Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

maandag 11 maart 2013, 17.29 uur – paulus
Categorie: Algemeen, op pad, wonen

werkbezoek Openbaar Belang Zwolle

Vanmorgen was ik op bezoek bij de middelgrote woningcorporatie Openbaar Belang in Zwolle. Ze vormen het levende bewijs van de voordelen van de menselijke maat in corporatieland.


een complex ouderenhuisvesting dat Openbaar Belang enkele jaren geleden overnam van een liefdadigheidsstichting is inmiddels levensloopbestendig en duurzaam (A++) gerenoveerd.

2.600 woningen blijkt ook hier een prima schaal. Directeur Gerke Brouwer kent veel huurders in de complexen die we bekijken nog bij naam. Openbaar Belang past ook niet alleen op de winkel, maar was de afgelopen jaren betrokken bij veel smaakmakende projecten in Zwolle, zoals een maatschappelijke opvang voor daklozen en een aantal hoogwaardige renovatieprojecten waar het energieverbruik tot een minimum is teruggebracht.
Veelal worden renovaties gegund op basis van Design & Construct contract, waarbij de aannemer in hoge mate kan meedenken over ontwerp en uitvoering, maar daar een betere kwaliteit en aantrekkelijke prijs tegenover moet zetten.


Drie 12-hoogflats in een jaren-70 wijk zijn in nauw overleg met de huurders verbeterd. Ook hier is stevig geinvesteerd in isolatie en duurzame energie (o.m. thermische en PV-zonnepanelen i.c.m. warmtepompen).

5 reacties »

 1. Beste Paulus,

  Voor een salaris van meer dan meer dan 142.000 euro (exclusief bonus) mag je inderdaad verwachten dat ie de huurders kent: ze betalen hem een zeer vorstelijke beloning!

  Reactie door Wout — maart 12, 2013 @ 6:39 am

 2. Paulus,

  Binnengasthuisstraat waar u geweest bent- zijn 24 woningen onttrokken aan de sociale markt!
  Reden geen geld, jaarrekening 2011: huur 113 miljoen pos. resultaat van 3.4 miljoen dient gecorrigeerd te worden met een reservering van 9 ton voor de Binnengasthuisstraat Eigen vermogen 46 miljoen.
  Hr. Brouwer kan leuk praten. Feiten liggen anders

  Reactie door Willy — maart 20, 2013 @ 2:32 pm

 3. Beste Paulus,
  Niets is wat het lijkt in dit geval… Deze woning stichting (Openbaar Belang) verschuilt zich achter het kabinetsbeleid. Bewoners die in buitengewoon gedateerde huizen wonen worden aan hun lot overgelaten terwijl het bestuur zelf in één van de duurste villa’s van Zwolle gehuisvest is. O B zegt dat zij geen geld hebben; zij hebben meer dan 40 miljoen eigen vermogen.
  Openbaar Belang maakt op deze manier van de bewoners, die onder erbarmelijke omstandigheden moeten leven, een politieke speelbal…. Dit hoort niet bij fatsoenlijk beleid, bespreek dit nog maar eens met de direkteur…

  nb beste Willy, de omzet is niet 113 miljoen maar 13 miljoen, wellicht tik foutje?

  Reactie door U.P.B — maart 20, 2013 @ 5:12 pm

 4. Hier nog een artikel over deze toestand…

  http://www.destentor.nl/regio/zwolle/niet-slopen-woningen-leidt-tot-sp-vragen-1.3714751

  Reactie door upb — maart 20, 2013 @ 5:14 pm

 5. wellicht voor de duidelijkheid aan de Binnengasthuisstraat zijn 55 woningen waarvan 40 gerevitaliseerd, daar zijn 24 sociale huurwoningen in de plaats voor gekomen van 625 euro (sommige met korting) overigens is de slaapkamer zo klein dat je er niet eens een tweepersoonsbed kwijt kan, en 8 woningen van meer dan 825 euro netto.
  Aan sociale huurwoningen ben je er dan 16 kwijt.
  In de jaarrekening 2011 staat een post van 9 ton voor de sloop van de 12 portiekwoningen en bouw van 20 sociale huurwoningen. Dat gaat dus niet door. Zo worden dus 24 sociale huurwoningen aan de markt onttrokken.
  Daarbij staat er een villa, nu kantoorpand balanswaarde 1.3 miljoen meer dan wat betaald is voor alle woningen aan de Binnengasthuisstraat

  De portiekwoningen zouden wel een verfje krijgen.

  Reactie door willy — maart 24, 2013 @ 7:03 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl