Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

zaterdag 2 november 2013, 21.21 uur – paulus
Categorie: cultuur

Tom Joad

In de strijd voor een socialere wereld kan een boek, film of lied meer invloed hebben dan een parlement vol volksvertegenwoordigers. Tom Joad was een boek, film en lied tegelijk.


Tom Joad (Henry Fonda) in de film van John Ford

John Steinbeck ’s The Grapes of Wrath vertelt het verhaal van de arme boerenfamilie Joad uit Oklahoma, tijdens de Dust Bowl in de jaren dertig. Prachtig boek, dat de inspiratie vormde voor een zeer succesvolle film en fantastische muziek: van Woody Guthrie, via Bruce Springsteen tot Rage Against the Machine. Het thema heeft 80 jaar later nog niets van zijn zeggingskracht verloren.

Beluister de drie versies van Woody Guthrie, Bruce Springsteen en Rage Against the Machine. De live uitvoering van Springsteen met Tom Morello is mijn favoriet.

1 reactie »

  1. Ik hou het bij de goeie ouwe originele Woody Guthrie (“Some people are robbing with a sixgun, some with a fountain pen” uit Pretty Boy Floyd – het had vandaag geschreven kunnen zijn).
    De autobiografie van Woody Guthrie Bound for Glory is trouwens ook de moeite waard.

    Wb de dust bowls: oo in Nederland vindt bodemerosie plaats door de wind, bijvoorbeeld in de Veenkoloniën. Het is geen groot item, maar het verdient volgens mij wel enige aandacht. Zeker als, in een vooralsnog hypothetisch geval, de bodem op de zandgronden zijn geringe humusgehalte verder zou verliezen door een combinatie van mestvergisting en de teelt van energiemais hiervoor. Goed geïnformeerde medewerkers van bijvoorbeeld de Brabantse Milieu Federatie (BMF) signaleren deze mogelijkheid. Of ze gelijk hebben kan ik niet beoordelen, maar m.i. verdient het nader onderzoek.
    Leg dat maar eens aan de fractie voor.

    Reactie door bernard gerard — november 3, 2013 @ 1:54 am

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl