Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

zaterdag 2 maart 2013, 10.44 uur – paulus
Categorie: Algemeen

Wie beschadigt wie?

Volgens Stef Blok heb ik een week lang geprobeerd hem te beschadigen. Volgens mij is een van mijn taken als volksvertegenwoordiger om vast te stellen of een minister nog het vertrouwen van de Kamer waard is.


waar gaat de Tweede Kamer ook weer over?

Ik hoop dat het debat van donderdag (nogmaals) duidelijk gemaakt heeft dat ik de gang van zaken rond het wetsvoorstel inkomensafhankelijke huurverhoging een dieptepunt op het gebied van (on)zorgvuldige wetgeving vind. Mijn argumenten vind je hier. Blok is als minister van Wonen en Rijksdienst politiek verantwoordelijk voor deze schandelijke vertoning. Ik ben verontwaardigd over het gesol met het recht van 2,4 miljoen huishoudens op een fatsoenlijke, zorgvuldige behandeling. Die verontwaardiging is na afgelopen donderdag niet verdwenen en Blok mag erop rekenen dat ik hem de komende tijd uiterst kritisch blijf volgen.

Het ASRE-rapport bevat cruciale informatie over de gevolgen van markthuren voor de vraag naar huurwoningen (“vraaguitval”) en de (on)mogelijkheid om die gevolgen voor mensen met lage inkomens goed te compenseren via een verhoging van de huurtoeslag. De minister heeft de Kamer niet gewezen op het bestaan van dat rapport, dat mede gefinancierd is door zijn ministerie. Een van de discussiepunten tijdens het vertrouwensdebat was de vraag of van de minister in redelijkheid verwacht mocht worden dat hij specifiek op dit ene rapport zou wijzen, want er komen toch honderden onafhankelijke wetenschappelijke publicaties over dit onderwerp per jaar uit? Op mijn vraag moest Blok echter toegeven dat in 2012 slechts 5 (vijf) wetenschappelijke studies over huurbeleid (mede) gefinancierd zijn door het ministerie van BZK. Het lijstje waaruit de minister moest putten was dus niet zo lang. Daarnaast is komen vast te staan dat ASRE op 29 november 2012 expliciet gevraagd heeft of het ministerie van BZK bezwaar had tegen publicatie.

Waarom ik tenslotte toch geen motie van wantrouwen heb ingediend kan je hier lezen. Daarmee heeft Blok in politieke termen nog steeds het vertrouwen van de SP-fractie. Ik wil ook best aannemen dat de minister ervan overtuigd is dat hij gehandeld heeft in het belang van de publieke zaak en dat hij daaraan wekelijks waarschijnlijk nog meer uren besteed dan ik. Maar dat is nog geen reden om onaangename debatten uit de weg te gaan. In de politiek maak je weinig vrienden.

8 reacties »

 1. Beschadigen ?, hij beschadigd de hele huursector met zijn idiote plannen , laat u niet bang maken door deze arrogante kwast , en ga zo door.Ik snap ook niet dat Rutte hem zo laat aanmodderen .

  Reactie door Jan 1 — maart 2, 2013 @ 11:29 am

 2. Als VVD-stemmer en democraat meen ik dat u uw functie van volksvertegenwoordiger goed uitvoert. Ik heb genoten van uw ” optreden”. Transparantie is Koning.
  Dit zaakje ruikt.

  Reactie door Bakal — maart 2, 2013 @ 3:28 pm

 3. “Volgens Stef Blok heb ik een week lang geprobeerd hem te beschadigen.”

  Ach toch. wat zielig.

  Roelf

  Reactie door R. van Bergen — maart 2, 2013 @ 3:29 pm

 4. Beste Paulus,
  Ik vind og dat u netjes ben geweest.
  Geen poster met een bebloed persoon,
  Er is niets op tegen om iemand hard aan te pakken zolang het eerlijk is.
  Kan je het niet hard maken, jammer dan u gaf hem het voordeel van de twijfel.
  Zelf geloof ik er niets van maar evengoed laat u zich maar niet de kaas van het brood eten mijn vetrouwen heeft u

  Reactie door blanken — maart 2, 2013 @ 4:42 pm

 5. Ik denk niet dat de heer Blok anderen nodig heeft om hem te beschadigen.
  Wat ik nog steeds niet begrijp is waarom dit plan van ‘huurdertje pesten’ zo belangrijk maakt, dat er al 3 opeenvolgende ministers er alles aan gelegen lijkt om dit plan uit te voeren. Ik zie veel meer nut in het terugbrengen van de risico’s in de koopsector, daar zitten tenslotte de echte scheefwoners. Laat ze deze scheefwoners eens geen stimuleren om hun schulden in te lossen.

  Reactie door Klompe — maart 4, 2013 @ 4:56 pm

 6. Iedereen ziet en weet nu wel dat Stef Blok niet capabel is voor een functie van een minister en zeker niet voor zo een zware ministerie als deze die hij nu vertegenwoordigd. Ik denk dat het ook een kwestie van tijd voordat de VVD dit ook ziet en hem vervangt! Een rommelig man hoort niet in de regering! Of is dit misschien in het voordeel van vele huurders, kopers en huizenbezitters?

  Reactie door Mohamed — maart 4, 2013 @ 10:29 pm

 7. @6 Mohamed

  ” Ik denk dat het ook een kwestie van tijd voordat de VVD dit ook ziet en hem vervangt!”

  Reken daar maar niet op, ijdele hoop.

  ” Een rommelig man hoort niet in de regering!”

  Helemaal mee eens, maar dit is juist core business bij de VVD en een deel van het CDA en een heel groot deel van de PvdA zoals we al tientallen jaren weten.

  Dus voorlopig zal er niet veel veranderen en als men bij de volgende verkiezingen weer “strategisch” gaat stemmen, op de zelfde wijze als nu is gebeurd, dan zal er daarna ook niets veranderen.

  Roelf

  Reactie door R. van Bergen — maart 5, 2013 @ 11:54 am

 8. Huurderhater Blok’s volgende baantje, na dit VVD-ministerschap, wordt er vast een in het dan weer aantrekkende projectontwikkelaarswereldje, want daar is een SP-beschadiging een aanbeveling.

  Reactie door Ruud van der Kroft — maart 5, 2013 @ 1:38 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl