Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

vrijdag 27 september 2013, 11.26 uur – paulus
Categorie: Algemeen, wonen

Funda in de etalage

Een deel van de leden van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) wil Funda, geschatte marktwaarde €100 miljoen, verkopen. Dat is een buitenkans om het integrale koop- én huuraanbod via één kanaal in beeld te brengen.

Funda was eerst het exclusieve domein van NVM-Makelaars, die aanvankelijk zelfs “achter slot en grendel”, hun woningaanbod via één internetkanaal gingen aanbieden. Door het marktaandeel van NVM leverde dat een enorm concurrentienadeel op voor andere bemiddelaars. Om die reden maakte de ACM -jawel: die doet ook wel eens wat goeds!- een einde aan de exclusiviteit. Ook niet NVM-leden kunnen nu adverteren via Funda, zij het dat ze geen €25 maar €160 per plaatsing betalen en hun aanbod helemaal onderaan het overzicht geplaatst wordt. Daarover loopt nog een proces, waarbij ik voorspel dat VBO gaat winnen.

Funda heeft een revolutie veroorzaakt in de manier waarop woningen verkocht worden. Het medium speelt ook in op de verschuivende vraag van de woningzoekende. Die kijkt steeds verder om zich heen, waardoor de behoefte om via één platform het totale aanbod in beeld te krijgen groeit.

Bij de sociale huurmarkt is een vergelijkbare ontwikkeling aan de gang, via het portal Woningnet, dat inmiddels een procent of 40 van het corporatieaanbod bestrijkt. Toch zijn er nog vele regio’s waar de corporaties doormodderen met een eigen systeem, soms zelfs meerdere systemen in één regio.

Die versnippering kost klauwen met geld, dat betaald wordt door de corporaties en uiteindelijk door de huurders. Maar hij heeft nog veel meer negatieve kanten, zoals huurders die op vijf plekken moeten inschrijven voor een woning en uiteraard (…) ook vijf keer betalen. In het rapport Stop de wachtgeldbelasting deed ik in 2008 al een aantal voorstellen om de woonruimteverdeling te stroomlijnen en daarmee transparanter en goedkoper te maken.

De corporaties kunnen er natuurlijk voor kiezen om alle kaarten op Woningnet te zetten. Dat zou zeker ook een stap vooruit betekenen. Maar op termijn zullen de huur- en koopmarkt verder naar elkaar toegroeien. Het ligt erg voor de hand om nu al te onderzoeken of integratie van de portals Funda en Woningnet goedkoper is een extra voordelen biedt voor de woningzoekende. €50 miljoen voor een 50% aandeel in Funda is veel geld, maar het zou me niets verbazen dat de kosten per transactie door de integratie meer dan halveren, bij een grotere gebruiksvriendelijkheid voor de huurders en kopers.

13 reacties »

 1. Beste Paulus,

  Ik ben het met je eens. Maar eerst: De discriminatoire handelswijze van NVM en Funda zijn niet in het belang van de consument. Die is gewoon op zoek naar zijn/haar droomhuis. Het zou goed voor de consument dat er één portaal is waar te koop en te huur staand aanbod getoond wordt op een non-discriminatoire manier. ACM sprak ook eerder al uit in de marktscan dat zij het verstandig achtten dat NVM haar aandeel in Funda afstoot. Het zou goed zijn voor de markt. Jammer dat ACM tot nu toe toch een beetje een tandeloze tijger is. Om die reden zijn wij de bodemprocedure maar gestart tegen Funda. Het is en blijft betreurenswaardig dat NVM niet in staat is om het consumentenbelang voorop te zetten. Er zijn best constructies te bedenken waarbij het, met respect voor de (nu nog) grootste aandeelhouder, aanbod getoond kan worden op een non-discrimonatoire manier. We spreken elkaar er vast nog wel een keertje over.

  Hans

  Reactie door Hans van der Ploeg — september 27, 2013 @ 11:58 am

 2. Beste allemaal,

  Hans; Ik heb dit al wel eens besproken met collega’s van jullie, maar jullie houden dit als makelaars ook zelf een beetje in stand. Aan alle kanten is er kritiek op Funda en dat begrijp ik helemaal, alleen als je zelf aan alle kanten alle veren in de “bips” van Funda blijft steken…..dan blijven zij de grootste en machtigste partij.

  Verleg de focus eerst eens van de woning naar de consument. Het grootste woningaanbod is niet zaligmakend. In internetland spreken wij al jarenlang over conversie en dat mis ik in welke uiting dan ooit. Het gaat dus niet omdat website x het grootste aanbod heeft, maar dat er verhoudingsgewijs het meeste huizen worden verkocht. (voor de huur is dit niet anders)

  Dus stop met Funda alle credits te geven, durf andere betaalbaardere initiatieven aan. Alleen dan kun je tegengas geven.

  Vwb reagerend op Paulus. Ja het klopt dat versnippering geld kost, maar focus op slechts 1 platform komt de woningmarkt (laat staan de servicegraad) ook niet ten goede. Pak de problemen aan (bijvoorbeeld de kosten bij inschrijving af te schaffen) in plaats je te richten op 1 systeem. Dat heeft namelijk nog in geen 1 branche gewerkt.

  Ik zou zeggen meld je aan voor ons TestTeam op http://www.hoomz.nl, wellicht bieden we in de toekomst een goed alternatief voor de mensen van VBO alsook de huurders/medewerkers bij corporaties.

  Groeten,

  Robbert van Gorp
  Initiatiefnemer Hoomz.nl

  Reactie door Robbert van Gorp — september 27, 2013 @ 12:30 pm

 3. @Hans,
  Denk dat er nu de gelegenheid is om een deal te maken waar alle woningaanbieders/ bemiddelaars mee opschieten, tot genoegen van de woningzoekende.

  @Robbert,
  Eens dat Funda niet de enige optie is. Ik noemde zelf de uitbouw van Woningnet door de corporaties als alternatief. Maar ik denk dat zich nu een kans voordoet die serieus onderzocht moet worden.

  Reactie door paulus — september 27, 2013 @ 12:57 pm

 4. @Paulus : Zoals je weet wil VBO Makelaar altijd praten. Als we het belang van de consument voorop stellen komen we denk ik een heel eind. Dat moet dan ook wel het uitgangspunt zijn van alle partijen. Nogmaals : De consument is gewoon op zoek naar zijn/haar droomhuis. Niets meer, niets minder.

  Reactie door Hans van der Ploeg — september 27, 2013 @ 1:13 pm

 5. En wat doen we met JAAP en overige websites. In 1 centraal bestand opgenomen is er tevens ook overzicht van alle leegstand van bedrijven, winkels, koop- en huurwoningen. Wie de aanbieder/eigenaar is, welke prijs gevraagd wordt, waar het pand ligt.
  Alleen zullen er velen hun belangen zien verdwijnen en zich dus verweren. Het belang van de huurder/koper is het minst belangrijke.
  Een verder mij storend punt is dat bij veel objecten geen of nauwelijks onderhoud gebeurd zolang het leegstaat. Hier zou een verplichting voor moeten rusten bij de eigenaar, diezelfde plicht wordt ook elke huurder opgelegd. Nu verloedert een omgeving en stoort dit de andere bewoners.

  Reactie door Jos — september 27, 2013 @ 3:19 pm

 6. Mooie gedachtewisseling mensen. Ben het ermee eens dat het nu het juiste moment is om iets te organiseren in het belang van alle consumenten die op de woningmarkt actief zijn, zowel huur als koop. Er zijn vast meerdere partijen bereid om mee te praten/denken. Kom aub in aktie.

  Reactie door VBO Makelaar Ton Meijer — september 28, 2013 @ 11:51 pm

 7. Ik vrees dat mensen die op zoek zijn naar een sociale huurwoning hier geen boodschap aan hebben. Maar zoals het nu op Woningnet gaat mbt Gooi- en Vechtstreek zou je kunnen vaststellen dat er in feite zo weinig aan soc. huurwoningen aangeboden wordt dat Woningnet al lijkt op Funda! Vooral Dudok Wonen en de Alliantie bieden al geruime tijd alleen nog maar te koop staande ex huurwoningen aan of soc. huurwoningen precies op de huurtoeslaggrens van €680,- of vrije sector woningen voor €800-€1300 kale huur. En daar betalen wij woningzoekende wel inschrijfkosten voor. Tsssss…. Moet je hier eens gaan rondrijden en bekijken wat er allemaal leegstaat, dichtgeplakt met prachtige lachende mensen foto’s! Schande!

  Reactie door Rena Breed — oktober 3, 2013 @ 1:22 pm

 8. The Fighter-Stud instruction model must fcotar in the variable of Fighterness or Studness of instruction recipient which you’ve just grazed upon at the end but it can be a post in itself.skimpy Reply:March 23rd, 2009 at 7:58 amyes i agree. will elaborate on that in another post.

  Reactie door Chitose — januari 7, 2014 @ 5:12 pm

 9. It was not Monteith’s first time in rehab. The Canadian received treatment when he was 19.
  vivienne westwood 財布 http://www.kaiconsulting.hu/pop.php?vivienne-westwood-財布/

  Reactie door vivienne westwood 財布 — januari 17, 2015 @ 2:52 am

 10. Weblog Paulus Jansen » Funda in de etalage
  aojsqcvsjz
  ojsqcvsjz http://www.g33ebn12qp92db55kw653y25h3o8za7es.org/
  [url=http://www.g33ebn12qp92db55kw653y25h3o8za7es.org/]uojsqcvsjz[/url]

  Reactie door ojsqcvsjz — januari 17, 2015 @ 3:16 am

 11. Later in the meeting, Xi described Hong Kong as a “local administrative region that comes directly under the central people’s government”. The wording is almost identical to Article 12 of the Basic Law, except that the latter also uses the phrase “high degree of autonomy”.
  ビビアンウエストウッド

  Reactie door ビビアンウエストウッド — januari 26, 2015 @ 10:52 am

 12. The number of terror-related gangs busted in Xinjiang increased from about 140 in 2010 to more than 200 last year, according to regional authorities.
  ビビアンウエストウッド

  Reactie door ビビアンウエストウッド — januari 26, 2015 @ 10:53 am

 13. Meanwhile,a0ever-active Dutch portal jaap.nl has indtcruoed new filters to help users find the right property. A recent blog post explains that jaap.nl listings can now be sorted to find those with features such as a garden, balcony, garage, fireplace, elevator, or swimming pool.

  Reactie door Jacob — februari 18, 2015 @ 5:01 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl