Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

donderdag 26 september 2013, 9.31 uur – paulus
Categorie: wonen

Citaat van de dag

“Indirect worden de huurders van sociale huurwoningen getroffen, doordat de verhuurderheffing wordt opgebracht door hogere huren. Door de reductie van de overdrachts-belasting hebben mobiele eigenaren een meevaller van €1,2 miljard per jaar. Van eigendomsneutraliteit is geen sprake. De verschillen tussen huren en kopen worden vergroot, evenals de verschillen tussen huurders in de gereguleerde (wel verhuurdersheffing) en die in de vrije sector (geen verhuurdersheffing), respectievelijk de verschillen tussen bestaande en nieuwe hypotheekgevers.”

(Hugo Priemus, emeritus hoogleraar Technische Universiteit Delft in Economisch Statistische Berichten 2013/9)

Priemus pleit in zijn artikel “woningmarkthervorming in breder perspectief” voor een update van het advies Naar een integrale hervorming van de woningmarkt (2010) van de SER-commissie Sociaal-Economische Deskundigen. Die commissie ging onder meer uit van eigendomsneutrale inkomensondersteuning voor het wonen, ter vervanging van de huurtoeslag en de hypotheekrenteaftrek. Die filosofie werd later ook overgenomen in Wonen 4.0 , van Aedes, Woonbond, Vereniging Eigen Huis en NVM. Hoewel er in de uitwerking van het principe nog heel wat voetangels en klemmen zullen opduiken onderschrijf ik deze oplossingsrichting van harte.

Het Woonakkoord verergert de problemen die het beoogt op te lossen. En passant wordt een extra aanslag gepleegd op de bouwsector op een moment dat die diep in het rood zit. Dat moet je niet willen!

Reageren? »

Reageren?

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl