Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

dinsdag 20 november 2012, 18.33 uur – paulus
Categorie: wonen

doorrekening CFV huurbeleid-verhuurderheffing Rutte-II: dodelijk!

Zo juist heeft het kabinet na veel getalm de doorrekening van de effecten van het regeerakkoord voor de huurmarkt vrijgegeven. De conclusie bevestigt het eerdere beeld uit de doorrekening door Ortec: dit beleid gaat ervoor zorgen dat op korte termijn corporaties bij bosjes gaan omvallen en dat de andere niets meer kunnen bouwen. Dat betekent het einde van de sociale huursector, die honderddertig jaar geleden ontstaan is uit initiatieven van bevlogen sociaal-democraten en liberalen. Shame!


Jan van der Moolen, directeur Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting (foto: Corporatiegids)

Ruim een week geleden publiceerde woningmarkt adviesbureau Ortec de doorrekening van het huurbeleid en de verhuurderheffingen uit het regeerakkoord Rutte-II. De conclusie was kort samengevat: de woningcorporaties komen binnen drie jaar in zodanige financiële problemen, dat hun voortbestaan bedreigd wordt. De enige manier om te overleven is dat ze de huren van alle vrijkomende woningen voortaan verhogen tot het wettelijk maximum en hun investeringen in nieuwbouw (2011: 30.000 woningen, meer dan de helft van de totale productie) terugbrengen tot nul.

Toen Emile Roemer tijdens de algemene beschouwingen over de regeringsverklaring premier Rutte aansprak op dit desastreuze effect voor de woningmarkt en de bouwsector reageerde deze laconiek: “Het rapport van Ortec is betaald door Aedes, de vereniging van de woningcorporaties, dus lobby. Daar krijgen we wekelijks stapels van op ons bureau, ik lig daar niet wakker van.” Daarop vroeg Roemer om een contra-expertise van het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting, een zelfstandig bestuursorgaan dat namens de minister van wonen toezicht houdt op de financiële handel en wandel van de woningcorporaties. Uiteindelijk moest Rutte toezeggen dat het CFV-rapport voor de eindstemmingen over het wetsvoorstel verhuurderheffing -vanmiddag om drie uur- naar de Kamer zou worden gestuurd.

Om drie uur lag het rapport er nog steeds niet, terwijl ik zeker wist dat het CFV het wel degelijk naar de minister gestuurd had. Daarop heb ik uitstel van de stemmingen gevraagd. Hoewel PvdA en VVD aanvankelijk, tegen de wens van alle andere fracties, de stemmingen wilden doordrukken ging de PvdA uiteindelijk akkoord met uitstel voor één dag.

Inmiddels snap ik bijzonder goed waarom Rutte en Blok de stemmingen over het wetsvoorstel achter de rug wilden hebben vóór het rapport van het CFV op tafel lag. Dat bevestigt in essentie de conclusies van Ortec:
- de vermogens van de woningcorporaties lopen in korte tijd met €17 miljard terug
- 110 corporaties, samen goed voor 1,2 miljoen huurwoningen, zitten op zwart zaad, waardoor ze niets meer kunnen investeren
- 41 corporaties krijgen een negatieve solvabiliteit; in gewoon Nederlands: ze gaan op de fles.

Ik ga op grond van de conclusies van het CFV rapport morgen om heropening van het debat over de wet verhuurderheffing vragen. Ik ben benieuwd of VVD en PvdA nog het lef hebben om dat tegen te houden!

Lees hier het rapport van CFV: VH 20121120 RAP CFV verhuurderheffing

13 reacties »

 1. Hoera! Het blijft een feestje!

  Reactie door Hans Spekman — november 20, 2012 @ 7:23 pm

 2. Houdt dit onderwerp vast! Als het moet met ‘een speciale presentatie’ in de kamer, zodat de media erop in haken.Ik heb het debat met Roemer gezien en voelde toen al aan, dat er iets niet klopt. Shame VVD/Rutte, Shame PvdA? succes namens mij/ons als huurder(s).

  Reactie door Willy Wijngaard — november 20, 2012 @ 8:50 pm

 3. Ik snap de reactie van Spekman niet!(hierboven)
  Evengoed, heel veel succes morgen!
  Dat men door jou optreden het licht moge zien in de kamer….

  Reactie door S Mets — november 20, 2012 @ 10:20 pm

 4. Namens ons gezin ook heel veel succes morgen.

  Ik lig er al weken wakker van maar daar schijnen ze in Den Haag niets van aan te trekken, en hebben al helemaal niet door wat voor een impact dit zal hebben voor zowel de huurders, corporaties en de bouw.

  En dan lees ik deze quote van de PvdA
  •De PvdA wil het zogenoemde scheefwonen ontmoedigen. Scheefwonen verwelkomen we in achterstandswijken omdat de aanwezigheid van hogere inkomensgroepen daar juist een positief effect heeft op de wijk•

  Nou sorry hoor ik wil daar helemaal niet wonen dat deze raadsleden daar zelf gaan wonen.

  Maar ja te rijk om te huren te arm om te kopen. Ik ben al rond aan het kijken voor een caravan verschrikkelijk.

  Reactie door Fam. H. — november 21, 2012 @ 12:17 am

 5. Oh ja wilde heel graag mijn reactie op de site de Hr. Monasch toevoegen,
  http://www.jacquesmonasch.nl/?p=1575
  Ook omdat daar heel veel andere huurders daar hun reactie hebben geplaatst en ik dus ook van me wil laten horen.

  Maar helaas het wordt gewoon weg niet geplaatst.

  Ik wilde heel graag weten wat ons alternatief is als we gedwongen ons huis uit moeten als we de torenhoge huur niet meer kunnen opbrengen.

  Scheefwoner gezin van net een verzamel inkomen van boven de 43000,00 bruto.

  Reactie door Fam. H. — november 21, 2012 @ 12:24 am

 6. MH.,
  Tengevolge van de nagenoeg stilgevallen woningmarkt is onze corporatie in liquiditeitsproblemen gekomen. Deze zijn met medewerking van het WSW opgelost. Doordat de heffingen en de verkoopprognoses in ons Herstelplan een sterk negatieve invloed hadden zijn wij gedwongen te gaan fuseren. We hebben het over een ondernemende, kleine integere corporatie die tot volle tevredenheid van het lokale bestuur actief is.
  De directeur/bestuurder van de Stichting Woningbouw Slochteren,
  D.E. Woortman

  Reactie door D.E. Woortman — november 21, 2012 @ 8:56 am

 7. Toch maar goed dat er nog iemand is die zijn hersens gebruikt! Nederland wordt door Rutte II afgebroken! En de PvdA stond er bij, en keek erna!

  Reactie door Epke — november 21, 2012 @ 9:24 am

 8. http://petities.nl/petitie/huuralarm-houd-huren-betaalbaar-en-trek-de-woningmarkt-uit-het-slop

  Reactie door Fam. H. — november 25, 2012 @ 6:31 pm

 9. Kijk hier een reactie op een email van mij , aan de heer Pronk , die geeft tenminste een fatsoenlijk antwoord .Geachte heer,
  Ik begrijp heel goed wat u bedoelt.
  Er is veel te gemakkelijk en te oppervlakkig onderhandeld over het regeerakkoord.
  U heeft wellicht in de pers gelezen dat PvdA Kamerleden deze week het huurbeleid ter discussie hebben gesteld. Ik hoop dat dit het begin is van inkeer.
  Met vriendelijke groet,
  Jan Pronk

  Reactie door Jan 1 — december 2, 2012 @ 7:46 am

 10. Allereerst begrijp ik de reactie van de heer Spekman ook niet. Het lijkt wel of hij in een permanente staat van feestvieren is beland. Maar ik niet, ik ben een vader van 2 kinderen die net boven de 43.000 grens zit en als alles doorgaat word ik binnen5 jaar uit mijn appartement gerookt.Dan kan ik de huur niet meer opbrengen en word ik gedwongen om mijn heil buiten Amsterdam te zoeken. Nog wel gekeken om een woning te kopen maar krijg voor 1 januari nog maar eens een hypotheek oude stijl. Maar wat ik echt een schande vindt, is dat De PvdA deze huurmaatregelen klakkeloos slikt. Heel mijn sociaal democratische hart komt in opstand. Ik wil best meer huur betalen maar als het appartement waar ik woon ook nog eens aan de WOZ wordt gekoppeld betekend dat een huur van boeven de 1000 euro. Ik ben altijd een hondstrouwe PvdAer geweest maar als dit doorgaat dan zijn ze mij voor altijd kwijt.

  Met vriendelijke groet,

  R. Arens

  Reactie door R.Arends — december 3, 2012 @ 12:32 pm

 11. Rutte 2 ik hoop en bid dat dit kabinet heel snel valt stelletje maffiozen.
  Maar mijn gebed is verhoord al mijn vermogen gaat over een maand naar duitsland mijn vriendin houd het huis in nederland aan en ik ga wonen in duitsland en nog 2 jaar een nederlands postadres anders kleden ze mij ook uit wat betreft de aow .mijn vriendin kan dan ook eindelijk huurtoeslag krijgen.
  Dit hebben we geleerd van de buitenlanders

  Reactie door muziekman — februari 28, 2013 @ 8:25 pm

 12. Ik wil even reargeren op de scheefhuurder

  U heeft groot gelijk zorg dat je je tandenborstel wel meeneemd als je bij je vriendin op bezoek gaat
  Groot gelijk ik zou het ook doen

  vr gr jan kreek

  Reactie door karretje — februari 28, 2013 @ 8:29 pm

 13. Goedenavond mensen .
  Wij wonen al 2 jaar in duitsland op een chaletpark met 700m2 grond

  wij betalen 1150,00 euro per jaar
  Stookkosten 850 per jaar gemiddeld.
  maar bij ons is er geen sprake van scheefhuren
  wij zitten nu met 17 paren gezellig goedkoop en met veel plezier in duitsland oud te worden.
  Rutte 2 Kom eens langs als je vrij bent
  gr johan

  Reactie door nederlandse/duitser — februari 28, 2013 @ 8:37 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl