Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

maandag 2 december 2013, 9.01 uur – paulus
Categorie: Kamervragen, energie & klimaat

vastrecht nieuwe melkkoe energiebedrijven?

In het verleden betaalde je vastrecht voor de aansluiting van gas en elektriciteit. Daarmee werden de netwerkkosten van de aansluiting betaald. Na de splitsing van de energiebedrijven berekenen echter ook de leveranciers naast de gas- en elektriciteitsprijs vastrecht. Waarvoor eigenlijk?


“hebben wij u aangenaam bezig gehouden? Dat is dan €60 per jaar, met uw welnemen.”

Ik belde vanmorgen ter lering en vermaak eens met het callcenter van Eneco, mijn eigen leverancier. De welwillende medewerker kwam na uitgebreid doorvragen uiteindelijk met de verklaring: “dat is het abonnement op de dienstverlening”. Beste vrienden, de dienstverlening bestaat uit het leveren van gas en elektriciteit en daar betaal ik keurig voor. Sinds wanneer moet ik bij een leverancier gaan betalen voor zijn administratieafdeling of het callcenter?

Wat hier vermoedelijk achter zit is dat de meeste consumenten die willen overstappen naar een andere energieleverancier vooral kijken naar de prijs van het gas en de elektriciteit. Het vastrecht zit verstopt in de kleine regeltjes, daar let je minder op. Om die reden hebben veel leveranciers de prijs van het vastrecht de afgelopen jaren véél sterker verhoogd dan die voor het gas en de elektriciteit. En als die prijs met €5 omhoog gaat zie je dat nauwelijks op de rekening, terwijl het bij 7 miljoen gezinnen toch jaarlijks €35 miljoen extra in het laatje brengt.

Watmij betreft gaat minister Kamp zo snel mogelijk een einde maken aan dit nieuwe melkkoetje van de energiebedrijven.

Lees hier mijn schriftelijke vragen aan Kamp: EZ 20131202 SV vastrecht energiebedrijven

6 reacties »

 1. Dank Paulus.

  Ik heb inmiddels uitgebreide analyse van de #vastrecht woeker bij Vattenfall/NUON op mijn site geplaatst, met tale-telling historische evolutie in grafieken voor gas en elektra.

  http://www.polderpv.nl/nieuws_DE29.htm#2dec2013_vastrecht_woeker_Vattenfall

  Het is trouwens NIET zo dat “vastrecht levering” met de (af)splitsing van netbeheerders heeft te maken. Want die post bestond al vóórdat de twee grootsten (Liander resp. Enexis) werden afgesplitst van de producerende/leverende holdings (diverse andere “afsplitsingen” zijn helaas nog steeds niet geformaliseerd…).

  Zie mijn grafieken, ik heb tariefblad NUON van 2002 met post “Vaste kosten Levering” in aparte kolom. 1,31 Euro/mnd voor elektra, 0,65 Euro/mnd voor gas (incl. 19% BTW). Dat was zelfs nog twee jaar vóór de liberalisering van de stroom- en gasmarkt in Nederland (juli 2004)…

  Die posten gaan nu explosief (verder) toenemen bij Vattenfall, zonder enige reële onderbouwing. Tot een spectaculaire 3,25 Euro/mnd voor elektra, en 3,75 Euro/mnd voor gas (incl. 21% BTW) per 1 jan. 2014. CAGR gemiddeld per jaar over gehele periode een waanzinnige 7,9% (elektra) resp. 15,7%. Nogmaals: per jaar.

  Ergo: een goede zaak om “te verzoeken” om deze woekerpost te gaan aanpakken. Want hij slaat nergens op, en er wordt op steeds indringender wijze misbruik van gemaakt. Tja, het is dan ook “een ongereguleerde post”, waar ACM kennelijk niets over “mag” zeggen…

  Leve de “liberalisering”… Bah!

  Reactie door Peter J. Segaar / Polder PV — december 2, 2013 @ 4:47 pm

 2. Men kan er een lange discussie aan wijden, maar waarom uberhaupt “vastrecht”(en daarmee bedoel ik alle kosten onafhankelijk van het volume van gebruik). De Britse Consumentenbond proageerde enige maanden geleden volgens het BBC nieuws dat stroom/gas/water alleen per eenheid betaald zouden moeten worden. Als ik andere waren koop, benzine of margarine of wat dan ook, zeggen de leveranciers daarvan ook niet dat ik vastrecht moet betalen. Zij smeren hun caste kosten uit over de door hun geleverde goederen. Voordeel van betaling per eenheid: 1 simpel tarief om te vergelijken, meer euro besparing per bespaarde eenheid en mensen die minder gebruiken betalen minder. Besparingsingrepen worden eerder economisch. Daar hebben we geen cent subsidie voor nodig. En het moedigt economische activiteiten aan.

  Reactie door HansM — december 16, 2013 @ 4:37 pm

 3. @HansM,

  als je het hebt over het “vastrecht” van de energieleveranciers zijn we het eens. Als je ook doelt op het vastrecht van de netbeheerders ben ik het niet met je eens, afgezien van de discussie over de hoogte van hun vastrecht.

  De netbeheerders leveren als dienst een netaansluiting, voor elektriciteit en/of gas. Die aansluitingen vereisen een investering in aanleg en jaarlijkse kosten voor onderhoud, waarvan het grootste deel niet afhankelijk is van de hoogte van het verbruik.

  Bij de behandeling van de wijziging van de elektriciteits- en gaswet, waarin het zogenaamde capaciteitstarief werd ingevoerd, heb ik voorgesteld om ook een mini-aansluiting van 6A voor huishoudens aan te bieden, tegen een laag capaciteitstarief. De gedachte daarachter is dat dit voldoende is voor zelfopwekkers, die alleen een backup nodig hebben voor de pomp van de CV-ketel, de koelkast, TV en wat lampen. Helaas is dat amendement toen niet aangenomen.

  Reactie door paulus — december 16, 2013 @ 9:59 pm

 4. @paulus
  De netbeheerders mogen best *in totaal* hun benodigde kosten in rekening brengen. Graag zelfs. Ik zou niet willen dat ze het net niet kunnen onderhouden. Als ze het maar binnen halen per eenheid.
  Mijn biologische winkelier heeft ook haar vaste kosten, maar ze brengt geen vastrecht in rekening. En als ze zou beginnen daarmee ga ik wel naar een ander toe. Helaas heb ik die keus niet met mijn netbeheerder.
  Op het ogenblik wordt transport van aardgas bijvoorbeeld in rekening gebracht voor een vast bedrag binnen een bandbreedte. En laat er nu net een bandbreedte zijn van 500 m3 tot 4000 m3! “Toevallig” omsluit die alle gemiddelde verbruiken van particulieren in Nederland. Merk op dat binnen deze bandbreedte de transportkosten *per m3* dus een factor 8 (acht!) kunnen varieren. Leg eens uit waarom dat juist is.
  Ik ben voor de kleine man/vrouw. Weinig verbruik, weinig netwerkkosten.

  Reactie door HansM — december 21, 2013 @ 10:33 am

 5. Erg interessant artikel. Ik ben het wel een beetje met de auteur eens. Al is dit een oud artikel haha.

  Reactie door Will | Elektricien — januari 29, 2015 @ 12:37 pm

 6. Ik wil in mijn nieuwbouwwoning energieneutraal zijn zonder gas aansluiting. Moet ik dan tóch voor gas vastrecht betalen? En zo een bijdrage leveren aan de kosten die de gemeente moet maken om in mijn straat voor de overige bewoners gasleidingen aan te leggen?

  Reactie door Thijs — augustus 13, 2015 @ 10:32 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl