Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

dinsdag 12 maart 2013, 9.38 uur – paulus
Categorie: Algemeen, Kamervragen, wonen

Bijleenhypotheek: hogere risico’s, hogere bijkomende kosten

“Deze hypotheekvorm kan uw financiële gezondheid ernstige schade toebrengen.” Tekstidee voor de bijsluiter bij de hypotheekvorm, die onderdeel vormt van het aswoensdagakkoord?
Gisteravond kwamen de antwoorden van Stef Blok binnen op mijn schriftelijke vragen over de bijleenhypotheek.


inspiratie voor een bijsluiter bij de bijleenhypotheek

Dat je voor de BlokHypotheek veel meer rente kwijt bent was al langer bekend, maar de minister moet nu -schoorvoetend, dat wel- ook toegeven dat de notariskosten hoger zijn, net als de risico’s ingeval van tussentijdse opzegging.

Overigens laat het antwoord op vraag 4 zien dat de bijleenhypotheek niet alleen negatief uitpakt voor de hypotheeknemer, maar ook voor de staat. Per saldo is de enige winnaar de bank, die meer renteinkomsten ontvangt, waar overigens een hoger risico tegenover staat.

Definitieve conclusie: niet doen.

Lees hier de antwoorden op mijn schriftelijke vragen: VH 20130311 ANTW bijleenhypotheek

2 reacties »

 1. En weer wordt de banken een hand boven het hoofd gehouden. De enige oplossing is ze om laten vallen, misschien dat ze er dan van leren. Op den duur gebeurd dat toch wel. We kunnen het maar beter achter de rug hebben.

  Reactie door Patrick — maart 12, 2013 @ 9:45 am

 2. En nu!

  Het schijnt dat er en soort overeenstemming is met de Pensioenfondsen. Jawel die fondsen die er zo slecht voor staan dat de gronder van Alex ( beleggingen, de naam vergeet ik constant zo erger ik me aan die man) regelmatig bij Pauw en Witteman van de Arbeiders Omroep mag verkondigen,

  als erkend econoom, je weet wel die zogenaamde wetenschap die zich tot exacte wetenschap verhoud als astrologie tot astronomie,

  dat de toekomstige Pensionado’s blij mogen zijn als ze over 10 jaar nog recht hebben op de helft van wat hen beloofd is. En onderhuids een pleidooi houdt om de solidariteit niet langer verplicht te stellen zodat een ieder zijn geluk gaat beproeven bij bijvoorbeeld “Zwitserleven”, heeft die man daar aandelen?

  Goed waarom zijn dan nu de Pensioenfondsen in beeld?

  Omdat de banken onvoldoende kapitaal in kas hebben om ook maar enige fatsoenlijke garantie te hebben voor de huidige hypotheken.

  De pensionfondsen hebben meer dan 1000 miljard in kas. De fondsen hebben voor hun verplichtingen op de korte termijn, pak weg 5 jaar vooruit, 150 miljard nodig. Blijft er dus ruim 850 miljard over om de garantstelling van die hypotheken van de banken over te nemen, de staat staat garant (of dat betrouwbaar is bij een staat die al tot 2 maal toe de kassen heeft geplunderd moet je maar afwachten). De banken hebben dan de handen vrij om starters hypotheken te verstekken.

  Maar de eigenaren van die kapitalen van de Pensioenfondsen, die hebben, ondanks de dus riante positie door een absoluut niet realistisch rekenmethode om de verplichtingen in de toekomst te kunnen garanderen en die door de staat, wet, is opgelegd, al 10% achterstand wegens niet indexeren en worden dit jaar ook nog eens gekort op hun uitkeringen, de nog werkende premie betalers moeten ook nog eens meer premie opbrengen. Moet je nog peultjes?

  Roelf

  Reactie door R. van Bergen — maart 13, 2013 @ 8:21 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl