Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

woensdag 9 januari 2013, 22.40 uur – paulus
Categorie: Kamervragen, energie & klimaat, wonen

schriftelijke vragen energielabel/uitvoering convenant energiebesparing huursector

In aansluiting op mijn werkbezoek aan Energiebesparingsadviseurs Bargmann & van Ek heb ik vandaag een serie schriftelijke vragen gesteld over het energielabel en de uitvoering van het convenant energiebesparing huursector, waarin het Rijk, Woonbond, Aedes en Vastgoedbelang afspraken gemaakt hebben over investeringen in energiebesparende maatregelen.

Lees hier mijn vragen: BT 20130109 SV energielabel-energiebesparing DEF

2 reacties »

  1. Het blijft onbegrijpelijk dat het wetsvoorstel kenbaarheid energieprestatie gebouwen afgelopen november is verworpen en dat de mogelijkheden met het energielabel worden onderschat. Het energielabel geeft inzicht, stimuleert energiebesparing en draagt daarmee bij aan de hoognodige CO2 reductie. Daarnaast heeft de invoering van het energielabel een positief effect op de werkgelegenheid. Met name de bouw- en vastgoedsector zouden hier de vruchten van kunnen plukken. Nederland wil zicht koste wat het kost conformeren aan de begrotingsregels van de EU en wil daarom miljarden besparen. De invoering van energielabel zorgt juist voor inkomsten en dat wordt genegeerd, heel vreemd. Dan maar een boete van ca. € 260.000,- per dag.

    Nu is het nog hopen op vragen over de voorgestelde afschaffing van het Woningwaarderingsstelsel. Dit is een ramp voor de koop- en huurmarkt. Het puntentsysteem functioneert uitstekend sinds het energielabel hierin is opgenomen. Door te investeren in energiebesparende maatregelen kan men een hoger energielabel behalen en daarmee meer punten krijgen. Vastgoedeigenaren doen dit massaal zodat duurzame en comfortabelere woningen in de liberale sector kunnen worden verhuurd. Met het voorstel om 4,5% van de WOZ-waarde als uitgangspunt te hanteren verdwijnt de noodzaak om te investeren in energiebesparende maatregelen compleet. Gevolgen: dalende woningprijzen, stijgende huren voor slechtere woningen, dalende vraag naar onderhoudsbedrijven, stijgend ziekteverzuim door blijvend ongezonde binnenklimaten, blijvend onnodig hoge maandlasten voor huurders, stagnering van de CO2 reductie waardoor de doelstellingen niet worden behaald waar Nederland zich aan heeft geconformeerd, stijgende werkloosheid bouw- en vastgoedsector en de gehel keten die daaraan is gekoppeld zoals toeleveranciers etc., dalende belastinginkomsten.

    Klaarblijkelijk hebben de partijen de gevolgen niet ingezien of verwacht. Het afschaffen van het Woningwaarderingsstelsel is niet verstandig en uit den boze, een optimalisatie cq. modernisering van het Woningwaarderingsstelsel is de beste oplossing. Tijd voor meer vragen! Tijd voor slimme hervormingen!

    Reactie door Martijn van Campenhout RT RDMW — januari 11, 2013 @ 12:08 am

  2. Vanaf dit jaar verplicht. Het energielabel. Bekijk uw energielabel op onze website.

    Reactie door Bekijk Uw Energielabel.nl — januari 15, 2015 @ 8:28 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl