Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

maandag 22 april 2013, 8.53 uur – paulus
Categorie: Algemeen, wonen

Erfenis Iron Lady: de miezerigste huizen van Europa

Margaret Thatcher is inmiddels dood en begraven, maar de Britten zullen nog heel wat jaren met haar erfenis opgescheept zitten. Bijvoorbeeld met de miezerigste kwaliteit woningen van Europa, met dank aan het ontmantelen van het Engelse ‘Bouwbesluit’ in 1980.

Jammer dat het artikel Space, light & warmth: what people want from housing nog niet geschreven was op het moment dat Piet Hein Donner 25% regels uit het Bouwbesluit schrapte. Waardoor bijvoorbeeld in het Nederland van 2013 een woning geen eigen toilet meer hoeft te hebben.

In Engeland voert Rebecca Roberts-Hughes van het Royal Institute of British Architects inmiddels campagne voor de herinvoering van een beschaafde standaard voor de woningbouw. Misschien moet ze ook eens een lezing komen geven in de Tweede Kamer.

3 reacties »

 1. Een gemiddelde koper betaald per maand 32,08 Euro per 1000 Euro WOZ-waarde, een gemiddelde huurder in de sociale sector betaald per maand 34,62 Euro per 1000 WOZ en de vrije sector huurder gemiddeld 44,16 Euro. Bron de Woonbond.
  Wie wordt er door dit beleid nu eigenlijk gespekt?

  Reactie door Ruud van der Kroft — april 22, 2013 @ 10:37 am

 2. Paulus, ken je dan de Bedroomtax al??
  http://www.woonbond.nl/nieuws/3131

  Donner verknalt het bouwbesluit, maar ook de huurprijzen met zijn Donnerpunten en de VVD/PvdA gaan er nog eens dunnetjes overheen met de Gluurverhoging.

  Ruud – wie er gespekt wordt? De allerrijksten. Die hoeven pas vanaf 1 januari 2014 een heel half lullig procentje HRA in te leveren en krijgen dat ook nog uitgebreid gecompenseerd in de inkomstenbelasting. Het wordt echt tijd voor revolutie, maar niemand wil zelfs maar meedoen aan een handtekeningenactie, laat staan met een half miljoen op het Museumplein staan protesteren, of op het Malieveld. We moeten eerst nog veel meer huiseigenaren in de financiële shit zien voor ze snappen dat iedereen met een inkomen tot 2 x modaal de dupe wordt/is van dit Thatcheriaanse beleid.

  Reactie door Lydia — april 22, 2013 @ 2:43 pm

 3. “Misschien moet ze ook eens een lezing komen geven in de Tweede Kamer.”

  Lijkt me volkomen energie verspilling. De VVD heeft geen enkel intelligent idee maar positioneert zich volkomen, naar gewoonte, op vooroordelen. Vooroordelen die hoewel dat wel met een zwak sausje van beschaving en vooral bekakt praten wordt bedekt, maar volkomen zijn gebaseerd op “het weten” dat vooral de minder draagkrachtige de neiging heeft te frauderen. Allee signalen en regelmatig zelfs bewijzen dat het gezegde dat de rijken niet zouden frauderen, is dus stelen van de gemeenschap, omdat ze dat door hun rijkdom niet nodig zouden hebben, worden door deze groep en ook een flink deel van de CDA aanhang en voor 100% van de D66 aanhang, als volkomen waar aangehangen.

  Dit soort lezingen zijn dan ook voor een meerderheid in de kamer aan dovemansoren gericht omdat men niet voor asociaal versleten wil worden, gelukkig vinden dit soort types dat nog net wel schaamterig, en dus kan men beter geen weet hebben van de asociale gevolgen van het aangehangen beleid.

  Roelf

  Reactie door R. van Bergen — april 29, 2013 @ 2:38 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl