Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

donderdag 18 april 2013, 10.51 uur – paulus
Categorie: Kamervragen, wonen

Driekwart van alle erfpachtcontracten “code red”

Driekwart van de 400.000 particuliere erfpachtcontracten voldoet niet aan de bancaire richtlijn particuliere erfpacht. Daarmee lopen deze eigenaar-bewoners het risico op onredelijke verhogingen van de erfpacht. Ook kunnen ze in veel gevallen hun huis niet meer verkopen, omdat de bank geen hypotheek wil verstrekken op deze code-rood-contracten. In 2011 probeerde ik minister Donner al te bewegen om actie te ondernemen. Die zag dat niet zitten. Zouden de ministers Blok en Opstelten wel in actie willen komen?

Lees hier mijn schriftelijke vragen over particuliere erfpacht: VH 20130417 SV particuliere erfpacht

UPDATE 4 juni 2013
Lees hier de antwoorden: 20130604 ANTW 2464 VH particuliere erfpacht
Blok en Opstelten weigeren om de wet aan te passen. Eigenaar-bewoners met een ‘code rood’ moeten zelf maar een rechtszaak aanspannen. Een peperdure grap, met onzekere afloop!

7 reacties »

 1. Geachte heer Jansen,

  Vanuit de Stichting Erfpachters Natuurmonumenten , SENM, steunen wij uw kamervragen volledig. Ook wij pleiten voor betere bescherming van erfpachters. Op dit moment zijn zij zonder wettelijke bescherming vogelvrij en zelfs natuurorganisaties voldoen niet aan de bancaire richtlijnen. Dit leidt tot onverkoopbare huizen en het verder vastlopen van de woningmarkt die al in zwaar weer verkeert. ultimo zou de overheid haar verantwoordelijkheid moeten nemen en nu eindelijke wetgeving moeten maken om haar burgers te moeten beschermen tegen willekeur en woekercontracten! De vraag is : “Waarom doet de overheid niets?

  Reactie door Anand Kanhai — april 18, 2013 @ 5:18 pm

 2. Beste heer Jansen,
  Ik wil mij graag bij de reactie van de heer Kanhai aansluiten. Ik zie met zorg de huidige situatie aan. Mocht ik tzt mijn huis willen, of erger moeten verkopen dan vrees ik dat dit dit niet mogelijk is.
  M vr groet

  Reactie door Arend Heerschap — april 20, 2013 @ 1:59 pm

 3. Beste Paulus,

  In een land waar we koop bescherming kennen in de vorm van oa NHG, waar we huurbescherming kennen, tot diep in de wet verankerd zijn de erfpachters vogelvrij. Dat zie je bij (semi-)overheid tot uitdrukking kunnen komen in de zogenaamde erfpacht verhoging tombola en zo zien we dat bij particuliere organisaties nog wat extremer. Consument en autoriteit acht het niet haar taak, de NMA denkt na, de AFM vindt dat de bal elders ligt en EZ vindt het min of meer wel best. Heel diep triest.

  Heel goed dat je dit oppakt! Mocht je meer achtergrond kunnen gebruiken, je hebt bij deze mijn mail adres.

  Reactie door Paul — april 22, 2013 @ 4:55 pm

 4. Onze vakantiewoning staat op erfpachtgrond. De verpachter zegt de erfpacht op en koopt je woning op voor een schijntje en verkoopt het weer door met een vette winst. Je staat machteloos zelfs een rechtszaak heeft niet mogen baten. Is dat recht?
  Ook minister Stef Blok doet hier niks tegen.

  Reactie door Bart — juni 24, 2013 @ 8:23 pm

 5. Ik heb op Uw aangeven de vragen gelezen,maar zie nergens antwoorden.
  Klopt dit en is dat gebruikelijk?
  De ministers en de heer Blok zijn volgens niet zo van de antwoorden!
  Ik denk dat de vastgoed baronnen(cq erfverpachtersadel ) veelal VVD stemmen.
  Alleen kan ik me het bijna niet voorstellen want het is over algemeen twijfelachtig of de combinatie wel bij een fatsoenlijke partij als de VVD past !!
  Vriendelijke groeten.

  Reactie door Hans Kos — augustus 4, 2013 @ 5:42 pm

 6. Geachte heer,

  Helaas wordt ook ik slachtoffer van de praktijken van de particuliere erfverpachters, Ik wordt gedwongen een contract tot verlenging te ondertekenen met een absurd hoge canonprijs (geen onderbouwing) waardoor ik mijn bedrijf niet kan voortzetten en vage randvoorwaarden die niet voldoen aan de notariele opinie of de bancaire richtlijnen waardoor verkoop ook geen optie is. Ik heb nog een contract van voor 1992 dus ik wordt voor de keuze gesteld of tekenen of mijn biezen pakken zonder vergoeding. In de beantwoording van Minister Blok d.d. 3 juni 2013 lees ik dat hij het belangrijk vindt om contract vrijheid te bewaren, pachter en verpachter zijn dan vrij om wel of niet met elkaar in zee te gaan. Helaas gaat dit niet op voor een verlenging van een erfpachtcontract. Ik heb niet de vrijheid om van het contract af te zien omdat ik reed 17 jaar geld, arbeid en tijd geinvesteerd heb op de grond die ik in erfpacht heb.
  Is met de beantwoording van 3 juni 2013 de zaak afgedaan of is het nog steeds actueel en staan er nog dingen op de agenda? Ik verneem graag van u.
  m.vr.gr. Jolanda van Dijk

  Reactie door Jolanda van Dijk — januari 5, 2014 @ 4:59 pm

 7. Devis piscine…

  Weblog Paulus Jansen » Driekwart van alle erfpachtcontracten “code red”…

  Trackback door Devis piscine — mei 23, 2016 @ 10:40 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl