Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

vrijdag 19 juli 2013, 13.30 uur – paulus
Categorie: Kamervragen, energie & klimaat, wonen

€450 stookkosten. per maand.

€450 stookkosten per maand. Is dat mogelijk? Klaarblijkelijk. Maar daar moet je wel je best voor doen. De partij die in dit geval zijn best doet is Rappange, de beheerder van het particuliere Hilwis-huurcomplex in Amsterdam-Zuid. Hij probeert al jarenlang de huurders in het complex uit te roken, om de woningen te kunnen uitponden. Maar gelukkig laten de bewoners niet over zich lopen.


het Hilwiscomplex rond 1930, toen een 12-hoog flat in Amsterdam nog een wolkenkrabber heette.

Ik stelde vijf jaar geleden al eens schriftelijke vragen over Hilwis, toen beheerder Rappange de huur wilde verhogen van €850 naar €1.850 per maand. Daar stak de rechter uiteindelijk een stokje voor.

De beheerder heeft nu een nieuwe manier gevonden om de huurders uit te roken. Het complex wordt verwarmd met een stokoude oliegestookte blokverwarming, voorzien van ongeisoleerde verdeelleidingen. De kosten worden omgeslagen per m2 woonoppervlak. Iedere woning die verkocht wordt krijgt een individuele HR-ketel en wordt afgekoppeld van de blokverwarming. Daardoor lopen de kosten voor de resterende huurders pijlsnel op. Rappange weigert echter om bij de zittende huurders tegen een normale huurverhoging de CV-installatie te moderniseren. Huurders die zelf een HR-ketel willen aanschaffen krijgen alleen toestemming als ze een verklaring tekenen dat ze bij einde huurcontract de installatie om niet overdragen aan de eigenaar.

Het voorbeeld Hilwis toont aan dat de wettelijke rechtsbescherming van huurders met betrekking tot energiebesparing nog steeds tekort schiet. Ik heb daarom minister Blok in schriftelijke vragen voorgesteld om het Burgerlijk Wetboek op dit punt te verduidelijken, zodat verhuurders ten allen tijde moeten meewerken aan het doen van rendabele investeringen in energiebesparing.

Lees hier mijn schriftelijke vragen: VH 20130719 SV Hilwis

6 reacties »

 1. Wat schandalig van die verhuurder. Buiten dat het niet eerlijk is om huurders op die manier weg te treiteren is het ook nog slecht voor het milieu.

  Reactie door Simon de Waal — juli 19, 2013 @ 2:00 pm

 2. Goede kamervragen! Een mooie manier om lessen te trekken van de lokale praktijk. En een wettelijk initiatief te nemen die ons rechtsstaat én civiele recht versterkt.

  Reactie door Mellouki Cadat — juli 19, 2013 @ 7:58 pm

 3. Laten we hopen dat de schriftelijke vragen gaan helpen, goed werk! Rappange kan hier niet mee wegkomen.

  Reactie door Dekker — juli 20, 2013 @ 9:22 am

 4. Jammer dat ook de positie van bewoners van recreatiewoningen (met WOZ waarde) niet deze aandacht krijgt. Ook deze mensen betalen al jaren teveel voor energie. Dit ondanks het feit dat er sinds 1 juli 2007 voor een ieder recht op vrije keuze van energieleverancier bestaat. Door falende wetgeving zijn deze mensen (ca 250.000) nog steeds overgeleverd aan het monopolie van de eigenaar van het recreatiepark en betalen vaak het dubbele voor hun energie.

  Reactie door John Baars — juli 22, 2013 @ 3:45 pm

 5. We kennen dit probleem ook in Salland. Zo is er iemand die een pand huurt en zit met een CV ketel van ruim 30 jaar oud. De huisbaas is van mening dat als de ketel het doet hij niet verplicht is deze te vernieuwen. Maar deze ketel verbruikt zoveel gas dat je bijna zelf zou besluiten om er een eigen nieuwe ketel in te zetten (afgeschreven in 3 jaar), maar de huisbaas wil hier ook geen toestemming voor geven.
  Naast de CV ketel is het ook bijzonder moeilijk om geld terug te krijgen van Enexis die na 2005 teveel huur rekende voor de gasmeter. Mensen zouden zelf gekozen hebben voor de gasmeter (vorige huurders) of mensen hebben de meter buiten staan en moeten eerst regelen dat deze meter achter de voordeur komt. Kortom er is veel mis in energieland bij zowel de huisbazen als bij de multinationals zoals Enexis.
  Zelf ken ik als SP lid nog meer voorbeelden van hoe huurders een poot wordt uitgetrokken en dan gaat het niet alleen om particulieren, maar ook om kleine zelfstandigen.
  Wij hopen hier dan ook dat jouw voorstel snel wordt aangenomen. Neem dan ook even het Enexis verhaal mee als je wilt !!

  Reactie door Hidde — juli 22, 2013 @ 4:41 pm

 6. @Hidde,
  Over Enexis. Dat is geen multinational, maar een 100% overheidsbedrijf, eigendom van provincies en gemeenten. Ieder gemeenteraadslid kan zijn college van B&W dus aanspreken als daar iets fout gaat.
  Ik vermoed dat je probleem met die gasmeters te maken had met de te grote capaciteit. Dankzij lobby van Vereniging Eigen Huis, TROS Radar en actie van ondergetekende is er uiteindelijk een gratis omruilactie gekomen voor die meters. Daarmee is dat probleem volgens mij tot tevredenheid opgelost.

  Reactie door Paulus Jansen — juli 22, 2013 @ 4:57 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl