Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

dinsdag 5 maart 2013, 14.58 uur – paulus
Categorie: op pad, wonen

Huuralarm

Vlakbij het Dreesmonument op het Buitenhof overhandigde de Woonbond zojuist een petitie met 61.000 handtekeningen van de actie Huuralarm, tegen het heilloze plan voor extra huurverhogingen voor sociale huurwoningen van VVD, PvdA, D66, Christenunie en SGP. Het weer was prima en de stemming strijdbaar.

De Eerste Kamer besloot vanmorgen het afrondende debat over het wetsvoorstel inkomensafhankelijke huurverhogingen een week uitstellen, omdat er een aanvullende vragenronde komt na de bedroevend slechte beantwoording van de schriftelijke inbreng. Het debat is nu gepland op 12 maart a.s. Daarmee wordt sowieso steeds onwaarschijnlijker dat het nog lukt om de extra huurverhogingen al in juli 2013 te laten ingaan.


Hans Kregting van de huurdersbond Ede heeft nog alle vertrouwen in een goede afloop van de strijd tegen de inkomensafhankelijke huurverhogingen

Ik heb zelf uitstel gevraagd van het debat dat de Tweede Kamer morgenvroeg zou houden over het huurbeleid (incl. plafond maximale huur, feitelijke huurontwikkeling 2012, huurverhoging particuliere sector). De reden daarvoor is dat ik de beschikking wil hebben over de antwoorden op de extra vragenronde van de eerste kamer én over het CBS-onderzoek Woon2012. Over het eventueel uitstel (tot dusver gesteund door CDA, PVV, GroenLinks en 50Plus) wordt einde middag beslist.

16 reacties »

 1. Je verdient(pensioen) 32.000 dan krijg je dus een verhoging van 4 procent. Een huurprijs van 560 euro dan betaal je over 4 jaar 668 ruim honderd euro meer. Geen huursubsidie want daar val je buiten . Geen verhoging van je pensioen. De overheid zegt dan moet je maar goedkoper wonen? Maar helaas krijg je dan weer hele wijken met delfde sociale problemen als vroegen. Het was juist zo ‘n goed idee om arm en rijk door elkaar te laten wonen. Laat dan ieder gewoon de huur betalen naar inkomsten. Dat lijkt me een stuk eerlijker

  Reactie door cor — maart 5, 2013 @ 3:18 pm

 2. @1
  Hallo dat is juist de opzet.
  Huur naar inkomen.
  nee huur gewoon naar wat je krijgt.
  Iemand met hra koopt otch een huis wat bij de vraagprijs past.
  Waarom zal dat met huren anders moeten.
  We hebben juist het puntensysteem die precies
  aangeeft wat een huurhuis mag kosten.
  En kan je het niet betalen daar is de huurtoeslag voor.
  Waarom zouden we iets veranderen?
  Hooguit dat we de markt hervormen en dat de achterlijke huurstijgingen door de HRA eens ongedaan worden gemaakt.
  Want lagere huren is minder een beroep op de toeslagen.
  Lagere koopprijzen maakt kopen weer bereikbaar zonder hra.
  En den banken moeten maar hun hyptheken afwaarderen met zoveel dat de aflossingen verder kunnen zonder hra.

  Reactie door blanken — maart 5, 2013 @ 3:41 pm

 3. Het woon akkoord wordt een flop,ondanks het gejuig
  van de D66 CU en SGP,starters kost het €70,000
  Wie kan er als je jong bent inschatten of je later
  een hoger inkomen vergaard.Alle zekerheden worden gesloopt door 5 politieke partijen.Woningbouw verenigingen investeren niet meer dat staat al vast.De huur grens sociale woningbouw is €681
  Waar moet ik heen over 4 jaar als mijn huur € 710 is,m.a.w 35% van mijn inkomen.Weg oude dag zonder zorgen,daar heb je dan 45 jaar voor gewerkt en 10 jaar vrijwilligers werk gedaan voor drop-out jongeren

  Reactie door Gerard — maart 6, 2013 @ 4:23 am

 4. Het is te hopen dat het Woonakkoord morgen wordt afgeblazen in de Eerste Kamer. De totale onzin om een plan in te voeren voor maar twee jaar en dan over te gaan op de huursombenadering. De Woonbond is voorstander van dat laatste, maar wil wel van die verhuurdersheffing af. Nu betalen de huurders de crisis, terwijl de hypotheekrenteaftrek onaangetast blijft tot 1 januari 2014 en zelfs dan maar met een half procentje per jaar verlaagd wordt. In 2011 bedroeg de HRA (afkorting voor hypotheekrenteaftrek) 33½ miljard euro. De helft daarvan, ruim 16½ miljard euro ging naar maar 20% van de huiseigenaren toe. De rijkste huiseigenaren in ons land. De andere helft werd verdeeld over de overigen 80% huiseigenaren.
  De HUURTOESLAG bedroeg in 2010 net 2,9 miljard en in 2011, 2.4 miljard euro. Op de Huurtoeslag wordt gekort. De allerrijkste huiseigenaren krijgen een compensatie voor het inleveren van een half procent van de HRA door middel van de Inkomstenbelasting.
  Het zijn dus de huurders die overal voor moeten opdraaien. Blok, waarschijnlijk in opdracht van Rutte die naadloos het beleid van Margareth Thatcher heeft overgenomen, wil de mensen met lage inkomens in de goedkope woningen terug hebben en de woningen waar ze nu in wonen na herstructurering of verhuizing gaan liberaliseren. D.w.z. meer dan – ik meen – 680 euro – per maand vragen ervoor. Of ze verkopen. Maar ja, ABN AMRO bij monde van de heer G. Zalm wil geen hypotheken meer verstrekken… en de andere hypotheekverstrekkers doen ook al moeilijk. De goedkope wijken zijn de ACHTERSTANDSWIJKEN m.n. in de grote steden. Hieruit zijn duizenden mensen gevlucht naar een betere omgeving en betere woning. Nu zullen ze op eigen kosten terug moeten naar 3-hoog-achter… Vergis je niet in dit Kabinet Rutte dat vooral een enorme hekel heeft aan alle mensen die niet (meer) productief zijn. Uitkeringsgerechtigden, WaJong, chronisch zieken en gehandicapten en ouderen met alleen een AOW-tje en/of een klein pensioentje, want dat zijn de mensen die nu het hardst geraakt worden.
  Paulus, vraag Bob, Tuur en Tiny alsjeblieft mee te werken aan het traineren van deze wet. Dan is er te weinig tijd over om hem toch door te voeren, want Blok rekent namelijk niet op de WOHV… En die kan nog eens 6 weken de zaak vooruitschuiven. Zowel verhuurders, als de belastingdienst krijgen zonder de toestemming om de inkomens openbaar te maken aan de corporaties geen mogelijkheid om de extra huurverhogingen van 4½ en 6½% door te voeren. En ik weet 100% zeker dat er geen huurdersorganisatie binnen die zes weken al NEE zal zeggen. Ze laten het echt de volle zes weken duren en gelijk hebben ze.

  Reactie door Lydia — maart 11, 2013 @ 2:20 pm

 5. Uitleg: mensen die in de mooie, vaak nieuwe woningen wonen, zijn daarin gekomen na herstructurering van hun buurt, of ze zijn naar die mooie woning verhuisd. Het staat er nu wat krom zie ik.

  Reactie door Lydia — maart 11, 2013 @ 2:22 pm

 6. Duyvenstein’s maidenspeech lijkt positief voor de huurders?

  Reactie door Lydia — maart 12, 2013 @ 12:44 pm

 7. Geweldig, de Christen Unie wil mensen met een laag inkomen terug in de ouwe, tochtige, gehorige meuk, zelfs al zijn ze verhuisd vanwege herstructurering. Wat een verraad zeg! Dat noemt zich Christen? Meneer wil dus mn in de huursector ingrijpen, maar NIETS over de HRA. Zoiets noem ik een hork van een vent. :(

  Ooww… toch iets over de HRA? Heeft dus niets om het lijf? Bijna 60% ‘eigen woningen’?? Eigen keuze? Welnee. Voor een deel zeker gedwongen om te kopen. Ik haak af. Maak me alleen maar kwaad over zo veel engheid van zo’n zogenaamde Christen. Faveure van kopers ten nadele van huurders. “Als we íets’ vragen van huurders? Er komen duizenden mensen op straat te staan als dit Woonakkoord doorgaat!

  Reactie door Lydia — maart 12, 2013 @ 1:05 pm

 8. 15.46 uur – Bob Ruers. Blij met Duyvensteijn’s maiden speech.

  Well done, Bob!! De Tweede Kamer fracties mogen niet de EK fracties overhalen te stemmen zoals zij willen. D66 snapt het geloof ik, niet.
  Mooi, Bob citeert Monasch tijdens Rutte 1. TOP!! Want Monasch draaide als een blad aan de boom toen ze zelf in de regering kwamen en zei/zegt daarna iets heel anders…
  DANK BOB!! Heel goed dat weer even terug te halen. Laat het verraad van de PvdA wel heel erg goed zien. Historisch, m’n neus!
  Scheefwoner – geen duidelijke uitleg beschikbaar. (Bovendien valt het heel erg mee met mensen die een wat hoger inkomen hebben. Bron: Woonbond).
  Terecht: de fin. situatie van de huurders valt viezer tegen dan men denkt bij de VVD en de belastingdienst. Meer armoede wordt verwacht door de SP, zegt Bob.
  Bijstand en huurtoeslag worden verlaagd!! Nu al bij elkaar 16 euro per maand minder. De huurtoeslag vangt de huurverhoging niet meer op.
  Bob, was die HRA niet 33½ miljard in 2011? Met 50% daarvan voor slechts 20% van de huiseigenaren? ‘Jouw’ 14 miljard is wel erg conservatief dan?
  Verhuurders zijn overigens verplicht via de WOHV het instemmingsrecht, alsmede advies van de huurdersorganisaties te vragen. Die hebben daar 6 weken voor. Die zullen ze allemaal nemen. Dit Woonakkoord zal niet door kunnen gaan door gebrek aan tijd. De huurverhoging MOET voor 1 mei bij de huurders liggen. Zelfs al zou de verhuurder maandag de huurdersorganisaties informeren, dan nog zijn er nog 3 dagen maar over. In feite hebben we slechts een uitstel van een week nodig om dit woonakkoord tegen te gaan. Toch?

  Duidelijk: De SP is TEGEN en volkomen terecht. Dank je wel Bob! :)

  Reactie door Lydia — maart 12, 2013 @ 4:17 pm

 9. En toch verloren… De huurverhogingen gaan door dankzij de PvdA. GATVER.

  Reactie door Lydia — maart 12, 2013 @ 7:37 pm

 10. Helaas met 1 stem verloren.
  Ik kan er niet over uit dat de pvda met een carnevalsbende dit hebben veroorzaakt.
  Maar evengoed ze zullen de afrekening nog wel zien vooral als de huurders de eerste verhogingen krijgen dat worden nog leuke verkiezingen voor de gemeenteraden.
  En de pvda holle woorden maar uiteindelijk is het pluche belangrijker dan de kiezer.

  Reactie door blanken — maart 12, 2013 @ 10:37 pm

 11. Paulus, jouw ‘maak van de verhuurdersheffing een investeringsplicht’ is door mijn mentor en ruggensteun in huurzaken, Robert Zijtsel zeer positief opgepakt. Volgens hem is het de enige goede oplossing. Robert is één van de medeoprichters van De Woonbond en heeft een eigen adviesbureau in Gouda.

  Reactie door Lydia — maart 15, 2013 @ 10:24 am

 12. Rigoreus, maar wel snel en simpel zou zijn geweest, wanneer de huren ‘gehalveerd’ zouden worden!
  Want de thans zéér omhoog-zittende huisbezitter zal dan ‘als de wiede weerga’ zijn woning verkopen, zelfs ver beneden de marktprijs! (Hij/zij wou al lang zóó graag huren.) Maar vanwege de restschuld en… de hoge huur was een (te) lage prijs nooit en te nimmer bespreekbaar.
  Talrijke huidige huurders zouden al geruime tijd dolgraag willen kopen. Juist die categorie zal met deze variant sneller toehappen. Kortom er komt toch nog weer wat leven in de brouwerij.
  De uitwerking van het toekomstige beleid, en inmiddels aldus ook besloten, zal desastreus gaan uitpakken! Met grootschalige armoede en andere ellende achter veler voordeur tot gevolg! Werkelijk, dit griezelt mij toe!
  Woningcorporaties die binnenkort gaan fungeren als belastingdeurwaarder… Makkelijker kunnen we ‘t niet krijgen!

  Reactie door Johanna — maart 16, 2013 @ 4:41 pm

 13. Zou het een goed idee zijn om aan ons SP-Kamerlid Paulus Jansen te vragen om een overzicht te laten vervaardigen van de huurverhogingen uitgedrukt in percentages over de laatste 15 jaar ? Ik denk dat bij het publiceren hiervan een grote schrok door (hurend) Nederland zal gaan. Enige jaren geleden is vijf maal achtereenvolgens de huur met vijf procent verhoogd: in totaal in die vijf jaar vijfentwintig procent dus. Gigantisch ! Een enorm bedrag voor het wonen in een koud kikkerlandje. Huurverhoging heeft ook een groot effect op de plaatselijke economie: geld dat voor woninghuur wordt gebruikt gaat niet naar de winkeliers en hun personeel en dit heeft dus weer gevolgen voor de werkgelegenheid.
  De huren kunnen nu ook wel eens een keer omlaag.
  Jaarlijkse huurverhoging is een gewoonte geworden die steeds meer irritatie op gaat wekken.

  Reactie door Richard Pauwels — maart 19, 2013 @ 2:00 pm

 14. Stel voor dat dat gedaan wordt vanaf 1995 of zo. Dan val je tenminste echt van je stoel af.

  De Woonbond heeft nu een lijst met corporaties die gewoon iedereen 4% huurverhoging geven: http://www.woonbond.nl/nieuws/3094

  Maar ik vind het veel te veel voor de echte doelgroep, de minima. We leveren al zoveel in en we moeten nog meer inleveren. Wanneer houdt het op? Nu weer extra voor zorg hoorde ik. Een aanvullende verzekering bovenop de aanvullende verzekering en extra bijbetalen voor medische handelingen. Dan kan men zelf beslissen of met nog wel geholpen wil worden. Zo typisch VVD.

  Reactie door Lydia — maart 21, 2013 @ 2:36 pm

 15. Allereerst mijn complimenten aan Paulus Jansen voor het gigantische werk wat hij de afgelopen tijd verzet heeft.De SP partij Veenendaal is stevig aan het brainstormen of we toch nog wat aan deze gigantische huurverhogingen kunnen doen.Ik hoop dat de mensen in de 1e kamer eens in het zelfde schuitje komen te zitten, diegene in elk geval die voor deze huurverhoging stemden.
  Ik hoop dat het kabinet zal vallen voor de zomervakantie, dat er dan ook een hoop wetten terug gedraaid kunnen worden.

  Toke van de Rovaart.

  Reactie door van de Rovaart — maart 21, 2013 @ 10:09 pm

 16. De huurprijs was toch gekoppeld aan de stijging van koopprijzen. Nu,De koopprijzen zakken met 25% dus zakken met die huren, het wordt onbetaalbaar.

  Reactie door Hans — juli 7, 2013 @ 3:25 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl