Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

donderdag 12 april 2012, 11.43 uur – paulus
Categorie: Algemeen, Utrecht, verkeer

Demonstratieve WR-poging busproppen

A.s. zaterdag 14 april ben ik medeorganisator van een demonstratieve wereldrecordpoging busproppen in mijn eigen wijk Lunetten in Utrecht. Plaats: 13:15 uur op het Furkaplateau (busstation Lunetten). Aanleiding is de zoveelste bezuiniging op het stadsvervoer van het GVU. De nood is nu zo hoog gestegen dat hele lijnen of delen daarvan geschrapt gaan worden.

De bezuinigingen worden doorgevoerd door het Bestuur Regio Utrecht, maar komen feitelijk van VVD minister Schultz uit Den Haag. In het regeerakkoord is een grote bezuiniging op de Gebundelde Doeluitkering afgesproken. Dat geld werd door de provincies en regiobesturen onder meer voor het openbaar vervoer gebruikt. In Utrecht worden niet alleen buslijnen geschrapt, ook wordt de frequentie van de stadsdiensten na 21 uur verlaagd en op zondagochtend naar 2x/uur (was 4x/uur). Tegelijkertijd besteed het kabinet een half miljard extra aan verbreding van de snelwegen, ook rond Utrecht, wat betekent dat nóg meer mensen straks de auto zullen nemen. In wijken als Lunetten en Hoograven voldoet de luchtkwaliteit nu al niet aan de wettelijke norm.

We gaan zaterdag proberen om een gelede stadbus, waar normaal maximaal zo’n 90 passagiers in passen, over de top af te vullen, een situatie die in de spits overigens al regelmatig voorkomt. Maar nu nog iets meer.
Deelnemers aan de recordpoging kunnen opstappen op de halte Goylaan van lijn 1 richting Lunetten in Hoograven (daar moet je dan om 13:00u zijn). Deze bus komt kort voor 13:15u aan bij (bus)station Lunetten waar hij wordt opgewacht door de deelnemers uit Lunetten. Daarna hebben we krap 10 minuten voor de recordpoging. Zorg dus dat je op tijd bent en vergeet je OV-chipcard niet: voor 67 cent kan je de geschiedenisboeken in.

Zie verder ook bij 1voorOV

5 reacties »

 1. Ik weet niet waar u uw informatie vandaag haalt. Maar ELKE gelede bus, dus ook die van GVU, heeeft een capaciteit van aanmerkelijk meer dan 90.
  Doe uw huiswerk voor u iets beweert!

  Reactie door Ko — april 12, 2012 @ 11:41 pm

 2. Voor de oudere in Lunetten nog minder mogelijkheden om zich te verplaatsten hoe geïsoleerd worden we zonder bus vervoer???????

  Reactie door R — april 13, 2012 @ 6:38 am

 3. Goede poging !!! U bent 1 van de weinige die er aandacht aan besteed.Ik reed zelf op lijn 6 en werd door oudere mensen aangesproken met de vraag of het echt waar is dat er geen bus meer komt op Hoograven. En wat moet je dan zeggen??? Dus heb ze verwezen naar 14/4 om naar Lunetten te komen.Probeer morgen ook te komen

  Reactie door adrie — april 13, 2012 @ 5:07 pm

 4. Veel mensen de laatste dagen gesproken. velen vinden het onbegrijpelijk dat deze dwaze plannen.
  Een altijd goed gevulde buslijn opheffen (lijn 6) die ook nog eens langs een groot bejaarden/zorgcentrum loopt. Hoop dat deze mensen allemaal naar de Raads Informatie Avond komen. Utrechters laat zien wat jullie van deze dwaze plannen vinden.

  Reactie door Kees van der Graaf — april 16, 2012 @ 7:54 am

 5. Vandaag (of gisteren) pas kreeg ik de folder met de oproep tot deze actie in de bus.
  Weet niet of dat overal was, mss daarom de wat lage opkomst?
  Natuurlijk heb ik de petitie getekend, ter compensatie dat ik er zaterdag niet bij kon zijn.
  Dank aan iedereen die zich hiervoor inzet!

  Reactie door Puck — april 17, 2012 @ 12:36 am

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl