Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

zaterdag 19 oktober 2013, 9.19 uur – paulus
Categorie: op pad, wonen

Jordaanoproer

Bijna 80 jaar na dato werd gisteren in de Amsterdamse Bloemstraat het Jordaanoproer nog eens dunnetjes overgedaan. Samen met onze Amsterdamse fractievoorzitter in de gemeenteraad Laurens Ivens sprak ik met een aantal huurderscommissies van woningcorporatie Ymere uit de binnenstad die de buik vol hebben van het uitroken van huurders met een modaal inkomen, waarna dit sociaal bezit verkocht wordt tegen de hoofdprijs.


wonen straks onder de rook van de Oude Wester alleen nog maar yuppen?

Volgens Ymere, die ik vooraf om commentaar gevraagd had op de klachten van de huurders, wonen er in de Jordaan vooral veel mensen met te hoge inkomens voor te weinig geld. Zij willen niet meewerken aan noodzakelijke stadsvernieuwing omdat ze nooit meer onder de oude gouden condities terug kunnen komen. Aldus Ymere.

Gek genoeg kwam ik bij mijn bezoek van gistermiddag die scheefwoners niet tegen. De huurders die ik sprak hadden een modaal of benedenmodaal inkomen, behoorden dus tot de “doelgroep van beleid”. Het klopt dat de meesten nu een huur betalen rond de €400, met een paar uitschieters naar beneden en boven. Zo’n uitschieter naar beneden was een eenkamerwoning met een huur van €219. Twee hoog met een supersteile trap, aflopende vloer, enkel glas, geen CV en een lekkage vlak boven de meterkast. Die huurder wil overigens graag meer betalen voor een fatsoenlijke woning, maar kan geen €5000/m2 neertellen, wat de prijs was bij het uitponden verderop in de straat.


onthulling van de ‘actiegevel’ met de eisen van de bewoners: wonen moet betaalbaar blijven; onze buurt is ons thuis; geen huisuitzettingen onder het mom van renovatie; de corporaties zijn er voor ons.

Toevallig hadden we eergisteren net het debat met minister Blok over een nieuw woningwaarderingsstelsel, waarbij de punten voor woonomgeving en woningtype vervangen worden door punten op basis van de WOZ-waarde. De gemeente Amsterdam liet onderzoek doen wat dit betekent in de hoofdstad. In de binnenstad (waar de Jordaan toe behoort) kan straks zelfs een gemiddeld (=piepklein) huurhuisje geliberaliseerd worden. Dan wordt de huur zo hoog als wat de gek er voor geeft. En uiteraard wordt ook het uitponden van het corporatiebezit nog eenvoudiger.

PvdA-raadslid Michiel Mulder, ook aanwezig bij de actie, verklaarde tegenover de bewoners dat hij het totaal niet eens is met het kabinetsbeleid, dat hoofdoorzaak is van de ellende waarmee 2,3 miljoen corporatiehuurders nu geconfronteerd worden. Eerder stuurde ook de Amsterdamse PvdA-wethouder Freek Ossel een brandbrief naar Blok. Jammer genoeg staat wel de handtekening van Diederik Samsom onder alle ASO-maatregelen van het kabinet. Die gaan dus gewoon door. Ik kan me goed voorstellen dat de lokale PvdA-ers inmiddels het klamme zweet uitbreekt met de gemeenteraadsverkiezingen in het vooruitzicht.

6 reacties »

 1. Er bestaan andere waardebepalingen dan euro en dollar, zoals menswaardigheid en respect. Zelfs een liberaal heeft daar rekening mee te houden, anders wordt hem straks die rekening gepresenteerd op een ondubbelzijdige wijze.

  Reactie door Jos — oktober 19, 2013 @ 10:24 am

 2. Met dank aan de SP voor de bijdrage aan deze geslaagde actie in de Jordaan!

  Wij zijn te volgen op Twitter:
  @huurdersopstand
  en Facebook:
  http://www.facebook.com/huurdersopstand

  Reactie door Mieneke Demirdjian — november 3, 2013 @ 5:14 pm

 3. Graag zou ik op de hoogte gesteld willen worden van de gang van zaken rond deze vervelende situatie en de ontwikkelingen hieromtrent. Ik kan dit helaas niet op twitter, noch op facebook volgen. Ik vrees dat wij nu aan de beurt zijn!! Gisteren een brief op de mat van de woningbouwvereniging met het bekende ’slechte funderingsverhaal’ en dat we moeten verhuizen. Ik vrees het ergste! Graag tips hoe hier mee om te gaan!

  Reactie door Willy — november 6, 2013 @ 8:09 am

 4. HIERHEEN? Pakhuis de Zwijger: De unieke balans tussen wonen, werken en vrije tijd is dé aantrekkingskracht van het centrum van Amsterdam. Maar kun je dat onderscheid nog wel maken als er gewerkt wordt in de Coffee Company en de toerist liever in een Amsterdamse woning dan in een hotel verblijft? Hoe zorgen we ervoor dat de drukte gezellig blijft en bewoners en toeristen zich thuis voelen in de stad?

  Het dagelijks bestuur nodigt bewoners, ondernemers, instellingen, ambtenaren en andere geïnteresseerden uit om mee te praten hoe het centrum een aantrekkelijke plek blijft om in te wonen, werken en te recreëren. Het nieuwe trendrapport 2012-2013 en het onderzoek ‘drukte in de binnenstad’ bieden hiervoor de ondersteunende cijfers en trends.

  Met onder meer: Stephen Hodes (LAgroup), Robert Kloosterman (hoogleraar Economische Geografie en Planologie – UvA), Jeroen Slot (hoofd Bureau Onderzoek en Statistiek), Sander van der Ham (Stadspsycholoog – Stipo) en het dagelijks bestuur van stadsdeel Centrum: Jeanine van Pinxteren, Roeland Rengelink en Boudewijn Oranje.

  Moderatie door: Tarik Yousif, Bart Krull en Susanne Heering

  Programma
  Na een plenair programma waarin onder meer stadspsycholoog Sander van der Ham praat over de interactie tussen de stad en haar bewoners, kunt u kiezen uit één van drie stadsgesprekken over toerisme, bevolkingstrends en bedrijvigheid. Hoe zorgen we ervoor dat de binnenstad het groeiend aantal toeristen op een duurzame manier opvangt? En wat betekent de vergrijzing voor de ontwikkeling van de binnenstad? Heeft het centrum straks, ondanks de crisis, nog steeds de laagste kantorenleegstand van Amsterdam en omstreken?

  Inschrijven
  Deelname is gratis, u dient zich wel hieronder in te schrijven.

  Reactie door casper — december 12, 2013 @ 10:44 pm

 5. gluten-free soy sauce…

  Weblog Paulus Jansen » Jordaanoproer…

  Trackback door gluten-free soy sauce — september 21, 2014 @ 4:27 am

 6. diy debt elimination…

  Weblog Paulus Jansen » Jordaanoproer…

  Trackback door diy debt elimination — maart 10, 2016 @ 5:03 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl