Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

donderdag 11 april 2013, 9.29 uur – paulus
Categorie: Kamervragen, wonen

bureaucratie rond inkomensafhankelijke huurverhogingen kost €50 miljoen/jaar

Volgens minister Blok kost de invoering van inkomensafhankelijke huurverhogingen in de orde van €2-3 miljoen/jaar aan extra werk bij de woningcorporaties, de Belastingdienst en de Huurcommissie. Tijdens de behandeling van het wetsvoorstel rekende ik de minister voor dat het werkelijke bedrag in de orde van €50 miljoen/jaar ligt. Nu de invoeringsdatum dichterbij komt zijn er steeds meer aanwijzingen dat mijn rekensom zo slecht nog niet was.

Ik stelde de vragen naar aanleiding van een reportage van het NOS journaal bij corporatie Wonen Zuid, die op dat moment nog 0% van de gegevens ontvangen had. Organisatorisch betekent dat voor de corporatie dat het nauwelijks meer mogelijk is om tijdig een aanzegging voor de huurverhoging -zes weken voor 1 juli- de deur uit te doen.
Blok moest tijdens het vragenuur toegeven dat het aanleveren van de inkomensgegevens van huurders -sowieso een uiterst aanvechtbaar fenomeen- in 10-15% van de gevallen misgaat. Dat betekent dat voor 240.000 tot 360.000 huurders handmatig zaken moeten worden uitgezocht. Dat kosten handenvol met geld. Ook is duidelijk dat, mede hierdoor, het aantal bezwaarschriften bij de Belastingdienst en de Huurcommissie minstens een factor tien hoger wordt dan het aantal dat de minister in zijn rekensom heeft meegenomen. Big Fail dus.

Dat is des te stuitender omdat de minister, voluit gesteund door VVD en PvdA, van de daken schreeuwt dat de algemene bedrijfskosten van de woningcorporaties de pan uitrijzen. Vind je dat gek met dit beleid. De VVD strijdt tegen de paarse krokodil, maar zet een hele krokodillenkolonie uit in de corporatievijver.

lees hier het stenogram van het vragenuur van 9 april: 20130409 MV bureaucratie inkomensafhankelijke huurverhogingen

4 reacties »

 1. En dit wordt een aanzienlijke aantasting van de privacy.

  Vanaf de invoering ligeen de inkomens gegevens van een ieder die huurt op straat.

  Alle personeelsleden en zeker die op de administratie van een woningstichting werken kunnen met deze informatie aan de haal gaan.

  Ik vind het opvallend dat ik hierover niets van Kohnstam hoor, of is mij iets ontgaan?

  Als dit doorgaat dan kan Kohnstam en het personeel van zijn bureau per direct de WW in. Dan heeft die instantie geen enkele waarde meer.

  Roelf

  Reactie door R. van Bergen — april 11, 2013 @ 12:42 pm

 2. iets klopt er niet huur je bij de ene krijg je wel huurverhoging en bij de andere weer niet.
  dat is ook een ongelijkheid.
  vreemd ????

  Reactie door toine van zijp — april 12, 2013 @ 8:36 am

 3. R. van Bergen (Roelf?) Alle corporaties laten hun personeel een geheimhoudingsverklaring tekenen. Dat zal best wel helpen, maar 100% zeker kan je nooit zijn.
  Blok heeft een tussenwetje a.h.w. gemaakt waardoor deze informatie zonder schriftelijke toestemming wel gegeven mag worden. Die informatie bestaat uit postcode en huisnummer en of de betreffende huurder onder de 33.614, tussen de 33.614 en 43.000, of boven de 43.000 had aan inkomen in 2011 !! Er staan vast van die vakjes bij die aangevinkt zijn. Voor mij zou er staan:
  postcode-huisnummer en een vinkje bij onder de 33.614.

  Waardoor, als dit op straat terecht komt, iedereen kan uitzoeken om WIE het gaat.

  Toine – inderdaad. Maar ook nu al is die ongelijkheid er. Wat te denken van de Donnerpunten in de strook tussen Amsterdam-Haarlem en Nijmegen-Eindhoven? Dwars over bijna de hele provincie Utrecht heen. En wat te denken van de nog altijd doorgevoerde harmonisaties bij mutaties?

  Je kunt protesteren tegen je huurverhoging. Vraag bij De Woonbond eens na hoe. Brieven schrijven in elk geval. Naar de corporatie met bezwaar en tegenvoorstel van alleen de inflatie als verhoging en meer niet. Een naar de belastingdienst om bezwaar te maken tegen het verstrekken van privé gegevens zonder uitdrukkelijke toestemming, een aan het CBP wegens schending van je privacy en als het allemaal niet wil: naar de Huurcommissie. Weet dat de HC 25 euro kost voor de huurder, maar 450 euro voor de corporatie. Het wordt dan zaak om zoveel mogelijk mensen zover te krijgen dat ze dit gaan doen. Succes!

  Reactie door Lydia — april 18, 2013 @ 11:05 am

 4. PS: Houd rekening met de wettelijke tijd voor antwoorden. De corporatie is 6 weken. Doen hoor.

  Reactie door Lydia — april 19, 2013 @ 11:21 am

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl