Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

zaterdag 19 oktober 2013, 21.07 uur – paulus
Categorie: verkeer

Laantje van Alverna moet openblijven

Carla Dik-Faber (ChristenUnie) heeft gisteren mede namens mij schriftelijke vragen gesteld over het voornemen van ProRail om een spoorovergang in de gemeente Heemstede (in de volksmond: Laantje van Alverna) te sluiten. De overweg is een schakel in een populaire wandel- en fietsroute richting het duingebied. Sluiting zou voor recreanten een flinke omweg betekenen.


begin september voerder ProRail samen met Wandelnet en de Fietsersbond een schouw uit bij de overweg

Een jaar of zes geleden zijn er in de slipstream van de Wandelnota van Wijnand Duyvendak afspraken gemaakt tussen ProRail en de wandel- en fietsorganisaties over een zorgvuldiger procedure rond het sluiten van gelijkvloerse overwegen. ProRail is bezig met een project om de veiligheid op het spoor ter plekke van kruisingen met ander verkeer te verbeteren. Dat kan door de aanleg van een ongelijkvloerse kruising (duur), het omzetten van een onbewaakte in een bewaakte overgang (iets minder duur), of door het sluiten van een bestaande overgang (goedkoop). De laatste optie gaat bijna altijd ten koste van recreatieve verbindingen voor wandelaars, fietsers en ruiters.

Na een groot aantal series schriftelijke vragen van Duyvendak en de VVD-er Hofstra zijn er -dacht ik- goede afspraken gemaakt over een zorgvuldiger procedure, waarbij de wandel- en fietsorganisaties in een vroeg stadium geconsulteerd worden.

Toch ging het in dit geval niet goed, wellicht omdat het een particuliere spoorovergang betreft. Natuurlijk is verbetering van de veiligheid een groot goed, maar dat mag volgens ChristenUnie en SP niet leiden tot een grote barrière voor de recreant.

Lees hier de schriftelijke vragen: 20131017 SV CD Sluiting overwegen – definitief

1 reactie »

 1. Geachte mijnheer Jansen,

  Met stijgende verbazing zie ik de inmenging van de landelijke politiek in deze door een fietsersbond en wandelnet opgeblazen discussie.

  De gegevens en informatie van zowel wandelnet als fietsersbond zijn gekleurd, subjectief en geven een verre van de realiteit zijnde visie op het gebeuren weer.

  Schijnbaar is objectieve informatie niet van toepassing om een oordeel te geven en laat men zich gemakkelijk in de waan van de dag slepen.

  Wat mij betreft is hetgene gesteld een typisch voorbeeld van de leugen regeert en het is spijtig dat U uw onvoorwaarde;ijke medewerking daaraan geeft.

  Wat ontsluiting en toegangkelijkheid betreft ligt een en ander een stuk genuanceerder en zal in de door Prorail voorgestelde oplossing van een zijweg alleen maar recreatief, en veiligheids versterkend werken.

  Ik en met mij andere regelmatige gebruikers, tevens “echt” rechthebbende op de prive overgang en eigenaar van het achterliggend gebied zien een en ander dan ook met verbazing aan.

  Het is spijtig dat U zich niet voldoende laat informeren en U en die van anderen, toch kostbare tijd laat gebruiken voor de door Wandelnet en Fiestersbond opgezette waan van de dag.

  Indien U behoefte heeft aan een ander zichtspunt op dit onderhavige geval hoor ik het graag.

  Met vriendelijke groet

  Gerard Nijssen

  Reactie door Gerard Nijssen — oktober 20, 2013 @ 3:18 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl