Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

vrijdag 21 december 2012, 0.51 uur – paulus
Categorie: wetgeving, wonen

Begroting wonen en rijksdienst

Rond middernacht rondde de Tweede Kamer de behandeling van de begroting wonen en rijksdienst af. Centraal in mijn bijdrage stond de verhuurderheffing, de effecten daarvan voor de woningcorporaties, huurders en de bouwcrisis.


Stef Blok verwees twee dagen lang vooral naar uitwerkingen van beleid die de komende maanden gaan komen. Maar de uitgangspunten van het regeerakkoord zijn in beton gegoten.

Tijdens het debat werd mijn stelling bevestigd dat dit kabinet in 2013 -netto- ongeveer €1,5 miljard EXTRA uitgeeft aan de eigen woningbezitters, terwijl tegelijkertijd gestart wordt met de invoering van een verhuurderheffing, die zal oplopen tot €2 miljard/jaar in 2017. Het antwoord van minister Blok op mijn vraag hoe dit te rijmen is met zijn argument dat “iedereen moet bijdragen aan het gezond maken van de overheidsfinanciën” was: ook (ex)huurders profiteren van de structurele verlaging van de overdrachtsbelasting (kost €1,2 miljard/jaar), op het moment dat zij een woning gaan kopen.

Volgens mijn analyse levert de investering van €1,5 miljard in de koopsector voor de bouwsector vrijwel geen baan extra op. De overdrachtsbelasting lekt voor ruim 90% weg naar eigenaar-bewoners die tóch al van plan waren een woning te kopen, ook bij een belastingtarief van 6%. Het bescheiden aantal extra kopers zal geen nieuwbouwwoning kopen, omdat daarop immers helemaal geen overdrachtsbelasting betaald wordt. De kabinetsmaatregelen in de huursector, in het bijzonder de verhuurderheffing, kunnen maximaal 60.000 mensen in de bouw en aan de bouw verwante bedrijfstakken hun baan kosten.
Ik vroeg daarom aan Stef Blok om de effecten van het woningmarkt-pakket uit het regeerakkoord te laten doorrekenen op de effecten op werkgelegenheid in de bouw voor de korte en middellange termijn. Die zijn volgens mij desastreus. Ik sta daarin niet alleen. Zo stelt Nico Rietdijk, directeur van het Nederlands Verbond van Bouwbedrijven, dat 70% van de problematiek op de bouwmarkt veroorzaakt worden door overheidsbeleid.

In tweede termijn ontspon zich een interessant debat over de gevolgen van het inkomensafhankelijk huurbeleid. PvdA-woordvoerder Jacques Monasch heeft op 9 november in een opinieartikel voor joop.nl beweerd dat huurders met een inkomen boven de €43.000, die een jaarlijkse huurverhoging van bijna 10% voor de kiezen krijgen, weer in huur zullen dalen. Op een interruptie van mijn zijde verklaarde minister Blok echter dat dit niet zal gebeuren. Daarop zei Monasch dat bij de verdere uitwerking van het huurbeleid de PvdA-inzet zal zijn om dit alsnog te regelen. We zullen het zien.

Lees hier mijn inbreng in eerste termijn, inclusief de (vele) interrupties: BZK 20121219 VER begroting wonen-rijksdienst inbreng SP 1eTK

Lees hier mijn inbreng in tweede termijn, inclusief de ingediende moties: BZK 20121220 TOE begroting wonen rijksdienst 2eT SP v3

6 reacties »

 1. Over de bouwsector; ik ken mensen die daar werken,al jaren,die nu 6 dagen per week van s’morgens vroeg tot s’avonds laat aan het werk zijn, omdat ‘de baas’ er druk achter zet. Op drachten dienen snel en met zo weinig mogelijk mensen uitgevoerd te worden, veel collega’s zijn al ontslagen, dus werken ze i.d.d maar door,6 dagen per week…(en op zondag thuis de administratie)T’is maar een zijsprong, maar wel een schandelijke op dit geheel….

  Reactie door S Mets — december 21, 2012 @ 1:24 am

 2. Het is niet alleen dat de woningbouwverenigingen minder gaan bouwen en renoveren, ze hebben in de omgeving van Utrecht plotseling, in recente vergelijking, de huren van vrijkomende woningen verhoogd met zo’n 200 euro, dit kan ik zwart op wit bewijzen, om de verhuurdersbelasting op te kunnen brengen, waardoor de mensen met een laag inkomen ineens een heleboel woningen niet meer kunnen betalen. Wat heb je er aan dat de regering het goed vindt dat je op een woning tot 664,65 euro mag reageren als je die helemaal niet kunt betalen!

  Reactie door Yvonne Jansen — december 21, 2012 @ 7:04 am

 3. Ik zou toch ook graag willen weten , wat er gebeurd als je minder dan €43.000 gaat verdienen , Blok zegt dat ze niet dalen , Rutte en Monasch zeggen van wel , wie heeft gelijk ?.Heer Jansen ik denk ook dat u beter tegen had kunnen stemmen , gezien de reacties die u nu krijgt.

  Reactie door Jan 1 — december 21, 2012 @ 8:30 am

 4. EINDHOVEN – De kleinere woningcorporaties in de Zuidoost-Brabantse dorpen beginnen te vrezen voor hun voortbestaan.

  Reactie door Jan 1 — december 30, 2012 @ 6:53 pm

 5. Vandaag in het Eindhovens dagblad :Bij de Eindhovense corporatie Trudo verliest veertig procent van het personeel zijn baan. Bouwprojecten in de ijskast,sanering noodzakelijk door rijksheffingen.focus op huurders in plaats van stenen.Trudo gaat de huren niet verhogen boven de inflatie.

  Reactie door Jan 1 — januari 18, 2013 @ 8:14 am

 6. De goedkoopste socaile huurwoningen worden verkocht,hier wonen alleen personen boven de 50 jaar in,dus kopen is geen optie.kleine 4 kamer woningen 66 m2.In mijn geval schulden en een goede baan,gedeeltelijk in de WAO,door een ander,dus nooit in aanmerking gekomen voor een koopwoning,door de situatie,en net geen recht op huurtoeslag.
  Ouderen die voorheen uit dit dorp voor deze woningen in aanmerking kwamen,moeten nu in hun dure 5 kamer woningen blijven.
  Gevolg hellemaal geen doorstroming.Deze gaan 650 aan huur kosten indien er iemand vertrekt.
  Wat ik al hellemaal niet berijp is dat eigelijk ieder in dit land gelijke rechten heeft,maar als het gaat om het verschil tussen een koper en een huurder,heeft een koper zeer veel meer voordelen,en krijgt naar verhouding veel meer terug via belastingen,een huurder hellemaal niet.
  Dat niemand nog niet naar de rechter is gestapt is voor mij dan ook onbegrijpelijk,daar het gelijkheids beginsel ook hier geld.Mijn hoop is dat iemand eens wakker word en dit aankaart.
  Met vriendelijke Groet.Ton Semp.SP lid

  Reactie door a.semp — februari 11, 2013 @ 8:03 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl