Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

woensdag 28 november 2012, 19.55 uur – paulus
Categorie: wonen

debat verhuurderheffing

Vanmiddag debatteerde de commissie wonen met minister Blok over de woningcorporaties. Belangrijkste thema was het effect van de verhuurderheffing op de woningcorporaties. Inmiddels iedereen bijzonder ongerust over de effecten, met uitzondering van minister Blok en de woordvoerders Barbara Visser (VVD) en Jacques Monasch (PvdA).


minister Blok: “wij hebben niet de illusie dat wij ontslagen in de bouw ten gevolge van de wereldwijde crisis kunnen voorkomen.” De verhuurderheffing van Blok gaat daar op korte termijn nog eens 20.000 werkloze bouwvakkers en mensen in de toeleverende bedrijfstakken aan toevoegen.

Blok blijft volhouden dat de extra huuropbrengst die corporaties kunnen ophalen met (megalomane) extra
Lees hier mijn inbreng in eerste termijn: VH 20121128 AO verhuurderheffing-derivaten

14 reacties »

 1. Denkt u nu echt dat Blok er mee zit of er 10.000 ontslagen worden of niet , hij eet er geen boterham minder om , maakt hem niets uit , hij is altijd al tegen de huurders geweest , ze hebben hem niet voor niets minister van woningzaken gemaakt.Je maakt uit alles op die 2 miljard moet er komen , maar niet van hem en consorten die hebben allemaal een groot huis , dat van onze centen betaald is.Dit noemen ze democratie , ik hoop dat hij vlug op moet stappen , samen met die 2 sinterklaassen. Die brengen niets dan slechts bij de mensen .

  Reactie door Jan 1 — november 28, 2012 @ 8:58 pm

 2. ik lees alleen maar stukken die gaan over zorgen van woningcoörporaties. Wanneer komt het probleem van de huurder, met inkomen boven 43.000 en, zeer belangrijk, met een leeftijd boven 55+ eens aan de orde? Die groep moet beschermd gaan worden, worden overal afgestraft (werkloosheid en als je werk hebt straks met extra huurtoeslag, dit omdat ze al zo lang werken en dus vaak boven de grens van 43.000 verdienen). Kunnen geen huis meer kopen, alleen maar verschriikkelijk veel huur gaan betalen. Zij zitten volledig klem!

  Reactie door Dick — november 29, 2012 @ 8:09 am

 3. De verhuurdersheffing zal erbij helpen volgens mini en maxi

  Hier alvast een voorproefje van deze mikukels en hun vazallen hoe ze denken
  door de burgers een poot uit te draaien de schuld omlaag te krijgen.
  Onder het motto sla met een grote hamer op je duim dan voel je even de pijn in je teen niet meer.
  citaat woonbond
  Opvallend was dat de woordvoerders van PvdA en VVD zich afzijdig probeerden te houden. Monasch (PvdA) deed zelfs een poging om zijn spreektijd volledig te gebruiken voor andere onderwerpen dan de heffing
  einde citaat

  Als ik dit zo hoorde en ik het debat ook gezien hebbende met een voorzitter die partijdig was en van de oppositie duidelijk niet gediend was.
  Je de neiging voelt om de trein te pakken en enkele heren flink met een eind hout op hun bek te rammen zodat er in ieder geval de volgende jaren geen verkiezingsbeloften uit kunnen komen die ze toch niet nakomen.
  Dan die trut van VVD en de Heer Monasch die erbij zitten of ze geen hersens meer hebben, last hebben van acuut Alzheimer, Alleen maar lullen van een blaadje wat de standpunten van het kabinet verwoord en daar ook nog dik voor betaald worden.
  Wat denken de beide partijen.
  Dat alle huurders gewoon door kunnen gaan met de bestedingen bij bakker, groenteboer AH etc. etc.
  Het is een teken aan de wand dat de autorai geen doorgang kan vinden wegens de bijna lege zakken van de consument.
  Denken ze nu echt dat al die scheefhuurders oprotten waarbij dan de huurheffing wel een probleem wordt want degene die terugkomt heeft gelijk huursubsidie nodig.
  En de scheefhuurder neemt gelijk een dikke hypotheek en dan is het dubbel kassa.
  Degene die wegens ouderdom of ontoereikend inkomen alsnog niet in aanmerking komt voor huurtoeslag of HRA omdat een hypotheek wordt geweigerd zal met elke huurverhoging van 9% een dikke 70 euro minder te besteden hebben gemiddeld bij een huur van 650 euro.
  Nu je hoef geen econoom te zijn om te voorspellen wat een vraaguitval dit teweeg brengt.
  De rentebetalingen kunnen dan wel minder worden maar de overige inkomsten zullen
  als een gek dalen btw, vennootschapsbelasting, loonbelasting terwijl de uitkeringskosten peilsnel zullen stijgen WW., bijstand, zorg en huurtoeslag.
  De volgende stap zal dan ook zijn verlaging van de uitkeringen, toeslagen en algemene voorzieningen.
  Zo leid deze club met hun hoog opgeleide zakkenvullers Nederland de afgrond in.
  En later horen we natuurlijk.
  MET DE KENNIS VAN NU HADDEN WE ANDERE BESLISSINGEN GENOMEN.

  Reactie door blanken — november 29, 2012 @ 7:11 pm

 4. van de site van monasch

  anne says
  Beste heer Monasch,
  Johan slaat de spijker op z’n kop door te zeggen:
  ”Ik ben tot de conclusie gekomen dat jij, Jacques, niet de juiste vertegenwoordiger bent voor de huurders.
  Jij wil de huurders het gelach laten betalen voor de grote schulden die woningbezitters en jijzelf misschien ook, hebben opgebouwd uit hebzucht.
  Als de PVDA van het ‘eerlijk delen’ is, moeten zij jou zo snel mogelijk vervangen.”
  Die conclusie wordt door zeer velen gedeeld.

  En ook volledig eens met Theodoruss: “Niet inhoudelijk ingaan op alles wat geschreven is maar je verschuilen achter rutte, het regeerakkoord etc etc.”

  NOOIT kom je met een reactie. Als er dan heel sporadisch zowaar wel iets komt, dan een algemeen, nietszeggend bla-bla.
  Je bent gekozen als volksvertegenwoordiger die dankzij de kiezer jaarlijks 95.000 mag opstrijken excl. eindejaarsuitkering 8,3%, totaal jaarinkomen ruim 102.000 euries! Over zakkenvullers gesproken. Daarvoor mag de kiezer toch wel wat terugverwachten of niet soms. Doe je werk goed of stap op.

  In je nietszeggend geblaat verschuil je je alweer achter het regeerakkoord; de grenzen zijn beschreven. O ja herhaald door vriend Rutte, want zelf heb je geen mening, je loopt gewoon als een (ik zal het netjes zeggen) blind paard de VVD na. Pure minachting voor de kiezer hr. Monasch!
  Ja, de grenzen zijn beschreven, dat is nu precies waar het om gaat hr. Monasch, beste volksvertegenwoordiger. Huurders krijgen de beschreven percentages huurverhogingen aan hun broek, ben je zo’n asociale scheefwoner dan is het beschreven percentage zelfs nog hoger (uitroken, die profiteurs). Beschreven is WOZ 4,5%. Beschreven is ook dat woningcorporaties bijkantoren worden van de belastingdienst. De huurverhoging volgend jaar zal waarschijnlijk in blauwe enveloppen verstuurd worden. Beschreven is ook dat woningcorporaties gigabedragen moeten gaan ophoesten die ze moeten halen bij de huurders.
  Beschreven zijn de inkomensafhankelijke huren. Raar natuurlijk: inkomensafhankelijke zorgpremie mag niet, inkomensafhankelijk huur moet wel. Zeg nou zelf en ben eindelijk eens eerlijk: dat klopt toch niet. Reageer daar eens op i.p.v. verschuilen.
  Allemaal beschreven dus. Dat weten we echt allemaal want scheefwoners zijn in jullie ogen dan wel asociale profiteurs maar ze zijn niet dom. Ze hebben zeer zeker niet zo’n plank, liever gezegd stuk beton voor hun kop als de politiek die in achterkamertjes alleen maar zit te boekhouden zonder te beseffen dat het bij boekhouden en economie rechtstreeks gaat om MENSEN! Politiek gaat ook om MENSEN!
  Mensen, hr. Monasch, die in grote financiële problemen gaan komen. Mensen die geen kant op kunnen door deze huurexplosie. Ouderen die na tientallen jaren hun vertrouwde huis en wijk/stad uitgejaagd worden. Waar naar toe? Woningcorporaties die niet meer bouwen. Enz. Ik zou met dit alles echt niet lekker slapen, jij wel?
  REAGEER DAAR EENS OP i.p.v. verschuilen achter regeerakkoord e.d.!

  Wonen is een eerste levensbehoefte en moet daarom betaalbaar zijn.
  De discussie over scheefwonen is niet gebaseerd is op feiten. Feit is ook dat koopkrachtplaatjes niet kloppen, zeer zeker niet voor huurders.
  REAGEER DAAR EENS OP i.p.v. verschuilen achter regeerakkoord e.d.

  Er is zoveel onrust, er zijn zo ontzettend veel zorgen geuit. Er zijn mensen die er echt slapeloze nachten van hebben. Gepensioneerden of bijna-gepensioneerden die met onbetaalbare huren te maken krijgen maar totaal geen kant uit kunnen. Allemaal mensen, hr. Jacques Monasch, geen cijfertjes. En dan heb ik het nog niet over de uitvoerbaarheid van inkomensafhankelijke huren (belasting, privacy etc.).
  Geen enkele reactie, geen enkele tegenargument, geen enkele compassie van uw kant noch PvdA. Zelfs het aller-allerminste zoals: “ik begrijp de bezorgdheid maar ……”, dat kan er nog niet eens vanaf. Je hebt absoluut geen gevoel hr. Monasch, je toont geen enkel meeleven bij alle bezorgdheid. Zelfs, zelfs al zou je achter het akkoord staan, dan nog is reageren wel netjes, is meeleven tonen het allerminste. Volksvertegenwoordiger en woordvoerder toch?
  Ik vind het minachtend en laf. Dan kom ik weer bij het begin: niet geschikt!

  REAGEER nu eindelijk eens echt.

  Reactie door blanken — november 29, 2012 @ 8:29 pm

 5. Blanken zeer goed verwoord.
  Gelukkig dat jouw reactie wel op de website van de Hr. Monasch wordt geplaatst. Ik geef het op heb al 10 keer netjes gevraagt om een uitleg en reactie maar mijn verhaal wordt er gewoonweg niet opgezet.
  Heel democratisch not dus.

  Nogmaals de link om de petitie te tekenen tegen de huur explosie.
  http://petities.nl/petitie/huuralarm-houd-huren-betaalbaar-en-trek-de-woningmarkt-uit-het-slop

  Ik wil Paulus bedanken voor de inzet voor ons huurders want het lijkt wel of niemand zich om ons bekomerd.

  Fam. H

  Reactie door Fam. H. — november 29, 2012 @ 11:00 pm

 6. Blanken

  In elk geval heb je het die stad genoot van mij even fijntjes onder de neus gewreven.

  Goed gezien mijnhuidige situatie:

  70 jaar, precies modaal, een sociale huurwoning.

  Kortom een zo snel stijgende huur zal ik niet kunnen opbrengen. een hypotheek kan ik wel vergeten dus kopen is er niet bij, denk ik dat ik voor mij en mijn vrouw maar eens moet gaan omkijken naar een stevige grote doos, want als ik het goed begrijp en daar ben ik mijn hele leven altijd goed in geweest. Wil dit kabinet inclusief onze “vriend” Monach uit Sneek, dat ik in “eigendom” ga wonen nou de enige optie is dan die doos. De enige plek lijkt me plaatsen in de Marktstraat te Sneek voor de “Walta state”. Kan ik als de wethouders en de oorspronkelijk Loppersummer van D66, Apotheker, langs komt mijn centen bakje ophouden, want ik heb begrepen dat aan die salarissen niets zal veranderen dus kan een aalmoes er misschien wel eens af.

  Roelf

  Reactie door R. van Bergen — november 30, 2012 @ 4:24 pm

 7. De SP (jansen) heeft volstrekt gelijk.Op grond van de leidraad EU, worden maatregelen genomen, die er slechts op zijn gericht, de belastingbetaler (lage en middeninkomens) d ecrisis te laten betalen.De VPRO documentaires
  Inside Job en Park Avenue (30-11)leggen dit perpect bloot.Europa is op weg Amerika’s rampspoed te volgen.Griekse toestanden enz liggen hier in het verschiet, ALS DE POLITIEK NIET WORDT GESTOPT.

  Reactie door ad bastianen — december 1, 2012 @ 9:58 am

 8. Ik zie om mij heen diverse ernstige scheefwoners.
  Bovendien zie ik (voor veel geld aan externe bureaus!) voorzieningen gesloten worden. En ook in deze kwestie weer zoals het met alles gaat: Het gaat absoluut in dit land niet meer over mensen,maar alleen over geld. Of het nu gaat om cultuur, onderwijs,zorg of woningbeheer: Overal heeft altijd geld bij gemoeten. Dat kwam de lichamelijke en geestelijke volksgezondheid ten goede. Maar nee,iedereen wordt geplukt en en de bietenberg opgejaagd. Hopelijk is dit kabinet geen lang leven beschoren!!

  Reactie door Martin Affourtit — december 1, 2012 @ 3:12 pm

 9. @Fam. H. #5. Als uw reactie op Jacquesmonasch.nl meteen al lijkt te stranden, komt dit mogelijk door de browser; u kunt dan het beste uw commentaar leveren via Internet Explorer.
  Als het goed is krijgt u in elk geval uw bijdrage te zien met erboven de vermelding ‘Your comment is awaiting moderation’.
  Onder het artikel http://tinyurl.com/d4kl43s van Monasch over het woonbeleid in het regeerakkoord staan op moment van dit schrijven 313 reacties, waaronder felle, dus het is de vraag of er veel wordt geblokkeerd.

  Reactie door Karel — december 1, 2012 @ 6:22 pm

 10. Ik heb de heer Jan Pronk een mail gestuurd , die durft wel antwoord te geven , daar kunnen er verschillende van de PVDA een puntje aanzuigen.Geachte heer ……..,

  Ik begrijp heel goed wat u bedoelt.

  Er is veel te gemakkelijk en te oppervlakkig onderhandeld over het regeerakkoord.

  U heeft wellicht in de pers gelezen dat PvdA Kamerleden deze week het huurbeleid ter discussie hebben gesteld. Ik hoop dat dit het begin is van inkeer.

  Met vriendelijke groet,

  Jan Pronk

  Reactie door Jan 1 — december 1, 2012 @ 7:35 pm

 11. Zij die niet over de rug van de medemens de schapen op het droge hebben zullen straks polderend verzuipen.

  Reactie door Ruud van der Kroft — december 3, 2012 @ 1:36 pm

 12. @11 Ruud van der Kroft

  Heel goed geformuleerd.

  “Voorwaarts maar nooit vergeten”

  Helaas binnen de PvdA is Alzheimer al heel vroeg begonnen, zo vroeg dat het gros nu denkt als een liberaal.

  En dat polderen? Ja hoe zal dat gaan met een voorzitter van de FNV/nieuwe vakbond, de voormalige voorzitter van de CNV bond voor de politie? Heeft deze persoon het adagio van de brief van Paulus aan de Romeinen 13 wel uit zijn kleren geschud? Het ingebakken syndroom van de reformatorischen dat opstaan tegen een boven jouw gestelde verbiedt, omdat die bovengestelde daar zit door gods wil?

  Ik heb daar geen vertrouwen in, alleen al Jet Kleinsma die dit even moest voorbakken maakte mij hevig ongerust.

  Waar zijn de tijden van Cees Schelling, Ari Groeneveld en Jaap van der Scheur gebleven?

  Ik vrees dat die tijd nooit weer terug komt , hoewel vandaag de dag hoog nodig, met Heerts als voorzitter.

  Een klein sprankje hoop, dat hij zich realiseert dat hij moet bewijzen dat Romeinen 13 niet zijn richtsnoer is, maar ik vrees het omgekeerde.

  En jawel dan gaan de echt werkenden er als slaven onder door.

  Roelf

  Reactie door R. van Bergen — december 4, 2012 @ 11:28 am

 13. Jan 1 vroeg in het andere item “Blok reageert….” om de hier geplaatste foto te vervangen. Hij kreeg daar een te hoge bloeddruk van.

  Nu is het zo dat elk mens wel een stereotiep idee heeft van de mentaliteit van iemand zodra hij de eerste blik op iemands gezicht werpt.

  En alle redelijke mensen die onderkennen dat dit gewoon een vooroordeel is, hoewel hun gedrag in eerste instantie wel degelijk wordt beïnvloed door hun waardering gegeven aan die eerste blik.

  Voor mij past Blok’s verschijning volkomen bij dat wat ik zie aan gedrag bij deze man.

  Ik denk dat Jan 1 dat ook heeft.

  Natuurlijk blijf ik en vast ook Jan 1 ons bedienen van de beoordeling van Blok’s handelen, maar dat gezicht? Het is de voorspelling van wat er komen gaat en wat er al uit zijn handen is gekomen.

  Roelf

  Reactie door R. van Bergen — december 6, 2012 @ 3:35 pm

 14. Reactie op: Nr 2 Dick — november 29, 2012 @ 8:09 am

  Inderdaad dat valt mij ook op, je hoort de corporaties klagen over de aanpak van hun directie-salarissen, over de verhuurdersheffing, maar over de dramatische gevolgen voor hun klanten, de huurders, die dit ‘feestje’van 2 miljard mogen gaan betalen hoor je nauwelijks iets.

  Let wel, alle sociale huurders gaan gepakt worden met een forse verhoging van hun huren, oftewel een groot deel van de bezuinigingen in dit land worden selectief bij 1 groep neergelegd en de mensen in een koophuis (over het algemeen meer dan modaal verdienende mensen) worden gespaard (nauwelijks beperking in de HRA) want die zijn zo zielig omdat hun huis onder water staat. Snap niet dat de PvdA dit durft te verkopen als sociaal beleid!

  Reactie door Henk Kl. — december 19, 2012 @ 10:10 am

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl