Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

vrijdag 8 februari 2013, 12.56 uur – paulus
Categorie: wetgeving, wonen

wet gluurverhoging

Donderdag was de eerste termijn van het afrondende debat van de Tweede Kamer met minister Blok over de wet inkomensafhankelijke huurverhogingen, ook wel de gluurverhoging genoemd. Was er tussen 2007-2012 sprake van inflatievolgend huurbeleid, vanaf nu mag -als VVD en PvdA hun zin krijgen- de huur jaarlijks omhoog met inflatie+1,5% (inkomens onder €33.600), inflatie+2,5% (inkomens tot €43.000) en inflatie+6,5% (inkomens boven €43.000).

Het is een van de meest schandalige wetsvoorstellen die ik de afgelopen zes jaar voorbij heb zien komen, zowel qua filosofie die eraan ten grondslag ligt als qua wetgevingskwaliteit. Die voldoet niet aan de meest elementaire eisen van bestuurlijke zorgvuldigheid, rechtsgelijkheid, rechtszekerheid, motiveringsplicht. Het is verbazingwekkend dat de PvdA, die in mei 2012 nog te hoop liep tegen het verwerpelijke huurbeleid van Rutte-I, nu het kwadraat van dit beleid staat te verdedigen.

In eerste termijn had ik 72 minuten nodig voor mijn betoog, waarbij ik 11 amendementen (wijzigingsvoorstellen) indiende, om de schade nog enigszins te beperken. Een flink aantal van die amendementen regelen gebreken waar de PvdA vorig jaar nog tegen te hoop liep. Toch gaf PvdA-woordvoerder Jacques Monasch aan dat ze tegen zullen stemmen. Wie het volgen kan mag het zeggen.

Het wetsvoorstel kan in de Tweede Kamer rekenen op een meerderheid, door de steun van PvdA, VVD en D66. In de Eerste Kamer ligt dat anders. Daar is ook nog de steun van het CDA nodig, omdat GroenLinks en Christenunie (die vorig jaar nog wel partij waren in het Kunduzakkoord) tegen zullen stemmen.

Om die reden is het debat na de eerste termijn afgebroken, zodat er tijd is voor achterkamertjesoverleg met het CDA. Als zij in de Eerste Kamer tegen stemmen sneuvelt het wetsvoorstel en zit het kabinet direct in zwaar weer. Maar het zit er natuurlijk dik in dat de christendemocraten zich voor een bord linzen…. Of toch niet?
Het debat wordt vervolgd a.s. woensdag 13 februari om 10:15 uur.

Lees hier mijn inbreng in eerste termijn: VH 20130207 TOE 33330 1eT SP plenair

De rest van het debat gaf vele inkijkjes in het gedachtengoed -of het gebrek daaraan- van Monasch, Visser (VVD) en minister Blok (VVD).

Jacques Monasch

verschillen Rutte-I/Rutte-II: VH 20130207 INT Monasch verschillen RutteI-II
wat is een redelijke huurquote? VH 20130207 INT Monasch redelijke huurquote
effecten op de €43.000 grens: VH 20130207 INT Monasch 43000grens
kosten-baten PvdA: VH 20130207 INT Monasch kosten-baten PvdA
segregatie-effect van het wetsvoorstel: VH 20130217 INT Monasch historische doorbraak-segregatie

Barbara Visser

ongelijke behandeling huurders-kopers: VH 20130217 INT Visser behandeling huur-koop
inkomensafhankelijke krentenbollen: VH 20130207 INT Visser krentenbollen

minister Stef Blok
Inkomensdaling-1: VH 20130207 INT Blok inkomensdaling
Inkomensdaling-2: VH 20130207 INT Blok inkomensdaling-2
koopkrachteffecten: VH 20130207 INT Blok koopkrachteffecten
motiveringsplicht huurverhoging: VH 20130207 INT Blok motiveringsplicht huurverhoging
meerkosten schatkist bij verkoop huurwoning: VH 20130207 INT Blok meerkosten schatkist bij verkoop

24 reacties »

 1. Dank u Paulus Jansen, als zeer verontruste huurder ben ik blij te lezen dat de belangen van huurders verdedigd worden in de Kamer.

  Reactie door J.van Noort — februari 8, 2013 @ 2:47 pm

 2. Ik hoop echt dat ook het CDA niet overstag gaat bij die arogante Blok , ook de heer Jansen bedankt voor u inzet en ga zo door.Dit plan mag niet doorgaan , dit is zomaar in elkaar geflanst , lijkt nergens op. Die 9 procent elk jaar is niet op te brengen naar enkele jaren. Dadelijk AOW en wat dan?, naar de sociale dienst ?.

  Reactie door Jan 1 — februari 8, 2013 @ 4:29 pm

 3. Meneer Jansen, dit beleid moet gestopt worden. U bent de enige die voor de huurders opkomt! Dat zag ik gisteren live tijdens het debat. De heer Knops ziet nu ook wel dat het beleid snel in elkaar is geflanst en dus echt niet deugt! Help elkaar en stop dit!

  Ga zo door meneer Jansen! Ik weet nu op wie ik de volgende keer ga stemmen!

  Reactie door Mohamed — februari 8, 2013 @ 5:52 pm

 4. Ik hoop naast de gewaardeerde steun van de SP , dat ook het CDA op blijft komen voor de huurders , en zich niet laat doen door die arogante Blok , en clown Monasch , onbegrijpelijk dat hij de PVDA moeten vertegenwoordigen op wonen.PvdA stelt Kamervragen. Kabinetsbeleid gesteund door D66 en PVV leidt tot veel te hoge huren. dit staat oa op zijn site , dit was voor de verkiezingen , snapt u het nog ?.

  Reactie door Jan 1 — februari 9, 2013 @ 8:36 am

 5. Dank voor uw inbreng,corporaties kunnen ook meer ageren,of zelfs uit heel het bestel stappen! Als Blok met zijn gevolg lef had beginnen ze direct met het stoppten van HRA bij inkomens vanaf 2ton, en geen aftrek meer als 2e woning niet verkocht kan worden! Het is toch van de gekke dat als je hier iets op de pof koopt je geholpen wordt door het Rijk! En waarom maar grotere woningen kopen,daarbij is mij geleerd om geen oude schoenen weg te gooien voor je nieuwe hebt. En als je iets wilt kopen dan betaal je het lekker zelf.Waarom zouden artiesten en voetballers, etc. die miljoenen verdienen een beroep mogen doen op HRA.Maar die lef heeft het Kabinet niet om daar direct een halt toe te roepen. Verder zou ik graag willen weten of er een mogelijkheid is of wij als burgers dit Kabinet ter ziele kunnen brengen. (Burgerinitiatief op regering)?Heb lang gegoogeld maar kon hier over niets vinden,want het wordt onderhand eens tijd dat wij Nederland actiever worden i.p.v. achter de pc roepen. We moeten de straat op en wel NU!

  Reactie door Gerda — februari 9, 2013 @ 8:40 am

 6. Voor de verkiezingen stond er wel meer.
  Al die huurders die strategisch stemden voor de pvda zouden nu graag hun stem willen geven
  aan een andere partij.
  Maar het is politieke zelfmoord met drie miljoen kiezers dit door te voeren.
  Hoog inzetten en dan de buit binnen halen dat is vvd beleid.
  Maar huurders horen oiver het algemeen bij de lagere inkomensgroepen en kunnen zich over het algemeen slecht verweren.
  Schandalig dat de huurtoeslag weer is afgebouwd dit jaar en ook dat velen in de moeilijkheden komen omdat natuurlijk het bedrag van de maxiumhuurtoeslag niet gaat mee stijgen en zo het meerdere volledig op het bordje komt van de huurder.
  En de heer Monasch draait alle kanten op dat weten we nu wel.
  Hoop dat het snel in elkaar stort dit zooitje
  en bij de gemeenteraadsverkiezingen ze gedecimeerd worden.
  En dan roepen we zijn er voor de kiezers, nee wij zijn er voor hun om straks links en rechts hun aan een goed betaald baantje te helpen.
  Want ons kent ons misselijk wordt je ervan.
  Zal die Monasch niemand kennen die ook maar een
  klein inkomen heb en nu al met veel pijn en moeite te eindjes aan elkaar kan knopen?
  Het is net zoals met de invoering van de euro?
  Duurder geworden?, welnee dat is alleen een gevoel u portemonee is nog vol volgens mij.

  Reactie door blanken — februari 9, 2013 @ 8:49 am

 7. In mijn ogen is de media de hoofdschulgige dat 12 sept. vorig jaar al die twijfelaars tussen SP of Pvda stemmen, overgelopen zijn naar die pvda! Ze zullen er echter toch wel spijt van hebben nu! Als Roemer zegt dat het eigen risico omhoog gaat door de VVD, hoe kun je dan de ontkenning van Rutte hierin geloven?De hele VVD kliek en de pvda heeft niks op met huurders, of zoals de vvd in hun kringen praat over de armoedige Nederlanders zijnde de minima, die in hun ogen alleen maar lopen te profiteren van de sociale zekerheden! Iedereen moet nou toch zien dat de pvda dezelfde fout maakt als 7 jaar geleden, toen de SP ook ‘n behoorlijke overwinning behaald hebben en Wouter Bos en het cda ons buiten spel hebben gezet! Deze pvda club is zo regeringsgeil, dat ze coute que coute in die regering willen zitten, ook al moeten ze hun eigen kiezers totaal verloochenen! Maar ja zie ze nou maar weg te krijgen?, ik vraag me af waarom de Nederlander zo bang is voor iets nieuws en nu eens voorgoed inziet dat de SP staat voor een echt sociaal Nederland, en dat ze die idiote gedachtegang van het zware communisme nu eens laten varen eens en voor altijd!

  Reactie door Ton Peeters — februari 9, 2013 @ 11:49 am

 8. Beste Paulus heel veel dank voor uw tomeloze inzet tegen dit idiote en onrechtvaardige plan.De huurders worden door dit plan vogelvrij verklaard en mogen opdraaien voor het schatkistprobleem wat anderen hebben veroorzaakt. Blijf aub opkomen voor de huurders die anders in de kou komen te staan.
  Alle huurders verenigt u !! Op naar het torentje !!
  Een woedende huurder.

  Reactie door Jan — februari 9, 2013 @ 11:53 am

 9. Beste Meneer Janssen

  Ik ben blij dat u voor ons inzet,hopelijk kunt u wat bereiken mijn steun heeft u.

  mvg janmuuter

  Reactie door janmuuter — februari 9, 2013 @ 12:57 pm

 10. Ook mijn dank voor uw steun aan ons simpele zielen (huurders) van bankiers is het schijnbaar niet mogelijk al die miljoenen aan bonussen terug te vangen, dus doe je het makkelijk over de rug van hen die het helemaal niet kunnen missen!

  Reactie door Rob Bogers — februari 9, 2013 @ 1:49 pm

 11. @4 Ton Peeters

  “4.In mijn ogen is de media de hoofdschulgige dat 12 sept. vorig jaar al die twijfelaars tussen SP of Pvda stemmen, overgelopen zijn naar die pvda! ”

  Nee hoor daar zijn deze kiezers helemaal zelf verantwoordelijk voor. Of wil jij beweren dat al deze mensen eigenlijk handelingsonbekwaam zijn?

  De kwestie is dat deze mensen dachten heel intelligent te handelen door zogenaamd “strategisch” te stemmen, en daarmee bewezen dat ze in plaats van intelligent heel dom waren. Maar domme mensen zijn nog steeds niet handelingsbekwaam. Deze ellende hebben we allemaal aan deze domme mensen te danken. En natuurlijk is het, als het resultaat van je vermeende “intelligente” handelen zo verschrikkelijk beroerd uit pakt, het heel gemakkelijk om anderen, bijvoorbeeld de media, de schuld te geven. Maar het zou heel wat beter zijn om luid en duidelijk van de daken te roepen en dat raad ik jou ook aan, dat al die strategische stemmers dit helemaal alleen aan zich zelf te danken hebben en daar helemaal zelf voor verantwoordelijk zijn en ik ben die intelligente stemmers absoluut niet dankbaar, maar als ze last hebben van deze ellende ligt de oorzaak voor 100% bij hen zelf.

  Alleen op die manier kun je hopelijk in de toekomst dit soort stompzinnigheden voorkomen.

  Roelf

  Reactie door R. van Bergen — februari 9, 2013 @ 3:53 pm

 12. Wel Off topic.

  Maar hier vaker aan de orde geweest.

  Mijn vorige werkgever EPON, werd Electrabel en is nu Suez-GDF voor 50% Frans staats eigendom.

  De bij mij regelmatig terug komende vraag is dan, hoe verhoudt zich dat tot de hier aan de openbare nutsbedrijven opgelegde privatisering.

  Vandaag werd ik met het volgende geconfronteerd. In Zweden is er in regering en parlement een discussie over het wellicht voor een te hoge prijs inkopen van NUON door Vattenfall. En wat blijkt: Vattenfall is een volledig staats bedrijf. Kortom ons gedwongen geprivatiseerde overheidsbedrijf NUON is nu weer volledig staats eigendom maar dan wel van Zweden. We zijn er klaar mee met die kortzichtige Neo-liberalen. Alles wat van primair belang is voor het functioneren van onze economie blijkt verkwanseld naar andere landen en hun overheden.

  Roelf

  Reactie door R. van Bergen — februari 10, 2013 @ 4:16 pm

 13. Hoe meer ik bovenstaande lees , hoe zieker ik wordt van deze regering, en die Monasch , daar zal ik maar over zwijgen , ik hoop dat het CDA zijn been stijfhoud , en Blok met zijn schandalige voorstellen naar huis stuurt , dat dit in Nederland mogelijk is , onbegrijpelijk. Ik hoop echt dat ze vlug opstappen , ik vertrouw er niemand meer van.Verder wens ik u heer Jansen veel succes in deze strijd , duizenden mensen staan achter u , ik hoop dat zij dat ook inzien , en met voorstellen komen waar eenieder mee kan leven , maar zal zal wel ijdele hoop zijn.SUCCES , en nogmaals dank.

  Reactie door Jan 1 — februari 10, 2013 @ 5:52 pm

 14. Chapeau voor uw bekwame, grondige en gedreven weerwerk tegen het meedogenloze en totaal onrechtvaardige uitzuigen van de huurder.

  Het is inderdaad van de pot gerukt dat de PvdA, in het bijzonder het duo Monasch-Samsom, dit beleid durft te verdedigen. Enfin die partij staat nu op 22 in de peilingen; op naar de 15! – en naar de 38 zetels voor de SP.

  Reactie door Karel — februari 12, 2013 @ 12:51 am

 15. We zijn er niet veel mee op geschoten 6.5% was het doel van de VVD , dus de 9% was een rookgordijn , wat ik wel belachelijk blijf vinden dat er niets de HRA is gedaan , raakt dit hen teveel? , want daar zitten ook veel scheefwoners.

  Reactie door Jan 1 — februari 13, 2013 @ 8:31 am

 16. Hoe kan je woningen verkopen en gelijk zeggen
  dat er meer woningen moeten komen voor huurders.
  Ik baal als een stekker van dit hele gedoe.
  Maar uiteindelijk zijn de huurders de klos en
  worden zij als paria’s behandeld.

  Reactie door blanken — februari 13, 2013 @ 4:18 pm

 17. @15 Jan 1

  Daar zitten ook veel scheefwoners?

  Ik denk dat daar de meeste scheefwoners zitten.
  Het is nog veel erger dan jij denkt. ;-)

  En die 9% heeft duidelijk ook geen rationele grondslag, maar was, zoals een gehaaid koopman betaamt, gewoon een te hoge inzet, waarbij er op gerekend is dat er zal worden afgedongen.

  Er wordt in deze niet geregeerd op grond van wat voor de samenleving van belang kan zijn, maar puur en alleen op onderhandelings resultaten. Wie overvleugelt de ander het beste?

  Roelf

  Reactie door R. van Bergen — februari 14, 2013 @ 11:57 am

 18. Ik woon na 43 jaar in het zelfde huis scheef.
  Dit is ontstaan omdat de cooperatie het huis niet wilde verkopen (wel gezegd). 43 jaar geleden moest ik geld lenen bij mijn ouders omdat ik de huur niet kon betalen als alleenverdiener met twee kleine kinderen.
  Nu ben ik 63 en wil men mij uit mijn huis jagen omdat ik iets teveel verdien???
  OK ik vertrek maar wie geeft een 63 jarige een hypotheek?? Augustus 2014 ga ik met pensioen, (sorry 2,5 maanden later pas). Ik ben 1 jan 2012 met de vut gegaan en kon dit gat door langer te werken niet meer dichten (Bedankt Diederik). Hierdoor en door de pensionering eind 2014 val ik weer terug in de lage categorie maar dan wel met een hogere huur??.

  Hoe is de privacy geregeld over inkomens melden bij de cooperaties?? (Ook categorie indelingen kunnen ongewenste effecten hebben.

  Als je geld moet hebben om de crisis te bestrijden verhoog dan de belastingen zodat iedereen een fair deel betaald naar draagkracht.

  Voor mij is dat de tweede aanslag op het solidariteitsbeginsel (eerst de zorg en nu de huren)

  Let op want zodra de knoppen geinstaleerd zijn kunnen ze er ook makkelijk aan draaien.

  Dit is slecht voor nederland en daarom moet deze regering zo snel mogelijk verdwijnen.

  Reactie door Harrie Jamin — februari 15, 2013 @ 4:12 pm

 19. Inderdaad moet die gladde BLOK een halt worden toegeroepen. Als ex onderhandelaar hebben ze hem een erebaantje gegeven en dat wil ie , hoe dan ook waarmaken met zijn arrogant gedrag.
  Schande.

  Reactie door writers — februari 22, 2013 @ 6:45 pm

 20. @19 writers.

  Weet je wat ik denk writers. Het is niet alleen de mentaliteit van Blok, natuurlijk zal zijn persoonlijkheid een rol spelen, maar het kon wel eens het min of meer moderne vak zijn dat hij heeft gestudeerd in Groningen, Bedrijfskunde. Gezien mij ervaringen van pak weg 25 jaar met bedrijfskundigen heb ik de indruk dat de vakgenoten helemaal niet kunnen denken in mensen en menselijkheid, maar vooral in boekhouden en de ondergeschiktheid daaraan van mensen.

  Roelf

  Reactie door R. van Bergen — februari 23, 2013 @ 3:57 pm

 21. Ik 62 jarige vrouw en in de WAO in het laagste inkomen en met een thuiswonende dochter in de WIA zie het niet meer zitten. Door al het snijden en schaven van de regering zit ik nu in een onmogelijke positie. Financieel kunnen we het net redden, maar er moeten geen dingen bij komen. Vorige week werd er gezegd dat ik mijn poezebeesten maar weg moest doen, die zijn namelijk te `duur`. Ik heb vriendelijk om een touw gevraagd, waarom zei heeft u een touw nodig? Na alles wat ik heb meegemaakt is het enige wat me nog wat plezier geeft, mijn poezen zijn. Mijn dochter is nog nooit in haar leven op vakantie geweest, weet ook eigenlijk niet wat ze mist, ik daarentegen wel, verandering van omgeving is goed voor je gezondheid en voor je contacten. Maar goed u snapt hem misschien wel? Ik zei tegen haar dan kan ik me verhangen, want dan is er voor mij niks meer.Ik ben afhankelijk van zorg mijn dochter ook, maar eigenlijk kunnen we de eigen bijdragen niet betalen.Dochter is CAK aan het aflossen en houd dus weinig over.Zit in een huurwoning krijg nog een heel kleinbeetje subsidie, word mijn huur hoger dan kan ik zelfs de noodzakelijke levensbehoeften niet kopen. Maar mijn dieren weg doen nee zeker niet je gooit je kind toch ook niet het huis uit! Vorige 2 keren SP gestemd en alle volgende keren zeker weer. Ik hoop dan dat dit scherts kabinet dan weg is. heb ze al eens voorgesteld in mijn situatie te kruipen, want ze kunnen zich echt niet verplaatsen in het leven van de “underdog”.

  Reactie door Monica M.Ringenberg — maart 8, 2013 @ 10:22 pm

 22. Beste Meneer Janssen

  wat weer een wanvertoning van de pvda in de eerste kamer,ze stemmen wel voor maar met tegenzin hoop nu de mensen inzien waar ze op stemmen.
  u meneer janssen bedankt voor u inzet en de strijd gaat door laten we maar zeggen.

  mvg janmuuter

  Reactie door janmuuter — maart 13, 2013 @ 9:26 am

 23. Stil erg stil in Huurdersland, iedereen is geschrokken. En ondergaan gelaten en gedwee deze aanslag. Blok voor Stef heeft aangeven dat alles naar wens verloopt. De Blok Hypotheek loopt als een stilstaande trein en staat nog rustig op het perron. Dat Kabinetsplan van Rutte en Sammy leekt zo aardig. We gaan bruggen slaan. Hij bedoelde we gaan bruggen slopen en een aanleggen naar het Heilige Brussel! De Nederlandse politiek moet er feitelijk opgericht zijn de belangen van hun ingezetenen te beschermen, maar niets is minder waar. Nederlanders moeten plaats maken voor de Europese Burgers. Dit Kabinet heeft het startsein gegeven voor getto vorming zoals je nu ziet in Zuid Amerika, Azië en straks in Nederland.
  Het is de Huur. Het is de zorg. Het is de woekerpolis en teveel om op te noemen. Ik heb zowat 50 jaar gebuffeld van morgens 5 uur tot ’s avonds 18:00uur. Ik heb me belastingen betaald en waar nodig werd het mij afgenomen. Als dank mag je liever vandaag onder de zoden geraken dan morgen.
  In 2014 zijn er verkiezingen voor het Europees Parlement het wordt weer tijd voor nieuwe graaiers een enkeling uitgezonderd. Nederland is niet meer. Nederland sterft in een sterfhuis constructie.
  Meneer Jansen dit is mijn visie op dit moment.

  Reactie door Woud — mei 21, 2013 @ 3:32 pm

 24. VVD, PvdA en D66 zijn boor op de woningcoöperaties. Ik ben boos op dat stelletje onbenullen die een vlieger touwtje van Blok oplaten, helaas dat vliegertje ligt op de grond er is geen beweging in te krijgen en er zijn zoveel propjes aan de staart geknoopt dat ie gewoon op kan stijgen. Blok is buiten adem, en het zal niet lang duren dat Steffie languit gaat.
  Gespeeld toneel en bijvoorbaat gedoemd om te mislukken. Grondslag is een huurregel door het zogenaamde Europese Unie, en natuurlijk zijn de ijverige Eurofielen bezig om er nog gebakken lucht in te pompen.
  De Nederlandse economie balanceert op de rand van de grond, en elk initiatief ontbreek dan alleen maar te roepen we komen 8 miljard tekort eind 2013.
  Het initiatief zou moeten zijn 8,5 miljard minder besteden aan de Europese Unie.
  Natuurlijk is de SP ook van mening dat de Unie door moet gaan. Zo ja laten we dat in stemming brengen. Het kost mij alleen maar geld, en nog meer wordt ontnomen en waarom. Hebzucht en nog eens Hebzucht meneer Jansen en daar moeten we vanaf.
  Ik stel voor dat de SP zich super Passief opstelt in de Huurdersdrama, daar de Hr Rutte denk dat ie met een blijspel bezig is. En weer meneer Jansen gaat de geschiedenis ons leren wat te doen met deze onbenullen.
  Een groet

  Reactie door Woud Barry — mei 27, 2013 @ 6:57 am

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl