Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

woensdag 23 januari 2013, 9.26 uur – paulus
Categorie: Utrecht, op pad, wonen

Huuralarm aan de Vecht

Bert van Rossum

Directeur Bert van Rossum van woningbouwvereniging Vecht & Omstreken heeft persoonlijk de petitie Huuralarm van de Woonbond getekend, als blijk van grote afkeer van de plannen van minister Blok. Volgens van Rossum kunnen zijn huurders de groteske huurverhogingen die onderdeel zijn van die plannen niet betalen.

Ik sprak Van Rossum afgelopen maandag in zijn kantoor in Breukelen. V&O is een corporatie in het landelijk gebied van de Vechtstreek, met een bezit van 2.100 woningen. De binding met de huurders staat bij deze vereniging -jawel: vereniging!- hoog in het vaandel. Bij de laatste visitatie in 2011 kregen Van Rossum en zijn medewerkers een rapportcijfer 7,8.

Behalve van het beleid als zodanig wordt Van Rossum ook doodmoe van de bureaucratie die samenhangt met dat beleid. Sinds de formatie (en de daarin opgenomen verhuurderheffing) moet hij nu voor de vijfde keer de gevolgen van het voorgenomen beleid laten doorrekenen in opdracht van Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting en Waarborgfonds Sociale Woningbouw. Dat gaat altijd in de vorm van een ultimatum, waarbij de kleinere corporaties harder worden aangepakt dat de grote: “Ik moet op 1 februari mijn huiswerk inleveren, terwijl de grote corporaties waar de problemen zich concentreren tot 1 april krijgen.”

V&O doet tot op heden aardig wat op het gebied van energiebesparing en verduurzaming van zijn woningvoorraad. Afgelopen jaar zijn bv. bij een renovatie/groot onderhoudsproject van 106 woningen de daken/gevels geïsoleerd, waarbij de labelwaarde verbeterde van E naar C. Daarbij hoefden de zittende huurders geen huurverhoging te betalen. Waarschijnlijk zullen de investeringen in woningverbetering op een laag pitje gezet moeten worden als de verhuurderheffing door gaat, omdat de corporatie prioriteit geeft aan het betaalbaar houden van de huren, dus de geboden ruimte voor extra huurverhogingen niet wil benutten.

Ook zal het nog lastiger worden om nieuwbouw te plegen in dorpen als Loenen en Vreeland, waar het aanbod aan betaalbare huur tussen de zee van dure koop toch al zeer beperkt is. Van Rossum hoopt dan ook dat de verhuurderheffing zo snel mogelijk van tafel gaat. En als er dan ook nog het mes gezet wordt in de toezichtsbureaucratie is hij weer een gelukkig mens.

Zie ook: dossier verhuurderheffing

7 reacties »

 1. Blok: “Weet je, als ik een ‘goede’ corporatie/vereniging tegen kom, hang ik ze gewoon apart..!”

  Reactie door Ruud van der Kroft — januari 23, 2013 @ 9:50 am

 2. Ik heb het al eerder gezegd , de huurder moet hoe dan ook hangen , en de hypotheken daar mag je nog niet naar wijzen , de VVD ten top.Voor de corporaties zal wel een oplossing komen , maar wij worden hard gepakt, maar ze mogen ook met minder verhogen , maar of ze dat doen ?, oa Trudo uit Eindhoven verhoogd niet , alleen inflatie komt erbij , hoop dat dit meer gaat gebeuren.

  Reactie door Jan 1 — januari 23, 2013 @ 5:17 pm

 3. HELMOND – De plannen van het kabinet met de sociale huursector kunnen voor Helmond ‘desastreuze’ gevolgen hebben.

  Reactie door Jan 1 — januari 23, 2013 @ 9:19 pm

 4. PvdA stelt Kamervragen. Kabinetsbeleid gesteund door D66 en PVV leidt tot veel te hoge huren, dit staat oa op de site van Jacques Monasch , PVDA. Dit was voor de verkiezingen , kijk eens hoe ze er nu overdenken, niet te geloven , ik denk dat hij het licht heeft gezien.

  Reactie door Jan 1 — januari 28, 2013 @ 6:15 pm

 5. @4 Jan 1

  ” ik denk dat hij het licht heeft gezien.”

  Nou dat moet dan wel verblindend fel zijn geweest.

  Roelf

  Reactie door R. van Bergen — januari 29, 2013 @ 7:18 pm

 6. Het kan best zijn dat Blok de WOZ waarde nog hoger maakt, die spoort niet , die is helemaal de weg kwijt.

  Reactie door Jan 1 — februari 5, 2013 @ 4:22 pm

 7. Wat een optreden van Monasch in de tweede kamer gisteren , hij lijkt wel een clown.

  Reactie door Jan 1 — februari 8, 2013 @ 6:37 am

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl