Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

maandag 4 juni 2012, 20.29 uur – paulus
Categorie: Algemeen, Utrecht, milieu

Het Nieuwe Inzamelen

Het idee zal opgekomen zijn tijdens een out-of-the-box-meeting met een externe visitatiecommissie: “Waarom kantelen we ons afvalinzamelsysteem niet 180 graden, voor een maximaal shock effect? Als we onze cradle tot cradle filosofie bij de Utrechters tussen de oren willen krijgen moeten we echt met een keiharde cultuuromslag komen. Ik heb hem: ‘Het Nieuwe Inzamelen’, dat maakt duidelijk dat je nooit meer dezelfde gang naar je containertje zal maken!”
En nu zitten de Utrechters met de gebakken peren, te beginnen de inwoners van mijn wijk Lunetten. Lees en huiver.de situatie in mijn achtertuin vóór de out-of-the-box-meeting…

Laat ik eerst de huidige situatie beschrijven. Bewoners van laagbouwwoningen in de wijk hebben twee minicontainers: een bruine voor het groenafval en een grijze voor het restafval. Flatbewoners gebruiken -als ze dat willen- een bruine emmer voor groenafval, hun restafval zetten ze in vuilniszakken aan de straat. Zowel het groenafval als het restafval wordt eens per week opgehaald. Dat alles voor een afvalstoffenheffing van €270 (2012).

Natuurlijk is dat nog niet alles: op maximaal een meter of 300 van je woning staat een containerparkje voor glas, papier en klein restafval. Bij het winkelcentrum op maximaal een meter of 600 staan ook nog een plastic hero container en een verzamelpunt voor kleding en schoenen. En tenslotte heeft Utrecht drie kringloopcentra voor bruin- en witgoed, bouwafval e.d.

Volgens mij fungeert dat systeem heel redelijk, al zijn er zeker nog wel wat verbeterpunten. Mijn belangstelling werd dan ook direct gewekt door de eerste alinea van een aan mij gerichte brief ondertekend door C.C. van Ommen, hoofd inzamelen, markten en havens van de Dienst Stadswerken der gemeente Utrecht: “In elk huishouden komt afval vrij. Een groot deel van dit afval kan prima gebruikt worden om nieuwe producten te maken. Daarvoor moeten ze echter wel gescheiden ingeleverd worden. Om het scheiden van afval makkelijker voor u te maken introduceert de gemeente Utrecht een andere manier van afvalinzameling: Het Nieuwe Inzamelen.”

Wat houdt Het Nieuwe Inzamelen in? We krijgen straks DRIE in plaats van TWEE containers: de bruine voor GFT, een blauwe voor papier en de grijze wordt straks voor het inzamelen van plastic gebruikt. Hé Van Ommen: denk je dat dat makkelijker is?? Heb je enig idee hoeveel passen en meten het kost om die twee kl… containers op een plek kwijt te raken waar ze onder handbereik staan en toch uit het zicht? Enig idee hoe groot de gemiddelde tuin in Utrecht is? Heb je wellicht ook onderzoek gedaan hoeveel mensen niet eens een achterom hebben dus die containers door hun huis moeten slepen?

En wat moet we straks met het restafval doen, als we de grijze container voor het plastic gaan gebruiken? Van Ommen: “Voor het restafval plaatsen wij op korte afstand van de woning een ondergrondse container. De wekelijks inzameling aan huis van restafval verdwijnt hiermee, u kunt voortaan op elk gewenst moment uw restafval in de ondergrondse container kwijt.”
Dus Van Ommen, als ik het goed begrijp moet ik uitgerekend de smerigste fractie van afval niet meer in een container maar in zakken gaan stoppen, die ik ergens in mijn huis kwijt moet zien te raken tot ik ze 75 meter van mijn woning in een container kan gaan proppen. Tenzij die container vol zit natuurlijk, dan moet ik die zak onverrichterzake weer mee terugnemen. Tegelijkertijd moet ik het papier, dat zo’n beetje heel Utrecht nu in een doos in de trapkast of schuur heeft staan, straks in een container aan de straat zetten. Volgens mij wordt op dit moment 94% van het papier gescheiden ingezameld, dus wel probleem wordt hier eigenlijk mee opgelost?

Wat ik wel weet is dat iedereen voor het restafval toch een container wil blijven gebruiken om de zakken tijdelijk op te slaan, anders gaan de katten en de ratten er mee aan de haal. Dus heb ik straks geen TWEE maar VIER containers in de tuin staan. Ook krijgen een aantal mensen in de buurt een afvalcontainer voor de deur. Uit de ervaringen van Leidsche Rijn weet ik hoe groot het gemak is voor de ongelukkigen die dit genoegen ten deel gaat vallen.… en de toekomstige situatie na de realisatie van Het Nieuwe Inzamelen

En hoe zit het eigenlijk met de kosten? Mij lijkt dat hele circus met die extra minicontainer en ondergrondse afvalcontainers de afvalstoffenheffing niet LAGER, maar veel HOGER zal maken. Maar hé: Van Ommen zegt in zijn brief niets over de inzamelfrequenties van de minifrequenties, die zou zo maar naar tweewekelijks kunnen gaan. Dan mag je straks wel een stroomschema op de keukendeur plakken om de goede container op de goede dag van de juiste week aan de straat te hebben staan.

Het Nieuwe Inzamelen, of hoe een out-of-the-box-meeting met de beste bedoelingen een spoor van chaos veroorzaakt. Terwijl drie wijkbewoners op een achternamiddag de oplossing voor de minuscule knelpunten kunnen bedenken: zet bij alle kringloopparkjes een plastic hero bak, verbeter het beheer bij de kringloopparkjes en zorg dat mensen hun klein elektronisch afval/witgoed gemakkelijker kwijt kunnen bij de supermarkt in de buurt. Waarbij en passant de afvalheffing betaalbaar blijft.

O ja, laatste vraag. Waarom kan de verantwoordelijk wethouder niet dit soort brieven ondertekenen, in plaats van C.C. van Ommen? Dan wit ik tenminste wie ik moet aanspreken op dit droevig staaltje “dienstverlening”.

9 reacties »

 1. Gescheiden inzameling van afval lijkt een beetje te zijn doorgeschoten. Vraag is of het echt milieu-winst oplevert. In Den Haag hebben we recentelijk een gigantische blauwe bak gekregen voor het papier. Daar gaan dan elke week een paar huis-aan-huis-blaadjes en wat enveloppen in.
  Vergeet ook niet de extra CO2 en de geluidsoverlast van alle vuilniswagens die nu door de wijk rijden; bovendien rijden die lui ook nog eens hartstikke gevaarlijk. Één voordeel: je kon de bakken in Den Haag weigeren. Wellicht een idee?

  Reactie door Jurgen Sweegers — juni 4, 2012 @ 10:18 pm

 2. De plasticcontainer staat een ruime kilometer van mijn huis, en schijnt altijd over te lopen (schijnt ja, ik maak er geen gebruik van omdat ie voor mij helemaal uit de richting is – als ik er eens langskom zit ie vol en staat er van alles naast).
  Als laagbouwbewoner heb ik allang 3 kliko’s: een grijze voor restafval, een bruine voor GFT, en een grijze-met-blauwe-deksel voor papier. De papierophaaldag is onlangs gewijzigd van driewekelijks dinsdag naar driewekelijks donderdag. Braaf gecorrigeerd op mijn afvalkalender, en prompt komt de gemeente met weer een nieuw systeem.

  Overigens is wat de meeste mensen het smerigste afval noemen, doorgaans het GFT. Dat hoort niet in het restafval, maar in de kliko. Ik vraag me wel af wat er gebeurt in warme zomers – driewekelijks legen is dan vragen om problemen (ja, ik weet dat er veel methoden zijn tegen vliegen en andere beestjes, maar niet tegen de geur).
  Restafval hoef je nu juist niet meer tijdelijk op te slaan: als je vuilnisbak/zak vol is, gaat ie naar de container. Je kunt ervoor kiezen ze zolang in een eigen kliko te doen, maar dan moet je met die kliko naar de container, de zakken uit de kliko vissen en in de container doen – dat is driedubbel onhandig, waarom zou je in vredesnaam?

  De gemeente heeft ook een overzicht geplaatst van bruikbare grondstoffen die aangetroffen zijn in het restafval bij een onderzoek. Ik zou het hele onderzoeksverslag weleens willen lezen: is een periode lang alle vuilnis onderzocht en zijn die cijfers geëxtrapoleerd? Is er een steekproef gedaan? Nog iets anders?
  Bij die bruikbare grondstoffen worden onder andere genoemd: luiers en drankverpakkingen. Maar die mogen niet bij het GFT, niet bij het papier, het is geen glas of plastic – en toch wordt hier gesuggereerd dat het niet bij het restafval hoort. Vreemd.

  Overigens zijn de discussies druk gaande op http://www.utrecht.nl/smartsite.dws?id=374369
  en op http://www.lunetten.nl/pub/index.php?id=3200
  en op Twitter via #gal (gescheiden afval Lunetten) en #afval #Lunetten.

  Reactie door Hippo — juni 4, 2012 @ 10:18 pm

 3. Vergeet niet dat de meeste bewoners van fase 1 al 3 kliko’s in de tuin hebben staan. Zij hebben al jarenlang een papierbak (grijze kliko met blauwe deksel) welke 1x per 3 weken wordt opgehaald.
  Ik ben zelf fel tegen deze “vooruitgang” (lees, leg het bij de bewoners neer).
  Ik ben wel voor gescheiden inzamelen, maar waarom niet een plastic container plaatsen? Dat sleep je veel makkelijker mee, ipv al dat lekkende vieze restafval. Je zal 2 kids in de luiers hebben, kattenbak afval, enz. Laat rest afval in de grijze bakken en zet naast de bestaande glas inzamel punten een plastic bak. Lijkt mij een veel betere en betaalbare oplossing.

  Reactie door Maja — juni 5, 2012 @ 12:58 pm

 4. Dank voor deze blog.
  Ik ben 100% tegen maar volgens mij hebben wij niets te vertellen
  De gemeente #030 heeft geen oren.
  Ik heb nu al geen ruimte voor de 2 klikos laat staan dat ik er nog een bij krijg.
  Ik ga die bak dus weigeren.

  Reactie door Cristien — juni 5, 2012 @ 9:42 pm

 5. Prima blog! Ook ik ben 100% tegen. Vuil opruimen prima. Dit gaat echt een stap te ver.
  Ik ga regelmatig naar het Zwarte Woud en Winkelcentrum om mijn vuil op te ruimen.
  Ik woon in een hoekhuis. Zeker een keer per week ruim ik al het vuil in het groen voor en langs mijn huis op. Ook regelmatig het achtergelaten vuil op de verzamelplek van de wekelijkse ophaaldienst. Ik moet er niet aan denken om straks langs of voor mijn huis een ondergrondse container te hebben. Nog meer achtergelaten vuil opruimen, stank en
  continue geklep van de container. Leuk voor de waarde van je huis en hoeveel keer per dag de tuin in en uit lopen om het vuil in vier verschillende bakken achter te laten?
  Onvoorstelbaar dat de gemeente zulke plannen niet vόόraf bespreekt met de bewoners. Dit is doorduwen en de klagers afschillen. En tot slot als beloning gaat de afvalstoffenheffing omhoog. Conclusie: direct stoppen.

  Reactie door Ruud vd Weert — juni 10, 2012 @ 3:03 pm

 6. [...] de wijk schoner. Klinkt goed, maar het verhaal heeft blijkbaar ook een keerzijde. Dat blijkt uit de weblog van SP’er Paulus Jansen op de website van zijn partij. Om te beginnen is er die extra container, [...]

  Pingback door Lunetten gaat aan het Nieuwe Inzamelen | De Utrechtse Internet Courant — juli 5, 2012 @ 7:31 am

 7. Hoera ! De tegenpartij is weer terug.

  Reactie door Frans ter Voert — september 19, 2012 @ 9:01 pm

 8. In de aanloop naar de plaatsing van de containers heb ik al mogen meemaken dat inspraak van de burger een wassen neus is omdat de plaatsing al bij voorbaat vast stond. Bovendien laat de communicatie te wensen over. Na een verregaande correspondentie met de gemeente krijgen wij na lang aandringen de toezegging dat een door ons voorgestelde, alternatieve locatie voor de containers serieus wordt overwogen. Toch worden de containers geplaatst op de door de gemeente vastgestelde plek. Deze fraaie containers staan precies voor ons voorraam. Met al onze argumenten werd dus niets gedaan. Al ik hier uitleg over wil blijkt dat de verantwoordelijke persoon daar inmiddels niet meer werkt. Haar opvolger weet van niets en beloofd dit op de bodem uit te zoeken. Nooit meer iets van gehoord dus. Daarnaast word ik bij ieder telefonisch contact minimaal een half uur in de wacht gezet. En wat blijkt vervolgens ? Drie weken na de invoering van het Nieuwe Inzamelen staan de vuilniszakken opgestapeld naast de containers en ligt het zwerfafval bij ons in de voortuin omdat de containers niet of te weinig geleegd worden.
  Mijn bejaarde buurtgenoot loopt met een rollator vol vuilniszakken van inzamelpunt naar inzamelpunt tot hij het ook niet meer weet en ten einde raad ze maar inlevert bij mij zodat ik ze in mij achtertuin kan opslaan.
  Overal volle containers.
  Waarschijnlijk is het bij het Nieuwe Inzamelen de bedoeling dat je, als burger, zelf met een vuilniszak in je hand, het zwerfvuil opruimt.
  Bijzonder slechte beurt dus van de Gemeente Utrecht die overigens wel allerlei jubelverhalen op haar website plaatst.

  Reactie door Paul Nout — juni 9, 2015 @ 1:01 pm

 9. 一般考試,高考,普考,特考 盡在 http://xyz.net.tw/

  Reactie door Michaelsef — mei 20, 2016 @ 2:26 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl