Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

maandag 6 januari 2014, 8.15 uur – paulus
Categorie: Kamervragen, energie & klimaat

Henk Kamp vindt €70 vastrecht voor factuur en service normaal

Een steeds hoger deel van uw energierekening bestaat uit vaste kosten, onafhankelijk van het verbruik. Niet alleen de netwerkbedrijven brengen vastrecht in rekening, ook de energieleveringsbedrijven hebben deze melkkoe ontdekt: in zeven jaar tijd verhoogden ze hun “vastrecht”met bijna 80% naar €70/jaar. En minister Kamp vindt dat -tot nu toe- normaal.


Henk Kamp vindt een rekening voor een rekening normaal

Blijkens antwoorden van de minister op schriftelijke vragen van mijn zijde wordt het vastrecht in rekening gebracht voor service, “…o.a. ten behoeve van tijdige en juiste facturatie, incassokosten en klantenservice.” Hallo Henk: moet ik €70 per jaar dokken opdat mijn energieleverancier een correcte rekening stuurt? Welke andere branche in Nederland heeft het lef om een rekening voor een rekening te sturen?

Volgens Kamp is er echter niks aan de hand: mensen die balen over het vastrecht moeten gewoon overstappen naar een andere leverancier. Mijn vraag: welke leverancier? Ze brengen namelijk allemaal meer vastrecht in rekening. Het klopt dat op contracten voor bepaalde duur wat minder vastrecht in rekening gebracht wordt, maar die contracten hebben weer andere nadelen.

Ik vind het in rekening brengen van een vastrecht voor normale bedrijfskosten volslagen bezopen en snap niet dat toezichthouder ACM en de minister van Economische Zaken dit accepteren. Daar gaan we dus wat aan doen!

lees hier de antwoorden op mijn schriftelijke vragen: EZ 201131219 ANTW vastrecht PLBs
lees hier mijn nadere schriftelijke vragen: EZ 20140105 SV vastrecht PLBs nadere vragen

9 reacties »

 1. Ik vind dat ook te gek voor woorden…..

  Reactie door Margje van Dijk — januari 6, 2014 @ 12:51 pm

 2. Door deze verschuiving van de verbruiks- naar de vaste kosten kunnen de maatschappijen mooi weer spelen met lage prijzen, die ook nog eens mensen niet echt stimuleren om wat zuiniger aan te doen. Paulus, goeie actie; Kamp, je bent een ramp.

  Reactie door Ruud van der Kroft — januari 6, 2014 @ 1:02 pm

 3. Oxxio had vorig jaar een actie voor abonnees die zich gelijk voor 3 jaar zouden vastleggen.
  Ik zag in een oogopslag dat de ‘gratis iPad’ die daarvoor werd aangeboden, ruim werd teruggehaald in de vorm van een forse verhoging op het vastrechtbedrag. :-(

  Reactie door Mike Bommerson — januari 6, 2014 @ 3:00 pm

 4. Dit zijn allemaal bedrijven die zich gedragen als semi-overheidsbedrijven met een monopoliepositie en zich als de vroegere staatsbedrijven hun incasso- en boeteregelingen aan de klant opleggen. Zij hebben geen enkel bedrijfsrisico omdat ze zelfs de laatste postzegel, net als de banken, doorberekenen. De staat heeft zich daar bij de verkoop van Essent en Nuon zelf mee in de vingers gesneden. Deze bedrijven dwingen de staat om hun investeringen ook weer terug te verdienen door zeer lagere tot geen subsidiering van zonnepanelen en zelfs verbod van eigen windmolens. De Nederlander moet energie afnemen en niet zelf ontwikkelen, anders komt er te weinig energiebelasting en BTW binnen, etc. Nu aast de minister op de miljarden van de provincies en gemeentes door een veel lager bedrag ter beschikking te stellen voor de nieuwe wettelijke regelingen. De provincie kon beter elke gebruiker van Nuon of Essent 1000 euro teruggeven om de prijsverhogingen te compenseren. Het geld is van deze gebruikers als aandeelhouder in de provincie.

  Reactie door Jos Derckx — januari 6, 2014 @ 4:01 pm

 5. Dus het kan nog erger?! Mijn jaarlijkse rekening bestaat nu al voor slechts 20% energieverbruik en 80% vastrecht, transport, btw en reb. En wanneer er in de loop van het jaar een nieuwe meter geplaatst wordt dan fingeert de energiemaatschappij het jaar daarna er gewoon een bedrag aan kilowatt-uren verbruik bij op de afrekening zodat ze de aanschafkosten van de meter weer terug heeft. En dat heb ik niet alleen bij mij thuis gezien maar ook bij anderen. Eerlijk de kosten vermelden waar die vandaan komen is er niet meer bij. En is een bedrag ad € 123,00 voor energielevering bij een jaarverbruik elektriciteir van slechts € 66, 00 (!) niet bij de konijnen af?!

  Reactie door De Jong — januari 7, 2014 @ 12:35 pm

 6. @4 Jos Derx

  “4.Dit zijn allemaal bedrijven die zich gedragen als semi-overheidsbedrijven met een monopoliepositie en zich als de vroegere staatsbedrijven hun incasso- en boeteregelingen aan de klant opleggen. ”

  Was dat maar zo. Het zijn juist zogenaamd geprivatiseerde bedrijven die onderhevig zouden zijn aan markt werking: voorheen EGD productie werd, wegens de verplichting te privatiseren, eerst EPON, daarna Electrabel Nederland en is nu het Franse staats bedrijf, let even op Franse staatsbedrijf Suez-Gas de Franse. Egd, distributie werd samengevoegd met de regionale gasbedrijven en werd Essent ( ook nog de kabelaar Castel later Ziggo)ook Frigem werd gedwongen door de Friese overheid overgedragen en nog enige distributie bedrijven werden toegevoegd. Essent is een klein tijdje terug opgekocht door het Duitse overheidsbedrijf, let op Duitse overheidsbedrijf RWE. Dan NUON, het Gelderse PGEM wat overbleef nadat de productie Centrale Nijmegen en Flevocentrale gedwongen waren over gedaan aan EPON, zie boven, met onder anderen PEB Friesland en nog wat distributie bedrijven op gegaan in NUON. Al die nieuw gevormde distributie bedrijven mochten zich niet bezig houden met opwekking groter dan 75 Mw. De nieuw gevormde productie bedrijven mochten zich niet bezig houden met distributie. Eind jaren 90 van de vorige eeuw is dat weer verlaten. Het dus ook geprivatiseerde NUON is oevr genomen door het Zweedse staatsbedrijf, let weer even op Zweedse staatsbedrijf Vattenval. Geen van die bedrijven is een Nederlands staatsbedrijf dat zou kunnen monopoliseren. Wel zijn er op de markt vele verkoop bedrijven aanwezig die mogen en kunnen handelen in de aangeboden stroom, veel van die bedrijven blijken overigens dan weer gewoon dochter ondernemingen van die grote te zijn, zo biedt een Nuon dochter zich aan als pure groen leverancier, echter Nuon bouwt wel van de revenuen een vervuilende kolen centrale aan de eemshaven. Maar van een monopolie positie is geen sprake in de zin dat het een overheid monopolie positie zou zijn, mits je niet wilt zien dat het andere buitenlandse overheden zijn die hier een dikke vinger in de pap hebben . Als de hele sector nog gewoon in handen van onze eigen overheden zou zitten dan was er door politiek druk uit te oefenen ook invloed van de burgers zoals jij en ik . Alleen neo liberalen vinden dat particulieren , private aandeel houders dus, goede sier moeten kunnen maken met wat in een moderne economie de meest belangrijkste maatschappelijke behoefte is. En neo liberalisme is al lang niet meer beperkt tot de VVD en D66 maar is al door geëtterd in de PvdA en GroenLinks, bij het CDA was het altijd al een inwendig gezwel.
  Eind 19e eeuw begin 20 e eeuw werden alle elektriciteit bedrijven die daarvoor allen on particuliere handen waren door liberalen en christen democraten genationaliseerd en onderworpen aan een licentie stelsel waarbij alleen (lagere) overheden het recht hadden om op te wekken en te transporteren. Dit omdat men de voorziening te belangrijk vond om aan het particulier initiatief en het simpele economische belang van eigenaren om wist te maken, over te laten. Nadrukkelijk allen dus Liberalen en Christen democraten (socialisten waren toen nog zo iets als lastig uitschot).

  Was het dus maar zo dat we te maken hadden met (semi) overheid bedrijven. dan zag de wereld er heel wat anders en beter uit. Dan hadden jij en ik nog invloed, nu hebben we alleen nog maar de mogelijkheid om te muiten.

  Reactie door R. van Bergen — januari 7, 2014 @ 3:23 pm

 7. U heeft de juiste vragen gesteld. Deze minister heeft echter overal verstand van: defensie, economie. De ogen en de mond staan in dezelfde positie, waar dan ook

  Reactie door w. jol — januari 8, 2014 @ 2:35 am

 8. minister heb echt geen verstand van hij vind dat normaal 203 euro naar 278 euro voor stadsverwarming en wat heb ik niks oude meters niet regelbaar service geen

  Reactie door j.vermeulen — februari 4, 2014 @ 11:27 am

 9. Ik begrijp niet dat het mag op een basisvoorziening
  Net als of je zonder kan en een keuze hebt.
  Ik heb uitgerekend dat liander voor 1 leiding
  gas en 1 electra in ons appartement – 21 stuks
  over 40 jaar meer dan € 352000,00 beurt
  Lijkt mij heel onbehoorlijk gedrag voor een basisbehoefte

  Reactie door Marja Gladon — december 3, 2015 @ 1:09 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl