven voorgezuiverde water meestal alsnog op het riool wordt geloosd waardoor er geen volumecapaciteit vrijkomt. Het is momenteel nl. (nog) niet toegestaan dit voorgezuiverde afvalwater op het oppervlaktewater te lozen. Het waterschap zit alsnog met dit voorgezuiverde water, maar met minder inkomsten, omdat het aantal af te rekenen vervuilingseenheden en dus ook de belasting-opbrengst afneemt.
De discussie wordt ook wel dik en dun afvalwater genoemd. Het is veel makkelijker een grote hoeveelheid afvalstoffen weg te zuiveren uit dik water met veel afvalstoffen, dan uit dun water waar voor hetzelfde resultaat veel meer water moet worden gezuiverd. En op de hoeveelheid weggezuiverde afvalstoffen wordt het waterschap door de hogere overheden beoordeeld.
Deze discussie speelt zich af binnen de Algemene WaterschapsPartij. We vragen ons af of er niet ook betaald moet worden voor volumecapaciteit naast voor het aantal vervuilingseenheden.

]]>