Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

dinsdag 21 mei 2013, 18.47 uur – paulus
Categorie: energie & klimaat

SP-motie verbetering netbeheer aangenomen

Door de groei van het aandeel duurzame elektriciteit in de energiemix wordt het lastiger om het elektriciteitsnetwerk in balans te houden. Ik stelde daarover in september 2012 vragen aan toenmalig minister EZ Maxime Verhagen, waarbij ik ook een aantal suggesties deed voor oplossingsrichtingen. Vandaag werd een motie van mijn hand aangenomen over een van die oplossingsrichtingen: grensoverschrijdende samenwerking/integratie van netbeheerders.

De problemen met het borgen van de frequentiestabiliteit worden niet alleen veroorzaakt door de grote verschillen in volumes wind- en zonnestroom in de tijd, maar ook door onvoldoende afstemming van het netbeheer tussen de EU-lidstaten en onbedoelde effecten van de liberalisering van de energiemarkt. Zo huilen een aantal energiewoordvoerders krokodillentranen dat de balans op het netwerk nu verzorgd wordt door vuile ineffeciënte kolencentrales terwijl schone efficiente gascentrales stilstaan. Hallo beste mensen: jullie wilden toch de energiemarkt liberaliseren?

De afgelopen jaren hebben de Nederlandse staatsbedrijven TenneT en Gasunie grote delen van de Duitse elektriciteits- en gasnetten opgekocht. Dat heeft de SP altijd bekritiseerd. Wat wij wél zien zitten is de vorming van een grote regionale netbeheerder voor de landen rond de Noordzee, in handen van de overheden van de deelnemende landen. De motie is een stapje in de richting van die ontwikkeling.

Lees hier de aangenomen motie: ENK 20130515 MOT 33510-7 gecoordineerde aanpak netbeheer

2 reacties »

  1. Geheel eens.

    bgerard

    Reactie door bernard gerard — mei 21, 2013 @ 11:31 pm

  2. Niets aan toe te voegen dit is na de absoluut idiote privatisering, waarbij nu geen enkele grote producent meer in “Nederlandse” overheidshanden is maar volledig in Franse, Duitse en Zweedse “overheidshanden”, wat een rare vorm van privatiseren, de enige begaanbare weg.

    Roelf

    Reactie door R. van Bergen — mei 22, 2013 @ 2:11 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl