Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

zondag 24 november 2013, 12.06 uur – paulus
Categorie: wonen

Waarom een APK voor woninginstallaties?

(update: 24 november, 13:20u)

De Kamer start over twee weken met de behandeling van het wetsvoorstel 33798 Wijziging Woningwet ivm versterking van het handhavingsinstrumentarium. Doel is het aanpakken van verwaarlozing van gebouwen die de veiligheid en gezondheid van gebruikers en omwonenden in gevaar kunnen brengen. Dat lijkt me een mooi moment om mijn pleidooi voor een APK woninginstallaties te heropenen.


de recente megabrand in de binnenstad van Leeuwarden begon bij een defecte gaskachel

De vraag die de liberalen onder ons direct zullen stellen is: “Waar is dat nu weer voor nodig? Dat is de eigen verantwoordelijkheid van de eigenaar en gebruikers van een gebouw.”

Ik denk dat dit een kortzichtige redenering is. Allereerst wordt een groot deel van de gebouwen en woningen in Nederland gehuurd. De eigenaar, die verantwoordelijk is voor de gebouwinstallaties, is niet degene die het risico loopt als de installaties ondeugdelijk zijn. Ten tweede kunnen ongelukken ten gevolge van gaslekken ook een grote impact hebben op de omgeving. Een voorbeeld daarvan is de recente brand in het centrum van Leeuwarden. Ik ben benieuwd of degene die aansprakelijk is voor de schade voldoende verzekerd is om de middenstanders en bewoners in de omgeving schadeloos te kunnen stellen. Ik denk het niet.

Een belangrijke overweging bij de invoering van een APK voor woninginstallaties is de persoonlijke en maatschappelijke kosten/batenverhouding. De standaardaanpak ontwikkeld door Uneto-VNI (1x/4jr, in combinatie met onderhoud CV-ketel) zou voor een rijtjeshuis minder dan €2/maand kosten. Als ik kijk naar de kosten van mijn opstalverzekering lijkt me dat alleen daar al een inverdieneffect in dezelfde orde van grootte mogelijk is. Daarnaast zijn onveilige verbrandingsinstallaties bijna altijd ook onzuinige installaties. De APK kan ook de energiekosten helpen verlagen.

Bij de invoering van de APK voor auto’s, twintig jaar geleden, voerden tegenstanders de hoge kosten aan als argument. Dat bleek in de praktijk reuze mee te vallen, met name door allerlei optimalisaties van het systeem. Na een goede risicoanalyse is de keuringsfrequentie voor auto’s met een recent bouwjaar verlaagd. Ook bieden vrijwel alle garages een gratis APK aan in combinatie met een reguliere onderhoudsbeurt. In dat geval kost de keuring niks extra. Een vergelijkbare aanpak is denkbaar voor gebouwen en woningen. De grootste risicogroepen zijn hier: de vooroorlogse voorraad en de voorraad die eigendom is van particuliere verhuurders. Die twee deelverzamelingen overlappen elkaar bovendien voor een flink deel.

Een bloemlezing van wat recente relevante incidenten die de media haalden.

21 november 2013. Gezin naar ziekenhuis wegens koolmonoxidevergiftiging. Oorzaak: defecte CV-ketel van andere woning.

18 november 2013. Bewoners uit Amstelveen en Amsterdam onwel door koolmonoxide. Oorzaken: slecht functionerende geiser en losgelaten aansluiting van een CV-afvoer.

9 november 2013. Vier mensen ontsnapt aan koolmonoxidevergiftiging. Oorzaak: defecte verwarmingsinstallatie.

29 oktober 2013
OM vervolgt installateurs na koolmonoxidevergiftiging. Twee doden in een vakantiehuisje van Flevo Natuur in Zeewolde door een defecte CV-ketel.

24 oktober 2013. Verdachte aangehouden voor brand Leeuwarden – brand door gaskachel. 15 panden beschadigd door grote brand in de historische binnenstad, door een brand die vermoedelijk veroorzaakt werd door een defecte kachel.

19 maart 2013: Gaslek oorzaak explosie Den Horn. Een gaatje in een afgedopte gasleiding was de oorzaak voor de explosie.

3 mei 2011: Gaslek was oorzaak explosie Zwolle. Bij de explosie aan de Melkmarkt in Zwolle raakten twee personen gewond en werd een deel van de binnenstad ontruimd.

Zie verder: dossier APK-woninginstallaties/open verbrandingstoestellen

2 reacties »

  1. Paulus. Ik denk dat die gaskachel in Leeuwarden niet in je rijtje thuis hoort en de begeleidende foto dus ook niet. Voor zover mij bekend was de medewerker bezig een gaskachel aan te steken die op butaan werkte en daar voorzag een “gasfles” in. Bij het aansteken ontstond een steekvlam, wellicht omdat de medewerker zeer ondeskundig met de ontsteking is omgegaan, te lang gas laten toestromen en daarna ontsteken, en die gasvlam lijkt dichtbij aanwezige kleding in brand gestoken te hebben. Hier is kennelijk sprake van het ondeskundig omgaan met een verplaatsbare butaan gestookte gaskachel zoals die ook wel op de camping wort gebruikt. Je kunt voor dit soort levensgevaarlijk gestuntel de huiseigenaar niet verantwoordelijk houden. Wellicht wel dat de jongeman Otte niet op een fatsoenlijke manier kon vluchten, hij had nog contact met de brandweer, en op een binnenplaats waar hij was heen gevlucht, in de rook is gestikt. Nogmaals dit voorval lijkt me niet in je rijtje te passen.

    Roelf

    Reactie door R. van Bergen — november 25, 2013 @ 10:55 am

  2. In een APK zal niet alles opgelost worden, om te beginnen zoals het ooit was , bij het betreden van een nieuwe koop/huurwoning een aanvraag doen van en gas , water en elektra aansluiting, door een aangestelde inspecteur de woning op alles gelden de voorschriften GAVO , VENIN, en waterleiding bedrijven te controleren en bij afwijkingen er van aan geven voor herstel en aanpassing van de gebreken en als die zijn opgelost en goed gekeurd dan wordt het toevoer van , gas , water en elektra vrijgegeven…. dat was ooit van toepassing en dat was een sluitend geheel waar de erkende bedrijven het moesten opknapppen en afmelden dus geen geknoei met amateurs en de vestiging wet in een moderne vorm weer toepassen die in 2007 is stop gezet een grote fout geweest toen was de controle nog te overzien en is nu compleet overgeleverd aan knullig beleid van de overheid.

    Ik ben volledig op de hoogte van dit deel installatie wereld , ik heb al mijn erkenningen en die heb ik niet voor niks gekregen, en daarbij heb ik veel misstanden meegemaakt met installatie bedrijven die alle voorschriften buiten boord gooide om goedkoop hun werk te krijgen, ik heb me daar veel bij moeten verdedigen bij bouw vergaderingen , omdat ik weigerde om buiten die voorschriften om te werken wat me zeer kwalijk werd genomen, en liep daarom veel opdrachten mis dat had voorkomen kunnen worden als het systeem niet werd omgegooid zodat elke klungel een bedrijf kan gaan beginnen.

    Reactie door J.Weijers — november 3, 2014 @ 8:51 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl