Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

maandag 27 mei 2013, 17.55 uur – paulus
Categorie: Algemeen, milieu, op pad, verkeer

omwonenden Schiphol: niet de lusten, wel de lasten

Op uitnodiging van de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen en Uithoorn was ik vandaag op bezoek aan de Oosteinderweg in Aalsmeer, waar de bewoners in het gebied ten Zuiden van de Aalsmeerbaan woedend zijn op de luchthaven Schiphol, die het gebruik van de deze start- en landingsbaan opvoert, maar weigert om bewoners uit te kopen waarvan de woning door de herrie onverkoopbaar geworden is.

In het verlengde van de startbanen van Schiphol zijn smalle zones (ca. 250m breed, ca. 2km lang) aangewezen als sloopzone: alle woningen in die gebieden worden opgekocht en gesloopt. In de praktijk staan er een aantal woningen net buiten die sloopzones die aan net zoveel lawaai worden blootgesteld, met name omdat vliegtuigen zich niet precies aan de aan- en uitvliegroute houden.

Het gebruik van de Aalsmeerbaan is afgelopen jaren weer toegenomen, door de groei van het aantal vluchten vanaf Schiphol. Met name als de wind uit het zuiden waait is het lawaai oorverdovend, omdat de toestellen dan in de richting van de woningen starten, en op een meter of 100-150 over de woningen vliegen. Dat veroorzaakt ook trillingen in de woningen en er komen regelmatig pannen van het dak af. Die worden nu op kosten van de luchthaven met panhaken vastgezet. Bewoners die echter willen verhuizen raken hun huis niet meer kwijt door de herrie, terwijl er in het verleden schadevergoedingen van hooguit €20.000 zijn uitbetaald.

Het lijkt me om die reden hard nodig dat de uitkoopregeling verruimd wordt. Dat geldt trouwens ook voor de geluid- en luchtkwaliteitsmetingen op locaties nabij het verlengde van de startbanen: ik heb met eigen ogen kunnen zien dat vliegtuigen pal boven woningen vliegen die buiten de sloopzone liggen.

Mobiliteit is een groot goed: maar niet over de rug van de bewoners van de Oosteinderweg.

2 reacties »

  1. ook wij bewoners aan de aalsmeerderweg hebben dezefde problemen als de oosteinderweg.niet alleen dakpannen die er af waaien,ook ruiten uit de kas.het komt zelfs voor dat de stoelen en parasols door de tuin vliegen.ook wij zij afgescheept met schadevergoeding die meer lijkt op een fooitje.de taxatie van de woningen door schiphol kosten vaak meer dat wij kregen.wij zitten ook in de veiligheidszone van schiphol.schiphol maakt hier zo langzamerhand de dienst uit.een buurman iets verderop wil een aantal units bouwen maar krijgt vanwege de veiligheidzone geen toestemming.nu worden de dakpannen vastgezet,een zoethouder.schiphol gaat steeds verder met uitbreiden.de problemen voor ons worden steeds groter.ondanks de zware isolatie kan je de televisie soms niet meer horen. fam de vries aalsmeerderweg 50 aalsmeer

    Reactie door h de vries — juni 4, 2013 @ 3:25 pm

  2. nu i juli 2015 EEN JAAR LATER nog geen reactie gehad.de dakpannen vast gezet ook bij ons op de aalsmeerderweg. iedereen moest blij zijn. vorige week bij buren was het helaas weer raak tientallen dakpannen lagen op de grond.de gemeente en leefomgeving schiphol gaan eerst onderzoeken wat de oorzaak is.wat wij als bewoners al jaren weten weten ze bij de overheid nog steeds niet.worden ze vergeetachtig of zijn ze bang voor schiphol.
    een schande hoe de overheid met ons als burgers omgaat.h de vries

    Reactie door h de vries — juni 30, 2014 @ 10:41 am

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl