Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

zaterdag 3 november 2012, 10.45 uur – paulus
Categorie: energie & klimaat, milieu

Citaat van de dag

“Koolmonoxide is een echte sluipmoordenaar.”
(Willem van Dongen, Rijsenhout, gasinstructeur in Het Parool van 31 oktober 2012.

Van Dongen vindt dat de overheid, met name de lokale overheid zijn verantwoordelijkheid moet nemen om het aantal slachtoffers van koolmonoxidevergiftiging terug te dringen. Dat aantal loopt weer op sinds de liberalisering van de energiemarkt eind jaren 90, waarna de voormalige nutsbedrijven niet meer verantwoordelijk waren voor het controleren van de veiligheid van gasinstallaties.

Van Dongen geeft ook twee suggesties voor verbeteringen van de wetgeving:
- verbod op verkoop/plaatsing/verhuur van open gastoestellen;
- actieve controle op de verplichting van verhuurders dat hun woningen voldoen aan het Bouwbesluit;

Het eerste voorstel bepleit ik sinds 2006 in de Kamer. Na ettelijke debatten heb ik voor elkaar gekregen dat er een brochure is gemaakt over alternatieven ter vervanging van open gastoestellen. Een verbod was voor een kamermeerderheid een brug te ver.
Het tweede voorstel is naar ik vrees niet realistisch: als gemeenten hiervoor geen budget krijgen -en dat krijgen ze niet- zullen ze echt niet steekproefgewijs de sociale huurvoorraad gaan controleren op naleving van het Bouwbesluit. Om die reden ben ik voorstander van de invoering van een wettelijke APK voor woninginstallaties, die meelift met het periodieke CV-onderhoud. Als je dat eens in de vier jaar doet blijven de kosten beperkt tot €1,50/maand. Uneto/VNI heeft een complete model-APK uitgewerkt, compleet met scholingsprogramma voor de installateursbranche. De oplossing ligt dus al op de plank. Daar ga ik in het komende debat over bouwregelgeving nog maar eens voor pleiten.

Lees verder in het dossier APK woninginstallaties/open verbrandingstoestellen

1 reactie »

 1. ‘Koolmonoxide-doden topje van ijsberg’
  16 september 2015 |

  In de eerste helft van 2015 zijn al 6 mensen omgekomen door koolmonoxide-vergiftiging. Dit is al een overschrijding van het aantal doden dat in 2013 en 2014 over het hele jaar gemeten werd.
  Daarmee stijgt het aantal doden door ondeugdelijke gasinstallaties voor het eerst sinds jaren weer. Dit blijkt uit cijfers van Geas Energiewacht, gisteren gepresenteerd in het webinar Rookgasafvoer, de prijs van veiligheid, door Eisma Bouwmedia georganiseerd in samenwerking met Rensa en Burgerhout. (kijk hier de uitzending terug) Koolmonoxidevergiftigingen ontstaan vooral wanneer rookgasafvoeren slecht zijn geïnstalleerd of onderhouden.
  Meer onderzoek nodig
  Charles Meijer van Brandweer Nederland noemt het zorgelijk dat steeds vaker jonge installaties, en installaties die zijn aangelegd door erkende installateurs incidenten veroorzaken. Brandweer Nederland blijft aandacht vragen voor dit installatiedetail. Volgens Meijer zijn de door Geas Energiewacht, maar ook door Kiwa gemeten cijfers slechts het topje van de ijsberg, omdat dit enkel incidenten zijn die de publiciteit halen. Nederland kent geen officiële landelijke registratie van incidenten rondom de gasinstallatie. Volgens Meijer is meer onderzoek noodzakelijk: “Er is bijvoorbeeld geen informatie over lichtgewonden, of chronische klachten na langdurige blootstelling aan kleine hoeveelheden CO. Brandweer Nederland gaat met de GGD en huisartsen in overleg om dit te verbeteren.” Dit najaar komt de Onderzoeksraad voor de Veiligheid met een aantal conclusies van analyses van incidenten rondom de rookgasafvoer.
  Meer vervolging
  Nu een verplichte woning-apk politiek gesneuveld is, vormt private kwaliteitsborging van de markt zelf volgens Meijer het belangrijkste instrument om te komen tot structurele verbetering. “Private kwaliteitsborging is een instrument die ook de rechtspositie van de burger verbetert.” Volgens Meijer gaan installateurs in de toekomst daarom eerder en vaker vervolgd worden voor ondeugdelijk werk. “Nalatigheid wordt dood door schuld.”

  Geachte heer Jansen
  U mag mij altijd benaderen indien over dit probleem.
  Ik stel nog steeds voor “landelijke campagne”
  Met hartelijke groeten Willem van Dongen.
  0611034792

  Reactie door willem van Dongen — september 16, 2015 @ 3:26 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl