Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

donderdag 19 april 2012, 12.16 uur – paulus
Categorie: Algemeen, Kamervragen

Rijksmonument: daar gaat het Rijk niet over!

Gisteren ontving ik de antwoorden op schriftelijke vragen die ik samen met Jasper van Dijk en Mariko Peters (GL) stelde aan staatssecretaris Zijlstra (OCW) en minister Spies (BZK) over de teloorgang van het rijksmonument (voormalig) klooster Sankt Ludwig in Vlodrop. Dit kabinet heeft als motto: “We gaan erover of we gaan er niet over.” Gezien de antwoorden is bij rijksmonumenten de laatste kwalificatie van toepassing.


het klooster in betere tijden

Ik ga de antwoorden aan de orde stellen bij een debat over erfgoed en monumenten op woensdag 25 april a.s. Wat mij betreft moet er dringend iets gebeuren aan de miezerige taakopvatting van het Rijk bij de bescherming van ons cultureel erfgoed. Zijlstra verschuilt zich in zijn antwoorden achter de gemeente en de dwangsom die de gemeente Roerdalen aan eigenaar Meru opgelegd heeft. De gemeente Roerdalen onderhandelt echter nog steeds met Meru over sloop, met goedvinden van de provincie Limburg. Dat blijkt uit de antwoorden van GS Limburg op vragen van ons statenlid Thijs Coppus d.d. 10 april. Daarin wordt letterlijk gesteld: “Mocht er bij gemeente en eigenaar draagvlak bestaan voor een herbestemming dan willen wij hieraan meewerken. Bij ontbreken van dergelijk draagvlak zien wij geen mogelijkheid voor behoud van het gebouw. Dat is in lijn met eerdere standpunten die wij hierover hebben
ingenomen. In deze zin zullen wij burgemeester en wethouders van Roerdalen adviseren.”

Lees hier de antwoorden op mijn schriftelijke vragen: ROM 20120417 ANTW St Ludwig

3 reacties »

 1. Verbijsterend

  Roelf

  Reactie door R. van Bergen — april 19, 2012 @ 3:00 pm

 2. Zeer wijs van gemeente en provincie want herbestemming is niet aan de orde dus vraag ik me af wat jullie nu allemaal willen bereiken? Als de MERU de poorten zou sluiten voor publiek zou nooit iemand het klooster meer zien. Het gebouw heeft jaren lang leeg gestaan omdat de staat het aan de straatstenen niet kwijt werd, maar daar zijn we goed in in Nederland, een particulier eigenaar laten worden en dan achteraf allemaal gaan klagen. Er komen nog genoeg van deze gebouwen vrij dus tegen alle klagers zou ik willen zeggen hard sparen en dan kun je zelf zo’n gebouw kopen maar dat zal niet gebeuren want klagen doen we in dit land alleen als het ons zelf geen geld kost.

  Reactie door Rob — april 20, 2012 @ 6:29 pm

 3. Dit bedoel ik nou;
  http://www.l1.nl/nieuws/178200-stichting-blijft-vechten-voor-behoud-frans-klooster-sittard#.T5aQ-LP86I8

  Ga je met z’n allen hiervoor inzetten, dit klooster komt nog in aanmerking voor herbestemming.

  Reactie door Rob — april 24, 2012 @ 12:50 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl