Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

dinsdag 18 september 2012, 13.57 uur – paulus
Categorie: Kamervragen, wonen

Spies moet leegstand bij corporaties aanpakken.

Minister Spies moet beter controleren dat woningcorporaties hun woningen optimaal benutten om hun doelgroep –mensen met lagere inkomens- te bedienen. Uit cijfers van het CBS bleek vandaag dat op dit moment 77.000 corporatiewoningen leegstaan. Dat is ongeveer drie keer de jaarproductie aan nieuwbouw van de woningcorporatie en ongeveer 3% van hun bezit.


Samen met Sadet Karabulut heb ik schriftelijke vragen gesteld over de dramatisch hoge leegstand. Volgens mij is de belangrijkste verklarende factor: de grootschalige verkoop en huurliberalisatie bij de woningcorporaties. Ik was drie weken geleden op bezoek in de operawijk in Amstelveen. Daar biedt corporatie eengezinswoningen die twee jaar nog €500 huur kosten nu voor €1.400/maand te huur en te koop aan. Dat leidt tot leegstand en langere wachtlijsten voor de woningzoekenden die zijn aangewezen op een betaalbaar huis.

Volgens ons is het terugdringen van de leegstand een van de snelste en goedkoopste manieren om de woningnood in het betaalbare segment op te lossen.

Lees hier onze schriftelijke vragen: VH 20120918 SV leegstand DEF

UPDATE 18-9 21:30u
Interessant in de context van mijn vragen zijn de antwoorden van toenmalig demissionair minister WWI Van Middelkoop op mijn vragen over een woningcorporatie in Veghel: 20100903 ANTW 3243 VH antikraak-socialehuursector . Volgens Van Middelkoop bedroeg de leegstand in corporatiewoningen ultimo 2008 29.444 woningen. Dat cijfer is afkomst van het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting, maar het betreft alleen de leegstand langer dan drie maanden, waardoor het een geflatteerd (te laag) beeld geeft. Ultimo 2010 was conform de CFV-definitie de leegstand opgelopen tot 1,4% (ca. 34.000 woningen), nog steeds minder dan de helft van de CBS-leegstand. Dat is een extra reden om omvang, spreiding en oorzaken van leegstand van corporatiebezit nu eens grondig uit te zoeken.

8 reacties »

 1. Goed bericht.

  We moeten samen alert zijn om misverstanden in de ssmenleving op te lossen. En die mensen die dat kunnnen en er toe bevoegd zijn aan sporen maatregelen te treffen.
  Dit soort vormen van leegstand in de huursector en ook ook bij de kantoren die leeg blijven staan moeten we (ieder voor zich) de verantwoordelijken aanspreken.

  Reactie door Henry Rietdijk — september 18, 2012 @ 2:10 pm

 2. Minder leegstand is altijd goed om de woningnood te verminderen. Maar komt het wel door de verkoop en harmonisatie boven de liberalisatiegrens? Het maakt namelijk nogal uit waar in Nederland de woningen leegstaan. Er zijn immers ook krimpgebieden, niet alle corporaties verkopen grootschalig bij mutatie (maar aan zittende huurders) en er zijn genoeg corporaties die niet boven de liberalisatiegrens harmoniseren bij mutatie. De 77.000 lege woningen zegt mij niet genoeg. Is de leegstand daarmee hoger of lager dan de afgelopen jaren? Kortom wat is het historisch perspectief en wat is de context?

  Reactie door Arno van der Valk — september 18, 2012 @ 4:19 pm

 3. @Arno, om deze reden heb ik ook gevraagd naar de regionale spreiding van de leegstand. Desondanks zie ik op dit moment zelf met name een groei van de leegstand in de gebieden met een grote druk (m.n. Noordelijke Randstad), omdat daar de mogelijkheden om geld te verdienen met verkoop en liberalisatie het grootst zijn.

  Reactie door paulus — september 18, 2012 @ 4:30 pm

 4. Zonder “woningnood” geen huurverhogingen. Je moet eerst een probleem creëren, om er vervolgens munt uit te kunnen slaan. De zogenaamde woningnood wordt ook altijd aangedragen bij de discussies over de hoge huizenprijzen in Nederland.

  Reactie door eric406 — september 18, 2012 @ 5:33 pm

 5. Hier trekt een Woningstichting zich terug uit een wijk waar de lage inkomens en de afhankelijkheid van uitkeringen, door de werkloosheid, de toon zetten. Het aanbod aan “betaalbare” woningen wordt in de verkoop gedaan. Echter er staan steeds meer van deze woningen leeg omdat er geen kopers, met jawel ook lage inkomens, te vinden zijn. Wel verlaten sommige kopers deze voorheen sociale huurwoningen alweer omdat de lasten kennelijk niet zijn op te brengen zodra je in een uitkering beland.

  Roelf

  Reactie door R. van Bergen — september 19, 2012 @ 10:17 am

 6. Beste Paulus,

  Goede actie om de minister deze vragen te stellen.
  Nog enkele vragen aan de minister:

  1. Hoe groot is het kwantitatieve huizentekort?
  Er staan 300.000 huizen leeg. Volgens mij meer dan het kwantitatieve tekort.
  Daardoor is minder nieuwbouw nodig.
  2. Hoeveel nieuwbouw is nodig?

  Na antwoord daarop kunnen we het hebben over de financiering daarvan, en over de vraag of huurverhoging daarvoor nodig is. Dat laatste stellen VVD, CDA en D66 steevast.

  Succes!

  Reactie door N. W. Brave — september 23, 2012 @ 12:41 am

 7. [...] 77.000 corporatiewoningen staan leeg. Woningnood wordt decennialang kunstmatig in stand gehouden http://paulusjansen.sp.nl/weblog/2012/09/18/spies-moet-leegstand-bij-corporaties-aanpakken/ … 15 G.Deckzeijl zegt: 30 september 2012 om [...]

  Pingback door Weer wat nieuws: Donnerpunten… | Welke toekomst? — november 12, 2012 @ 1:29 am

 8. [...] 77.000 corporatiewoningen staan leeg. Woningnood wordt decennialang kunstmatig in stand gehouden http://paulusjansen.sp.nl/weblog/2012/09/18/spies-moet-leegstand-bij-corporaties-aanpakken/ … Marc Calon geeft fouten niet toe (Aedes) [...]

  Pingback door Dossier Woningcorporaties | Fubar — januari 20, 2014 @ 2:53 am

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl