Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

dinsdag 17 juli 2012, 8.16 uur – paulus
Categorie: op pad, water

Biesbosch ideale combinatie natuur en waterbuffer

Na gistermiddag weet ik het zeker: ook bij gestaag neervallende regen is de Biesbosch een schitterend natuurgebied. Samen met boswachter Thomas van der Es van Staatsbosbeheer, Emile Roemer, onze Brabantse gedeputeerde Johan van den Hout en statenleden Francy van Iersel en Lies van Aelst namen we een kijkje in het 10.000 hectare grote nationaal park.

Die 10.000 hectare is inclusief ruim 3.000 hectare recente toevoegingen (nieuwe natuur), die is aangelegd in het kader van het project Ruimte voor de Rivier. Bij grote wateraanvoer loopt dat deel van de Biesbosch nu ook onder, wat de waterstand bij Gorinchem met 40cm verlaagt. Dat scheelt enkele tientallen miljoenen aan dijkverbredingen en verhogingen.


10.000 hectare mag dan voor Nederlandse begrippen heel wat zijn: de schoorstenen van de kolencentrales van Geertruidenberg duiken met grote regelmaat in je blikveld op.

De bezuinigingen van het kabinet Rutte op natuurontwikkeling zijn daarom niet alleen een aanslag op het kwetsbare ecosysteem in Nederland, maar ook een kortzichtige ingreep uit het oogpunt van waterveiligheid. Staatsbosbeheer krijgt trouwens ook geen geld meer voor toezicht in het gebied, waardoor vervuiling en verpaupering op de loer liggen. Het alternatief is dat er straks extra jachthavens en vakantieparken gebouwd moeten worden om geld te verdienen met onze schaarse natuur.

Hopelijk wordt die kortzichtige koers na 12 september snel bijgesteld.

1 reactie »

  1. Http://Www.411.Com/Business/Details?Uid=Akz_Vhof…

    Weblog Paulus Jansen » Biesbosch ideale combinatie natuur en waterbuffer…

    Trackback door Http://Www.411.Com/Business/Details?Uid=Akz_Vhof — april 2, 2017 @ 11:47 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl