Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

maandag 4 juni 2012, 15.26 uur – paulus
Categorie: Algemeen, Kamervragen, wonen

brandpreventie kan meeliften met slimme (gas)meter

Samen met Bas Jan van Bochove (CDA) heb ik schriftelijke vragen gesteld over een slim idee van uitvinder Johan van der Donk, die slimme meters wil gebruiken om gaslekken op te sporen en bij constatering van een lek de gastoevoer automatisch (op afstand) af te sluiten. Van der Donk werd met zijn idee genomineerd voor de Innovatieprijs brandveiligheid 2012.

Lees hier de uitwerking van het concept van Van der Donk: Gaslevering- en lekcontrole systeem.doc
Bekijk hier een filmpje over het concept.
Schriftelijke vragen van de leden Van Bochove (CDA) en Jansen (SP) aan de ministers van BZK en ELI over brandpreventie dmv slimme gasmeters

1. Hebt u kennis genomen van de nominatie van het concept “Gaslevering- en lekcontrole systeem met gebruik van slimme gasmeters” (bijlage), voor de Innovatieprijs Brandveiligheid 2012?

2. Onderschrijft u de conclusie van de jury: “Als het idee grootschalig wordt ingevoerd, zal het daadwerkelijk extra veiligheid bieden aan bewoners en zal het aantal slachtoffers van brand in woningen verder worden beperkt.”?

3. Onderschrijft u de stelling dat dit soort applicatie voor de slimme meter de meerwaarde voor de consument sterk kunnen verhogen en daarmee het draagvlak voor de uitrol van deze meters versterken?

4. Ziet u wettelijke (Bouwbesluit, Gaswet) en/of institutionele belemmeringen die het meeliften van het concept “slimme gasmeter” – als separate dan wel geïntegreerde dienst- met de uitrol van de slimme meter kunnen belemmeren?

5. Zo ja, welke en hoe zouden deze belemmeringen weggenomen kunnen worden?

6. Bent u bereid om in overleg met de netbeheerders een kosten-baten-analyse te laten uitvoeren naar de implementatie van een systeem van gaslekdetectie en automatische afsluiting van de gaslevererantie bij lekkage, gekoppeld aan de slimme meter?

2 reacties »

 1. Geachte heer Jansen;
  Beste Paulus.
  Even een opm. betreffende de inleidende tekst.
  De SLIMME METER gaat bij gebruik van het systeem,in het geval van een geconstateerd gaslek, maar ook bij detectie van een gevaar door bijvoorbeeld een brand of rook detector of bij een koolmonoxide detectie, automatisch de gastoevoer afsluiten.Hierdoor wordt bijvoorbeeld als een slecht werkende CV koolmonoxide veroorzaakt, de gastoevoer en dus de koolmonoxide productie onmiddelijk gestopt. Dit kan het verschil tussen leven en dood betekenen.
  Zie voor veel meer voordelen de op de website toegevoegde lijst met voordelen.
  M.V.G.
  Johan van der Donk

  Reactie door Johan van der Donk — juni 5, 2012 @ 4:32 pm

 2. sell bulk car paper…

  Weblog Paulus Jansen » brandpreventie kan meeliften met slimme (gas)meter…

  Trackback door sell bulk car paper — september 1, 2015 @ 12:28 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl