Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

donderdag 18 april 2013, 21.20 uur – paulus
Categorie: Kamervragen, wonen

huurverhoging: waar blijft de hardheidsregeling voor gehandicapten?

Minister Blok op 13 februari: ‘Er zal een hardheidsclausule komen voor gehandicapten en chronisch zieken — ik zal deze groepen met een ministeriële regeling preciezer beschrijven — waardoor zij bij een inkomensafhankelijke huurverhoging niet hoeven te worden getroffen door die huurverhoging’ We hebben nog minder dan 3 weken te gaan voor de aanzeggingen voor de huurverhoging verstuurd worden. Waar blijft die regeling?

Het was een van de weinige lichtpuntjes in het aswoensdagakkoord: mijn amendement inzake een hardheidsclausule voor chronische zieken en gehandicapten werd min of meer over genomen. Ik zeg min of meer: omdat mijn amendement precies definieerde wie er onder deze doelgroep verstaan werd en bovendien de regeling direct in de wet verankerde. Minister Blok zou de veel vagere afspraak uit het aswoensdagakkoord naderhand uitwerken. Daar schiet hij niet mee op. Dat zadelt een groep kwetsbare huurders op met een grote onzekerheid en de verhuurders met extra werk. Het is immers zeker dat ze door dit zoveelste getreuzel opnieuw geconfronteerd zullen worden met extra bezwaarschriften tegen de huurverhoging. Terechte bezwaarschriften.

Lees hier mijn schriftelijke vragen over de hardheidsclausule: VH 20130418 SV hardheidsclausule inkomensafhankelijke huurverhoging

8 reacties »

 1. Huurverhogingsaanzegging is hier al binnen, 2,5% inflatiecorrectie (terwijl mijn inkomen alleen maar daalt) plus 1,5% “extra huurverhoging”. Netto van 402,24 naar 418,33.
  Een paar procent van steeds meer is ook steeds meer. En de huurtoeslag stijgt ook niet mee…

  Reactie door Hippo — april 18, 2013 @ 9:35 pm

 2. Heeft u al een reactie van Stef Blok gekregen. Wij hebben nog geen aanzegging gekregen (mijn man is chronisch ziek) maar willen graag weten wat te doen indien deze aanzegging binnenkomt.

  Reactie door M. Bilezemans — april 19, 2013 @ 12:50 am

 3. Volgens de directrice van Ijsseldalwonen Lochem (Gld) wordt de huur van de woningen zeker met 1,5% huurdersheffing verhoogd plus de 2,5% inflatiecorrectie maakt een minimale hoorverhoging van 4% van de huurwoningen,maar volgens de spreekster van de Woonbond had het zeker zin om tegen deze huurverhoging protest aan te tekenen.
  Op de vraag van mij hoe het beleid momenteel was met de nieuwbouw van sociale huurwoningen werd door de directrice van Ijsseldalwonen gezegd dat er niet nieuw gebouwd werd voor die huurders sector,maar dat bestaande woningen gesloopt werden en dat er herbouw voor plaats zou vinden. Dit is volgens mij de tijd om huurders te mobiliseren.

  Reactie door B.nijweide — april 19, 2013 @ 9:16 am

 4. Nu de woningbouw in Weesp gewoon tot 6,5%
  En de directeur verkondigde hij was het er niet mee eens maar ja de regering.
  Waarom weigeren alle woningbouwverenigigen niet
  i.p.v. de belastingdienst voor de rechter te slepen.
  En wat is er dan voor rechtsongelijkheid t.o.v.
  van degenen die of te veel of te weinig krijgen
  opgelegd omdat onze woningbouwvereniging wel
  alle verklaringen binnen heeft en de andere niet.
  Is het nu zo dat je een soort tombola krijgt van
  zoniet dan heb je pech of mazzel.
  Zowel dan ben je ook aan de beurt zonder dat er ook maar een vergoeding tegenover staat.
  En wat schrijf mijn woningbouw.
  Er zijn forse investeringen nodig voor het toevoegen van de kwaliteit en om deze te laten voldoen voor de wensen en eisen van de huidige
  en toekomstige bewoners.
  Hoe hypocriet kan je zijn vraag ik me af.
  Voor een nieuwe kraan moet je op je knieen onderhand gaan liggen.
  Ik kan wel zeggen dat ik langzamerhand geen hoge pet meer op heb van sommige volksvertegenwoordigers.
  Vraag me af wat monasch hierna gaat doen, directeur van een vastgoedfonds?

  Reactie door blanken — april 20, 2013 @ 4:49 pm

 5. Kan je alleen bij een huurverhoging van 6,5 %
  bezwaar maken,als chronisch ziek echtpaar of is dat ook v.t.p bij een huurverhoging van 4 %.

  Het handelen van Blok bewijst alweer hoe ONBETROUWBAAR hij is, de buit is z.g binnen voor hem, dankzij d66 cu en sgp en wat doen deze partijen aan de verdere afspraken,NIETS ze zijn klaar met de enorme PRESTATIE die ze geleverd hebben en verdere VERANTWOORDELIJKHEID hoort daar niet bij.

  Reactie door Gerard — april 21, 2013 @ 8:02 am

 6. Je kunt altijd bezwaar maken tegen een huurverhoging, Gerard. Als jullie een huurdersorganisatie hebben zullen zij jullie daarbij kunnen helpen.

  Reactie door Lydia — april 21, 2013 @ 9:54 am

 7. Ik ben ook een van de chronische zieken, in de bijstand, aangepast huis, en verwacht een huurverhoging van 4%. Waarom een hardheidclausule voor alleen de chronische zieken en gehandicapten die een inkomen boven de 33.000 hebben? Een huurverhoging treft mij eveneel hard aan, en dat de overheid zegt dat daar gecompenseerd wordt door huurtoeslag is onzin; die is alweer gedaald, even als mijn uitkering.

  Reactie door michelle — april 21, 2013 @ 10:39 am

 8. Wij huren boven de liberalisatiegrens, en krijgen ook gewoon 4 % om de oren. En 4% van 400 of 4 % van 852 is wel een verschil, wij kunnen nu € 34.11 per maand extra betalen, of we maar even € 886 euro p.m. willen gaan betalen dus € 400 op jaar basis extra aan huur ophoesten..(exclusief €6 bijkomende kosten)
  Dit is toch niet vol te houden, over een jaar of 3 tot 4 is het afgelopen, en bestaat de mogelijkheid dat we op straat staan.

  Reactie door Martin — april 25, 2013 @ 8:15 am

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl