Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

zondag 15 september 2013, 15.16 uur – paulus
Categorie: wonen

Blok stelt “modernisering” woningwaarderingsstelsel voor. Huurders: tel je vingers na

Minister Blok stuurde afgelopen vrijdag een voorstel naar de Tweede Kamer voor de modernisering van het woningwaarderingsstelsel. Gemiddeld 25% van de puntenwaardering wordt straks bepaald door de WOZ-waarde van een sociale huurwoning. De punten voor woonomgeving, woningtype en de zogenaamde Donner-punten vervallen. Wat gaat de huurder hiervan merken.

Het voorstel van Blok komt voort uit het aswoensdagakkoord van VVD, PvdA, D66, Christenunie en SGP. Het is ongetwijfeld met deze partijen voorgebakken. Dat betekent dat je van goede huize zal moeten komen om er nog iets aan te veranderen. Toch lijkt me dat voor hurend Nederland absoluut noodzakelijk.

Op het eerste gezicht lijkt er in de nieuwe situatie weinig verschil te zijn met het bestaande woningwaarderingssysteem. Dat is dan wel de bestaande situatie inclusief de gehate Donner-punten in de gebieden met een gespannen woningmarkt. Tegenover die extra punten staat geen enkele prestatie van de verhuurder. Dat blijft zo, want de “budgettair neutrale” operatie gaat uit van de status quo. De doorrekening laat zien dat het huurplafond in Groningen, Overijssel, Zuid Holland, Zeeland en Limburg nog iets hoger wordt dan nu, terwijl het plafond in Utrecht, Noord-Holland, Flevoland en Brabant juist daalt.

Toch schuilt hier een vette adder onder het gras. De WOZ-waarde is op dit moment 20% lager dan vijf jaar geleden, bevindt zich op of nabij een dieptepunt. Algemeen is de verwachting dat de WOZ-waarde zich de komende waarde weer gaat herstellen. Dat betekent een impliciete extra huurverhoging van het plafond met ca. 6%, bij een herstel van de WOZ-waarde tot het niveau van 2008.

Een keiharde randvoorwaarde vanuit de verhuurders was dat de huuropbrengsten in de nieuwe situatie niet lager mogen worden. Maar 6% extra huurruimte zal bij de commerciële verhuurders en een deel van de -steeds commerciëlere- sociale verhuurders met klaroengeschal verwelkomd worden. Wat mij betreft kan hier geen sprake van zijn.

Een ander groot nadeel van de nieuwe opzet van het WWS is het segregatie-effect. In de meest aantrekkelijke wijken kan het aantal WWS-punten met 40-50 omhoog gaan, dat is €200 tot €250 extra huurruimte. Die wijken gaan helemaal op slot voor de lagere inkomens.

Tenslotte is opvallend dat de PvdA helemaal niets voor elkaar gekregen heeft om bestaande gebreken in het WWS te verzachten of op te heffen. Zo vind ik het nog steeds buitengewoon onlogisch dat het huurplafond voor commerciële en niet-commerciële huurders gelijk is. Sociale verhuurders hebben toch als kerntaak om betaalbaarder te bouwen dan hun commerciële concurrenten? Het zou daarom voor de hand liggen om voor woningcorporaties het huurplafond te verlagen tot bv. 80 of 85% van het wettelijk maximum op basis van het WWS.

11 reacties »

 1. Paulus,

  Waarom denk je dat de WOZ op zijn dieptepunt is? Als je de Loan to Value situatie in nederland bekijkt, zijn we nog lang niet bij de bodem. Of laat je je ook een rad voor de ogen draaien door alle bankiers en makelaars?
  Anderzijds kan ik me ook voorstellen dat de gemeenten niet graag de WOZ laten dalen, omdat gemeenten grote tekorten zullen krijgen op hun balans. Als je de taakstelling van rijksoverheid naar lagere overheid ziet.

  Reactie door Henk — september 15, 2013 @ 3:29 pm

 2. Ik verwacht ook een verdere daling van de woningprijzen, want op dit moment wordt het volk voor de gek gehouden door politiek, NVM, VEH en vooral de RABObank.
  In een documentaire over de val van Lehman Brothers op TV werd getoond dat liegen geoorloofd is in tijden van crisis.

  Reactie door johan — september 15, 2013 @ 4:13 pm

 3. @2 Johan

  Even door denken na Lehman en de conclusie is: Voor bankiers is “geloofwaardig”liegen de core bussiness. Ze kennen zich zelf dan ook geen miljoenen toe wegens de unike kennis omtrent economie en de “sociale” taken daarin van Banken, maar om in werkelijkheid hun unieke kennis hoe de gewone burger zo te belazeren dat hij hen gelooft en kennelijk zelfs bereid is om zijn belasting geld in hun “privé” lucht kasteel te storten. Soms wordt er een soortgenoot geofferd: Madof en dan is de gewone man weer gerust gesteld.

  De gehele politieke hoofdstroom heeft helaas een blind geloof in dit type mens en daarom bedenken jongens als Blok, die overigens absoluut tot dat type behoort, allerhande rot geintjes om oook zelf uiteindelijk een graantje mee te kunnen pikken. Na Den Haag moet je toch zeker acceptabel zijn voor de bedriegers die onze geld stromen beheren.

  Roelf

  Reactie door R. van Bergen — september 16, 2013 @ 10:24 am

 4. @3 vervolg

  Ik zag gistren nog een staaltje van dat vileine spel. Boor versus Krol. Alleen al hert znel spreken moet je tegenstander zo imponeren dat hij de weg wel kwijt moe raken. Vermeend is daar nog beter in dan Boot.

  En zo leren de hoogleraren economie hun trujes aan hun studenten.

  Goed ope een bepaald momet beweerde Boot dat er in de pensioenen een groot bedrag aan belastingen zat, immers over de afgedragen premie had men geen loon/inkomstenbelasting hoeven betalen. En jawel dat is juist. Kennelijk was Lrol hier even door overdonderd en had daarop geen juist anwoord.

  De suggestie van Boot leek t duiden op een advies, roof, voor de zoveelste maal weer wat uit de pensioenkassen regering.

  Maar nadat emn een pensioen uitkering krijgt, wordt er wel belasting over de uitkering betaald, het is immers uitgesteld loon. Als de regering per direct belasting gaat heffen over de pensioen premie dan kan de regering om redenen van geen dubbele belasting nadat men pensioen ontvangt hier geen belasting meer over gaan innen, immers men zou dan twee maal om de zelfde reden over het zelfde bedrag belasting gaan betalen.

  De suggestie van Boot is extra vilein omdat bij D66 en andere zich misdeeld voelende Sievertjes, aangewakkerd door Mei Li Vos en de clun “Alternatief voor een vakbond” regelmatig gevoed worden met onjuiste , maar bij over het paard getilde ontevrden kinderen lekker in het gehoor liggend, informatie over de toestand in pensioen land.

  Economen zijn financieel helemaal niet van die bollebozen die ze suggeren te zijn, ze zijn bollebozen in manipulatie en mensen als Boot en Vermeend leiden mensen daarin op.

  Hij is niet van mij, maar wel juist:

  Economie verhoudt zich tot wetenschap als astrologie tot astronomie.

  Roelf

  Reactie door R. van Bergen — september 17, 2013 @ 4:03 pm

 5. roofing Minneapolis ks…

  Weblog Paulus Jansen » Blok stelt “modernisering” woningwaarderingsstelsel voor. Huurders: tel je vingers na…

  Trackback door roofing Minneapolis ks — mei 17, 2014 @ 3:41 am

 6. minnesota roofing contractors reviews…

  Weblog Paulus Jansen » Blok stelt “modernisering” woningwaarderingsstelsel voor. Huurders: tel je vingers na…

  Trackback door minnesota roofing contractors reviews — mei 18, 2014 @ 8:56 am

 7. tumblr.com…

  Weblog Paulus Jansen » Blok stelt “modernisering” woningwaarderingsstelsel voor. Huurders: tel je vingers na…

  Trackback door tumblr.com — juni 19, 2014 @ 12:39 am

 8. new games e3 2014 ps4…

  Weblog Paulus Jansen » Blok stelt “modernisering” woningwaarderingsstelsel voor. Huurders: tel je vingers na…

  Trackback door new games e3 2014 ps4 — oktober 18, 2014 @ 2:34 am

 9. Toch is het meenemen van een deel van de WOZ in de bepaling van de huur niet onlogisch. Ik als gepensioneerde eigenaar van een verhuurde etsge wordt door de overheid op allerlei manieren fiscaal aangeslagen op basis van die WOZ waarde. Het appartement ligt in een mooie buurt in amsterdam, is voor enkele tonnen ingeschat voor de WOZ, maar wordt bewoont door een echtpaar die 390 euro per maand huur betaald, en de zolder onderverhuurd voor 500 euro per maand….
  Verkopen heb ik ook al onderzocht maar dat brengt met de zgn eeuwigdurende huurders die er ooit illegaal ingekomen zijn maar weinig op..

  Reactie door Jan fransen — november 6, 2014 @ 11:21 pm

 10. casting crowns glorious day…

  Weblog Paulus Jansen » Blok stelt “modernisering” woningwaarderingsstelsel voor. Huurders: tel je vingers na…

  Trackback door casting crowns glorious day — maart 22, 2015 @ 10:09 pm

 11. Alternatieve Behandeling Adhd…

  Weblog Paulus Jansen » Blok stelt “modernisering” woningwaarderingsstelsel voor. Huurders: tel je vingers na…

  Trackback door Alternatieve Behandeling Adhd — juni 16, 2015 @ 8:55 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl