Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

vrijdag 11 mei 2012, 8.39 uur – paulus
Categorie: energie & klimaat

glastuinbouw afschaffen: natuurlijk niet!

Het inkorten van een omschrijving in een tabelletje kan een flink misverstand veroorzaken. In dit geval gaat het om de regel “afschaffen gastuinders en rode diesel” in het sociale alternatief van de SP voor het Kunduzakkoord.

Hier had moeten staan “afschaffen speciale tarief energiebelasting glastuinders en rode diesel”. De energiebelasting in Nederland heeft een schijventarief, waarbij de grootste verbruikers tot 200x minder belasting per m3 gas en kWh stroom betalen dan de huishoudens. Maar voor glastuinders geldt een nóg voordelige schijventarief dan voor “gewone” grootverbruikers.

Daar willen wij een einde aan maken, omdat er geen enkele reden is om de sector glastuinbouw anders te behandelen dan andere gebruikers van energie. Sterker nog: deze sector beweert al jaren dat ze toewerken naar de kas als energiebron. Netto zouden kassen dan geen fossiele energie meer gebruiken, maar duurzame energie gaan leveren aan anderen, bv. aan gebouwen in de omgeving. Dan is er al helemaal geen reden meer voor een speciaal tarief.

De opbrengst van dit SP-voorstel is overigens €100 miljoen structureel.

4 reacties »

 1. Waar haalt u de factor 200 vandaan? Ik zie dit niet terug in de schijf tarieven waar u naar verwijst.

  Reactie door Daniël — mei 11, 2012 @ 3:47 pm

 2. Volgens mij word er in het SP-alternatief toch echt de zogenaamde “rode diesel” bedoeld..

  Reactie door Rob — mei 12, 2012 @ 8:44 am

 3. @Daniël,
  Energiebelasting elektriciteit, laagste schijf (tot 10.000kWh/jr): €0,114/kWh. In de hoogste schijf (>10.000.000kWh/jr): €0,001/kWh. Dat scheelt een factor 114. Maar de meeste bedrijven in de hoogste schijf hebben een volledige vrijstelling, omdat ze meedoen met het convenant benchmark energie-efficiency. Totale effect: ca. 1:200.

  @Rob,
  In ons sociale alternatief is zowel een voorstel voor het afschaffen van het bijzondere tarief energiebelasting glastuinbouw (opbrengst €100 miljoen) als het afschaffen van de rode diesel (opbrengst €300 miljoen) opgenomen.

  Reactie door Paulus Jansen — mei 12, 2012 @ 9:56 am

 4. Goed voorstel, nu nog een effektieve vliegtax!

  Tien jaar geleden kwam de rekenkamer al tot de vaststelling, dat subsidie voor energie-besparing bij de glastuinbouw geen aantoonbare besparing gaf met uitzondering bij gebruik van restwarmte.

  Is er iets gedaan met dit onderzoek/advies?

  Reactie door roland — mei 18, 2012 @ 12:42 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl